Izolace proti radonu - bude to stačit?

Nas pozemek lezi v oblasti s niskym radonovym indexe. Proto asi projektant toto moc neresil. Primo na nasem pozemku jsme mereni neprovadeli a ani projekt samotny slovo "radon" vubec neobsahuje. Nejblizsi mereny bod je ale asi jen 200 metru daleko, namereno 36.2, potom na druhou stranu asi 300 a 350m zmerili 8 a 31. V projektu mam: "Na podkladní desce bude provedena hydroizolace (penetrační nátěr, 2 x modifikovaný asfaltový pás-Glastek 40Special Mineral a Elastek 40 Special Mineral)" Mam zakladovou desku, pasy natrene penetracnim naterem a polozene Glastekove pasy. Pod deskou je zasypany sklep - k jehoz sasypani bylo pouzito sute ze zdemolovaneho baraku nad nim. Vzhledem k tomu, ze tech 36 neni uplne malo, nemel bych radeji glastekem pokryt celou desku? Neni to uz paranoia?
Odpovědět
doporucuji precist https://stavba.tzb-info.cz/izolace-pr... budete delat podlahovku? jestli ano tak mam pro vas jeden typ jak to vyresit, nebo alespon se trosku vic posichrovat vuci radonu
Odpovědět
akoinac: ano, dole bude podlahovka. Trochu mne znervoznuje ten zasypany sklep, ktery by to mohl ovlivnit.
Odpovědět
ted to ctu jeste jednou... cituji:"nemel bych radeji glastekem pokryt celou desku?" samozrejme ze ano! uplne zjednodusene kdyz to napisu - nejdriv se podlozi ta mista kde budou zdi, nato pak pokladas cihly, az mas hrobou stavbu hotovou (muzes klidne i po omitkach) tak navaris ten glastek/elastek celoplosne, pasy se musi prekryvat 10-15 cm. a dela se to v tech 2 vrstvach - glastek a krizem nato elastek jako pojistna vrstva. ten glastek/elastek je samo o sobe taky proti radonu (obsahuje folii). ja bych to ale jeste pojistil takhle - koupil bych nejaky silnejsi igelit/folii (ta stoji prd) a tu bych natahl na tu hydroizolaci jeste pred pokladkou polystyrenu, na ni polystyren a pak pred pokladkou hada se dava stejne (teda aspon u nas davala firma co delala podlahovku) dalsi vrstvu folie aby anhydridovy resp. cementovy poter nezatekl pod polystyren. takze defacto budes mit 2 radonnepropustne vrstvy. Vic bych to asi v lokalite s nizkym radonovym indexem ja osobne neresil.
Odpovědět
V současné době existuje doporučení, pokud máš podlahovku nebo vysocepropustnou vrstvu pod domem, což asi máš, udělat odvětrávání radonu + radonovou izolaci na desku. Takže tady bych, když už není odvětrávání, rozhodně udělal pořádnou radonovou, udělat ji jen pod zdmi je jakobys neudělal nic, radon ti projde všude okolo.
Odpovědět
@smrt28 To je zvláštní, projektant navrhl izolace jen tak, podle měření v rozptylu asi 200m, zajímavé. Jestli by si v tom oboru neměl spíš doplnit znalosti nebo se na to vysrat. Přece radon je plyn vystupující ze země, 5m tam bude nějaká hodnota, 5m od toho místa může naměřit zcela jinou, i řádově. Ale třeba je to i geolog, pak bych před ním smekl, když to tak ví, a navrhuje řešení, které navrhuje. Má rada je taková, udělej izolace podle projektu (pochopitelně že po dokončení hrubých prací před zděním příček), po celé základové desce, a už dnes v klidu spi. Aby se z toho radonu lidé jednou nezbláznili, jsou chalupy, stojící desetiletí i staletí, které nemají spodní izolace žádné, lidé žili a žijí spokojeně. Mám také index nízký, tam doopravdy stačí obyčejná izolace proti vodě a zemní vlhkosti. Udělal jsem ji z obyčejných asfaltových pásů. Jelikož mám k asfaltu (sice silničnímu, ale to nevadí ničemu), po celé desce jsem pak rozlel asi půlmilimetrovou vrstvu tohoto asfaltu za horka, ohříval jsem doma, na to pak lepenku přitavoval, to teklo jak blbé, tam snad nemůže být nic špatně.
Odpovědět
@ondra_cha Jo desetiletí a staletí staré domy nemají radonovou izolaci a lidé žijí spokojeně, ale ten dům taky není tak vzduchově utěsněný jako ty dnešní, takže ten plyn, co se do baráku dostane, taky má hned kudy odejít, což v dnešní době má asi dost těžko. Srovnáváš nesrovnatelné.
Odpovědět
ja myslim, ze projektant kouknul na geologickou mapu, videl tam zlutou barvu, index 1, podle normy staci 1pas, tak dal pro jistotu 2. A ja si nejsem jisty, jak moc to (ne)staci.
Odpovědět
Profilova fotka
Zaplaťte radonový průzkum, cena do 3000 Kč a pak ať to projektant vyřeší podle výsledků. Náš pozemek je podle mapy index 1, ale výsledek je 3....
Odpovědět
@1karel1 Já nic nesrovnávám, jak jsi na to přišel?
