Izolace proti vlhkosti + radonu

Ahoj, mám dotaz ohledně izolace proti radonu+vlhkosti. Na pozemku máme vysoký radon, v projektu máme nějaké výpočty a následně doporučení co použít, přičemž doporučení je vždy asi dost "předimenzované". Moje otázka zní: je opravdu nutné dát na doporučení a použít např 2 vrstvy GLASTEK 40 tl. 40mm nebo bude stačit jedna vrstva (která by měla být dostačující)...? Nechci to nijak odfláknout, ale zase nechci zbytečně přeplácet za 2 vrsvy... Díky za rady :-) 2. Vstupní údaje dodané objednatelem Jedná se o novostavbu dvoupodlažního nepodsklepeného rodinného domu. Světlá výška pobytového prostoru v kontaktním podlaží činí min. 2,6 m. Povlaková izolace bude nad úrovní přilehlého terénu. Naměřená hodnota objemové aktivity radonu v půdním vzduchu C s činí 78 kBq/m 3 . Plynopropustnost zemin je střední. Radonový index pozemku byl stanoven vysoký. 4. Výpočet protiradonové izolace: Výpočet byl proveden programem ANTIRADON - Software pro stavební fyziku firmy DEK a.s. dle ČSN 73 0601 [3]. Ve výpočtu byla uvažována povlaková hydroizolace ze sortimentu DEKTRADE a.s.: a) GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL – pás z SBS modifikovaného asfaltu tl. 4,0 mm s nosnou vložkou ze skleněné tkaniny (součinitel difúze radonu D = 1,4 x 10 -11 m 2 /s) b) ALKORPLAN 35034– homogenní folie z PVC-P tl. 1,0 mm (součinitel difúze radonu D = 1,8 x 10 -11 m 2 /s) Ve výpočtu byla zvolena hodnota intenzity výměny vzduchu 0,3 h -1 . Při užívání objektu i při kontrolním měření je nutné zajistit minimální hodnoty dle Vyhlášky [4]. 5. Výsledky výpočtu a) požadavku normy ČSN 73 0601 [3] vyhoví v celém objektu jako protiradonová izolace jedna vrstva povlakové izolace z pásu z SBS modifikovaného asfaltu GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL tl. 4 mm Z důvodu zvýšení bezpečnosti proti pronikání radonu na pozemku s tak vysokou koncentrací radonu doporučujeme provést protiradonovou izolaci ze dvou plnoplošně svařených asfaltových pásů GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL tl. 4mm a ELASTEK 40 SPECIAL MINERAL tl. 4 mm. b) požadavku normy ČSN 73 0601 [3] vyhoví v celém objektu jedna vrstva povlakové izolace z měkčené PVC fólie ALKORPLAN 35034 tl. 1,0 mm Přestože výpočtově vyhoví jako protiradonová izolace jedna vrstva fólie Alkorplan 35034 tl. 1,0 mm, z důvodu zvýšení bezpečnosti proti pronikání radonu na pozemku s tak vysokou koncentrací radonu doporučujeme provést protiradonovou izolaci z fólie Alkorplan 35034 tl. 1,5 mm.
Odpovědět
Ahoj, to máš asi výňatek z technické zprávy, že? Projektant vyšel z výsledků měření radonu na pozemku a navrhl taková opatření, na tom nic není. Asi je mi jasné, co by sis nejraději přečetl, ale to Ti nenapíši, nebyl jsem tam, nepočítal jsem to a jen tak z patra něco neplácnu. Chceš-li, můžeš navštívit jiného projektanta, ten Ti to na základě údajů z měření také spočítá a navrhne opatření. Ale k Tvé otázce. Radon je plyn, tam jde o to nepustit jej do objektu, a současně kdyby se tam nějaký náhodou dostal (což nelze nikdy zcela vyloučit), dostat jej taky z objektu ven. Neuvádíš nic o větrání objektu. Je to o izolacích proti radonu a zároveň o větrání objektu, ve výpočtu je uvedena i výpočtová hodnota výměny vzduchu, pokud ji zajistíš, pak stačí jedna vrstva lepenky nebo slabší folie. Teď je otázka, zajistíš takové větrání v každém okamžiku? V zimě v létě a v každé místnosti tak, abys to splnil? Projektant spíš asi počítá s tím, že nikoliv, a tak navrhuje silnější izolaci, já se mu ani nedivím, drží se na bezpečné straně, a pokud bych to navrhoval já, postupoval bych pravděpodobně stejně. Nepřipadá mi to jako předimenzované, dal by ty dvě vrstvy lepenky. Jak to v praxi provedeš, je na Tobě. To jen na vysvětlení podstaty věci. Někdo jiný Ti třeba napíše něco jiného.
Odpovědět
Máme NÍZKÝ radon a měli jsme navrženou izolaci také GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL v jedné vrstvě. Ta izolace je drahá, ale také kvalitní. Dodrželi jsme to.
