Izolace soklu v úrovni zeminy, problém?

V projektu je uvedeno, že zateplení fasády (15 cm mimochodem) by mělo končit v +30 cm nad nulou okolního terénu a v téže výšce by mělo navazovat zateplení soklu. Nicméně během stavby (ještě než jsem uvedený rozestavěný objekt koupil) se stavebníci rozhodli, že fasádní polystyren protáhnou níže až nule s okolním terénem a v této nule následně navazuje izolace kolem základů/soklu (která bude tedy fakticky celá pod zemí, nebude tam ten přesah nad terén). Vidíte v tomto budoucí problém skrz vnikání vlhkosti do oblasti, kde fasádní polyš přechází do soklového polyše a následně vnikání vlhkosti třeba přímo do zdiva?
Odpovědět
Ještě přidávám fotku reálu. Ten 20 cm světle šedý proužek se už zakryl marmolitem a je vidět na té straně jak jsou tři okna, kam je nahrnutá zemina, nad kterou jsem plánoval dát okapový chodníček. Taktéž z vchodové strany domu bude zemina dorovnána přesně k hraně k tomu marmolitovému pásu a soklová izolace je až pod tím - jde to vidět u té vchodové strany, kde to ještě není zahrnuto. Co si o tom myslíte? :)
Odpovědět
To problem je. Protoze polystyren je nasakavy a bude tahnout vlhkost do zdiva. Nasledne nebezpeci vznik plisni...
Odpovědět
@rad5 Jak byste to řešil? Přemýšlím o odbagrování nějaké vrstvy zeminy, třeba jen 10 cm?
Odpovědět
Ten detail by měl být řešen prostě správně. Tj. Do výšky 30 cm nad okolní terén by měla být vyvedena hydroizolace. Z XPS sokl polystyrenu do výšky 30 cm. Mezera mezi XPS a fasádní polystyrenem, řešena např. proříznutím. Nebál bych se výšku hydroizolace snížit, protože ji bude chránit XPS, ale XPS bych do výšky 25 cm vytáhnul. Řešení odkopáním je v tuto chvíli asi nejjednodušší řešení, ale nevím co hloubka základů, a na jaké zemině máte postaveno. Tzn. V jílek by jste měl dodržet hloubku založení 1200 mm od upraveného terénu a vzhledem k letošnímu létu bych ji nesnižoval. Zároveň si myslím, že to nebude vhodné z hlediska terénních poměrů a nutnosti několika schodů do domu. Spíše bych asi volil variantu zaříznutím stávající fasády, osazení okapnicové lišty, dolepení XPS, a nevyhnete se nutnosti přetřít celou fasádu, což si ale nemyslím že by byla závratná částka.
Odpovědět
@skunkos Dnes jsem zrovna viděl na jiném objektu, kde měl udělané něco podobného co ty, jak se mu začaly objevovat puchýře na fasádě, protože mu do zateplováku vnikala vlhkost z upraveného terénu. Můžu ti k tomu na mail kdyžtak poslat více informací...
Odpovědět
@rad5 Určitě, klidně poprosím do zprávy.
Odpovědět
Ještě přihodím pár detailních fotek současné situace, třeba tam něco uvidíte.
Odpovědět
@rad5 ping
Odpovědět
Chtěl jsem ti to poslat v PDF na mail. PDF sem nejde vkládat, tak, jsme převedl do jpg. K fotkám, co jsi poslal, ti neumím napsat něco víc. To podstatný a správný postup jsem ti už napsal. Cokoliv se bude od tohoto odchylovat může (třeba ne, ale může) být zdrojem poruch. Míru rizik a následně řešení si musí vyhodnotit pouze ten co to má platit.
Odpovědět

Odpovědět
Díky. On tam má nataženou omítku až pod úroveň terénu, to já mít nebudu (bude cca 5-10 cm nad okapním chodníčkem), stejně tak tam nemám perforované trubky, ale plné. Ale moc díky za foto, v sobotu to budu detailně řešit s jiným stavařem a uvidím čeho se dobereme. Mám domluvenýho i kvalitního dozora na konzultaci. Bez druhé i třetího názoru jiných odborníků nejdu zatím dál. Padl návrh od jednoho zedníka, že by mohlo stačit poctivé dodržení alespoň těch 5-10 cm vzdálenost omítky od upr. terénu + poctivé vyspádování od domu a obnažení obvodu základů a obložení soklu nopovkou + zásyp + na to ten chodníček. Co myslíte, je to totálně mimo nebo to stojí za úvahu?
Odpovědět
@skunkos ta varianta je realne mozna. Samozrejme zalezi, jak jsou reseny chodnicky apod. Tam jde taktez o to, ze jestlize neni preusena spara mezi soklem KZS, tak pak muze mezi zdivem jit ze zeminy vlhkost do masakaveho EPS a pak to muze zlobit kdyz je to takto nizko. To co rika tvuj zednik, je OK, ale musi byt okoli domu, kde je nizky podíl vlhkosti.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?