Odpovědět
@ondra_cha "Aby se z toho radonu lidé jednou nezbláznili, jsou chalupy, stojící desetiletí i staletí, které nemají spodní izolace žádné, lidé žili a žijí spokojeně." Srovnáváš staré chalupy postavené naprosto odlišnou technologií s dnešními domy ;)
Odpovědět
Protoze mam desku a postavene 1. patro, moc toho uz nevymyslim. Projekt je navrzeny na stredni riziko (presto ze je pozemek v malem). Necham si udleat pripravu na rekuperaci a kdyby byl v budoucnu problem, prikoupime rekuperaci - ta by to mela do znacne miry resit.
Odpovědět
@smrt28 Pokud máte napsáno v projektu, že není třeba dávat izolace pod zdi, tak bych hnal k zodpovědnosti projektanta, protože tato chyba jde potom na jeho triko.
Odpovědět
Článek se načítá
@1karel1 problem je, ze nikdo neudelal pruzkum/mereni a vychazelo se jen z obecne geologicke mapy, kde je nas pozemek ve zlutum, tj. nizkem radonovem indexu. Projektant to pojistil a navrhnul izolaci na stredni stupen. Zdi podlozene glastekem/elastekem 2 vrstvy, na podlaze folie, ale taky vodni topeni. Nazor vsech dostupnych stavaru, projektanta vcetne 2x nezavisly stavebni dozor a urednika, co schvaloval stavebni povoleni a mereni radonu nevyzadoval je, ze je to absolutne dostacujici. "proti-radonove" firmy to povazuji za hrube nedostatecne, poruseni normy, geomapa nic neznamena chteji merit a navrhovat reseni. Cert aby se v tom vyznal...
Odpovědět
Profilova fotka
@smrt28 to měření si měl zajistit investor. Ano je to hloupé a je už pozdě, ale bylo by to zřejmě nejlevnejsi resení. Projektant ho mel vyzadovat preventivne hlavne na ochranu investora pred vícenaklady spojenymi s dodatecnou ochranou proti radonu.Ono vse jde udelat ale je to vzdy o dalsich nakladech prave na to opatreni. Odvetrani zakladove desky pri stavbe desky stoji neco malo hodin prace a cca 5.ooo.- na materialu. Odvetrat jiz hotovou desku pujde hodne blbě, ne-li nebude vubec mozne. Co takhle konzulatce s geodetem jak z toho ven?
Odpovědět
@ozzy77 vidim to tak, predtim tam stal 100 let starej barak, nikdo tam nikdy nemel zadnej problem. Pres ulici, asi 300m daleko bylo namereno 8 a 10. Izolace je navrzena na index 2, glastek, elastek, folie, na stavebnim urade pry neznaji nikiho, kdo by tam mel s radonem problem. Kaslu na to, nebo se zblaznim. Podobne stavy sem zazival s tlakovou zkouskou kanalizace, kterou taky neudelali. Az bude barak stat, necham ho tam zmerit. Kdyz bude problem, videl sem do 200k rekuperace, ktere slibuji az 50x snizeni radonu. V nejhorsim poridim neoi takoveho, ted snad udelam nejake upravy, aby se tam pripadne dala snadni doinstalovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@smrt28 jj vím četl jsem ten příspevek, ale bohuzel/bohudik se nektere predpisy meni ve prospech majitele objektu a tim mereni radonu a jeho eliminace z obytnych prostor jednoznacne je. (ikdyz tam bydleli kdysi lidi) Jj bude lepsi s tou rekuperaci pocitat i pri stavbe toho domu, ne az kdyz to nevyjde, blbe se to dodelava. Me stala jednotka 40tis, neni to nic hroznyho.....
Odpovědět
@smrt28 Měření radonu je povinná součást dokumentace pro stavební povolení, bez toho povolení nemáte dostat, aspoň na našem SÚ, je na to i zákon.O pár řádků výš ale píšeš, že pod zdmi nemáš nic, nebo se pletu? Argumentace 100 let starým barákem, kt. neměl problém, je mimo. Ten byl postavenej jinak, ten si přirozeně větral netěstnostma, což dnešní domy nemají, jsou stavěné vzduchotěsně. Nejjednodušší je nachystat si rozvody na reku a pak uvidíš, teď nic víc nenaděláš a akorát ti praskne hlava. Já tady teda vidím dost chybu projektanta, ale to je v dnešní době normální, pokud máš dokumentaci jen pro povolení a ne pro provádění, tak se na to spolehnout nedá a musíš hledat, studovat, zjišťovat atd. Hlavně si pohlídej další části stavby, aby v dokumentaci nebylo víc takových špeků. A jinak k té tlakovce, je to jednoduchá zkouška a povinná! ale všichni na ni se***, bohužel. Hlídat, hlídat, hlídat :/
Odpovědět
@ozzy77 zjistuju, ze kdyz clovek stavi firmou, musi bohuzel vybrat nekoho, kumu holt musi duverovat, nebo se zblazni. Nam nejde ani tak o to, ze bysme porusili nejakre predpisy. Podle vyjadreni stav. uradu ke kolaudacu uz radon merit nemusime, kolaudace dokone ani snad nebude potreba. Takze uz jde "jen" o to zdravi. Mam spolehlivy stav. dozor, rika, ze je to v pohode, takze je!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?