Hloubka základů 450 mm

Profilova fotka
Zdravím, pomalu jde do tuhého a ověřuji si ještě některé věci. Projektant navrhl na patrový dům (obytné podkroví) z VPC tl. 200 mm základové pásy hloubky jen 450 mm a šířky 600 mm po kratších stranách a 500 mm po delších stranách. Teď jsem se ho ještě dotazoval, jestli opravdu jen 450 mm a prý je takto navržené považuje za dostatečně tuhé. Opravdu to tak stačí? Jak pak s prostupy, ty udělám normálně v zemi pod betonovými pásy? Máte někdo takto mělké základy?
Odpovědět
mám patrový vpc 20, 350x500 pasy spodni hrana pasu je nejméně v 1,1 m hloubce a hloubš dle terénu
Odpovědět
@koky999 jaké máte podloží? Není možné, že jste se špatně pochopili? Zkuste sem vložit výkres (řez) základy.
Odpovědět
Profilova fotka
Divné. Nějak málo. I když já měl takovou výjimku. Při bagrovani se narazilo na skálu. Takže část domu má zakladove pasy hluboké jen cca 40-50cm...
Odpovědět
@koky999 Na zaklade coho projektant robil navrh zakladov? Robil si IG prieskum priamo na pozemku?
Odpovědět
Profilova fotka
@edcbubu @deto_oesya Byl dělaný jen radonový průzkum, ve kterém je světle hnědý písek hlinitý (S4). Projektant byl na pozemku. Nic víc ode mě neměl. @fantomik skály tu sousedi při stavbě domů občas měli, ale o tom jsem mu tuším nikdy neříkal
Odpovědět
@koky999 podle mě to je dostačující, já to měl taky tak. Na pasu budou položeny ještě dvě řady ZB a dle výkresu budou základy celkem 1,1 hluboko.
Odpovědět
@koky999 Opytaj sa projektanta ci ma dobru poistku. Ak ano, smelo do toho. Inymi slovami - setrenie na nespravnom mieste a slendrian projektanta.
Odpovědět
Je tam jasně zakreslené že budou pasy v hloubce 1100mm od finálního terénu. Což je naprosto dostačující. Sám budu mít téměř stejnou skladbu základů.
Odpovědět
Pod podkladnim betonem mate 400 mm ztraceneho bedneni + 450 mm pasu. Budete stavet sam, prestoze nedokazete cist vykresy?
Odpovědět
hloubka základové spáry je 1100 mm, nezámrzná hloubka je dodržená. Pokud tomu nevěříte, můžete zkusit zajít na konzultaci k nějakému jinému projektantovi.
Odpovědět
ako to už tu uviedli ostatní, skúste tí čo pečiete buchty, venovať sa receptom a nehodnodnotiť prácu iných. Kurňa, aspoň výkres by ste mohli vedieť čítať, toľko somarín na jednom mieste...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Číst výkresy dokážu, jen jsem se pozastavoval nad výškou základové spáry, protože se mi zdálo, že tu každý má ve fotoalbech spáru hlubokou jak vodní příkop před hrad. Díky všem za ujasnění.
Odpovědět
Článek se načítá
Na jednu stranu se zde parta odborníků směje, že po dohrnutí půdy bude mít 1,1m a neumí číst výkres, ale to, že má základy v 45cm SNAD rostlého terénu vám nevadí? U základů je důležité splnit nezámrznou hloubku ta bude dodržena tím 1,1m a druhá podmínka zakládání na dostatečně únosném podloží a tam to může klidně dohrnout 2,5m hlíny a stejně mu to bude prd platné pokud v těch 45cm po sejmutí skryvky nebude dostatečně únosná půd, ale klidně pána posílejte péct buchty. Bez IG bych nestavěl. Klidně může zjistit, že pozemek někdo rovnal 0,5m hlíny a pak bude veselo.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen ještě nechápu maličkost. Ten terén bude výš jak spodní deska? Ale rozhodně bych si o tom popovídal s projektantem. Aby jen vysvětlil svůj projekt -nic proti němu, neznáme všechny podmínky a jeho myšlenky. 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?