Drenáž kolem domu v mírném svahu? Ano či ne?

Ahoj všem. Momentálně mám v plánu práce okolo domku (retenční nádrž, vsakovací jáma apod.) a řeším jedno obrovské dilema, zdali dělat drenáž, nebo ne. Stavím domek na vesnici, mezi domky, kousek před vrcholkem mírného kopečka. Domky jsou tedy nade mnou, i pode mnou. Názory projektantů, dělníků a známých se různí. Řekl bych, že tak 30% je pro drenáž, zbytek proti. Tedy otázka, dávat ji, nebo ne? Pozemek je mírně svažitý. Odhadem od silnici po opačnou stranu bude převýšení cca 1,4m. To však budu z části dorovnávat. Přikládám výcuc z geologického průzkumu, kde je skladba horninového prostředí a úroveň spodní vody. Dle tohoto popisku si myslím, že to není potřeba. V posudku také není zmínka o drenáži. Na fotce je alespoň nastínění situace. HORNINOVÉ PROSTŘEDÍ Geologický profil je v prostoru zájmové lokality shora do hloubky cca 0,3 m tvořen humózní hlínou (ornice). Níže se pak vyskytují sprašové hlíny, které v úrovni cca 3 m přechází do glacigenních písků s jemnozrnnou příměsí. Údaje o profilu vychází ze zkušeností místních obyvatel se zemními pracemi v okolí lokality, ale v rámci širšího okolí se může mírně měnit. Hladina podzemní vody podle záměru ve stávající studni o hloubce 12,05 m na sousedním pozemku p. č. 439/5 se nachází v úrovni 11,35 m pod terénem. Freatická zvodeň s volnou hladinou se nachází v glacigenních píscích, které vytváří kolektor s průlinovou propustností. Směr proudění podzemních vod je předpokládán jihovýchodním směrem.
Odpovědět
Nedával bych, také mi to přijde zbytečné, půdu máte dostatečně propustnou, hladina spodní vody je dost nízko a proti přívalovým dešťům by vás drenáž stejně neochránila. Drenáž by měla smysl, pokud by vám hrozilo nějaké zaplavení základové spáry a bobtnání těch spraší, což by hrozilo někde v dolíčku kde je hladina o dost výše. Mám podobnou situaci a také jsem drenáž nedával.
Odpovědět
Profilova fotka
My jí nedali a letos ji dodělávame, ale jsme na jilu a pozemek máme obehnany svahem a pak rovinu, kde je dům, pod svahem se nám po deštích tvořily kaluze a tráva tam buď hnila a nebo pak naopak byla pokryta tvrdou suchou krustou. Bylo nepříjemné jeste treba 2 dny po deštích mít bláto na zahradě. Hezké ornice jsme meli 30cm, pak ten jil. Kdyby nebyly ty svahy, tak si myslím, že by to bylo v pohodě i u nás, vy jste na tom líp, asi bych nedělala.
Odpovědět
Profilova fotka
U vás to smysl skutečně nemá, kdyby to bylo třeba máte to ve zprávě od geologa.
Odpovědět
V prvom rade napíšte, či budete mať alebo máte suterén , či nejak zapustené podlažie pod úroveň terénu. Ak nejdete pod úroveň terénu s podlažím, tak drenáž nemá význam. Treba len povrchové vody smerovať od domu. Ak máte suterén, tak je to úplne o niečom inom. Vtedy je akýkoľvek odkop okolo domu veľmi nebezpečný, lebo ak ho akokoľvek zasypete, vždy vám bude niekoľko rokov v zásype voda vsakovať rýchlejšie ako do nerozrušenej spraše a bude sa vytvárať prechodná hladina tlakovej spodnej vody, čo si vynucuje buď suterén izolovať proti tlakovej vode, alebo robiť drenáž, ktorá zabráni tlakovému pôsobeniu prechodnej vodnej hladiny.
Odpovědět
@kntsz Ne, sklep nebude, ani žádné patro pod úrovní základové desky. Mám však zapuštěné základy, protože je svažitý pozemek, ale nikde nebude víc hlíny jak 800 mm.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?