Odpovědět
rozhodne by som daval 2 vrstvy. obzvlast ak chces robit podlahove kurenie.
Odpovědět
Profilova fotka
My mame nizky radon a presto dame dve vrstvy, jedna s hlinikem, druha bez.A to budeme mit rekuperacni vetrani. Izolace je vec, kterou uz nepredelas, dle meho je blbost na tomto setrit, kor kdyz mate radon vysoky.
Odpovědět
Profilova fotka
proč chcete šetřit zrovna na lepence - vždyt to tak drahé není -většinou bývá sleva 50 % - určitě bych dal 2 vrstvy - také jsem dával 2 vrsty - u vysokého radonu - ještě trubky ze základu - odvětrání až na střechu - to už jsem nedával ale
Odpovědět
@hbboy pokud stačí jedna vrstva, která se kvalitně provede, nemá smysl řešit 2 vrstvy. Nejlépe kombinovat v rekuperací a je vystaráno.
Odpovědět
@jervis Zdravím. Máme úplně to samé. Na pozemku změřen vysoký radon a vysoce propustná zemina (šterkopísek). Navrženy dvě vrstvy izolace Glastek + Elastek sp. mineral. Já je určitě budu dávat. Ono se to dá řešit několika způsoby : 1) při stavbě základů v desce udělat odvětrávanou mezeru 2) vícevrstvou povlakovou hydroizolaci s ochrannou proti radonu 3) rekuperace vzduchu Pokud dáte jednu vrstvu, jak víte, že to bude stačit? Opravdu chcete šetřit za druhou vrstvu (120 m2 - 18000 Kč) ? Protože pak už by Vám zbývala jen ta rekuperace. Pokud ještě budete mít podlahové vytápění, tak ta ještě násobí průnik radonu do domu skrz desku.
Odpovědět
Profilova fotka
byla bych s tím opatrná...našemu sousedovi při měření radonu uvnitř domu pro kolaudaci zjistili vysoké hladiny radonu (tzn. izolace desky asi nebyla účinná nebo byla provedena špatně) a musel dodělávat nějaká opatření... Asi všichni víme, jak náročné je něco dodělávat v hotovém domě :-| Není o co stát, takže bych to udělala přesně dle projektu a nešpekulovala ;-)
Odpovědět
@akoinac jak radon souvisí s podlahovým topením?
Odpovědět
@ondra_cha já výpočty nijak nezpochybnuji, šlo mi jen o to, že dle výpočtu stačí jedna vsrtva ale doporučené jsou 2 proto mě napadlo, zda-li nejsou 2 zbytečné... Př: Pokud mi statik navrhuje strop tak to spočte, nechá rezervu a řekne mi použij tohle, a je to jednoznačně dané, tady to tak neni...
Odpovědět
@jervis Výtažek z dokumentu STÁTNÍ ÚŘAD PRO JADERNOU BEZPEČNOST, STAVEBNÍ FAKULTA ČVUT V PRAZE Rizikové faktory jsou dva – uměle vytvořená vrstva o vysoké propustnosti pod domem a podlahové vytápění v kontaktní konstrukci. Vrstva o vysoké propustnosti zvyšuje schopnost transportu radonu a zároveň slouží jako jeho zásobník. Podlahové vytápění zvyšuje zhruba dvakrát teplotní diferenci mezi interiérem a podložím, což má za následek, že případnými netěsnostmi v kontaktní konstrukci bude do objektu pronikat přibližně dvojnásobné množství půdního vzduchu.
Odpovědět
Ještě doplním, že naše naměřená hodnota objemové aktivity radonu v půdním vzduchu C je 49,3 kBq/m 3 oproti Vašim 78 kBq/m 3 . Druhá vrstva izolace ELASTEK 40 SPECIAL MINERAL tl. 4 mm nám byla pouze doporučena, ale i přesto jí tam dáme. Já při stavbě postupuji tak, že když je velký problém se fyzicky nebo technicky k tomu problému zpětně vrátit, tak radši to udělat pořádně a i třeba trochu naddimenzovat. Napíši jeden příklad. Nyní nám dodělali střechu, kde máme jeden vrcholový vazník 6m dlouhý, zakotvený pouze na koncích. Statik vypočítal bez problémů, spočítáno na betonovou krytinu. A ejhle, vazník (18 x 26 cm na stojato položený) se prohnul. Jelikož máme všechny vnitřní příčky nosné a jednu máme přímo pod tímto trámem, takže jí vytáhneme až j němu a vazník zajistíme. Tak a věřte jejich výpočtům, že je to ok a bude to stačit :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@specnaz84 K těm trámům - použil jste řezivo, které bylo ještě před měsícem v lese!!!! Tam zase šetříte Vy!!!!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?