Jak nejlépe izolovat základy proti vhlkosti?

Ahoj. Máme velmi podmáčený a vlhký pozemek. Bude nutné pořádně izolovat už základové pásy. Jak na to a čím? Základy si chceme dělat sami. Přemýšlíme o nopové izolaci a na to polystyren. Ale jak to vlastně udělat? Když se vyhrabou pásy, zalijí se betonem, pak ztracené bednění...tak až tohle všechno bude, tak máme vyhrabat další díru podél pásů a zaizolovat? Jak jste to dělali vy v podobné situaci? Díky za všechny rady...
Odpovědět
Profilova fotka
@ditina Neporadím, ale máme podobný problém, jen neřeším izolaci, ale jak vůbec udělat základy, jestli piloty nebo nesmyslně širokou a hlubokou desku. Jak máme mít vy široké a hluboké základy?
Odpovědět
@lucie777 základové pásy máme navrhnuté 80 cm široké - takto vylité betonem jen do výšky 30 cm, pak na to přijde ztracené bednění o šířce 40 cm (stavíme ze 30 porothermu), hloubka základů 1,35m. O pilotech neuvažujeme. Jak máte navrhnuté základy vy?
Odpovědět
@lucie777 Pozemok musel najprv obhliadnuť projektant aj statik. Podľa toho Vám istotne už nejaké základy a drenáž navrhli.
Odpovědět
Profilova fotka
@ditina vybagruje se větší díra na pasy, cca 1m do šířky, postaví se tam bednění, originál šroubované kovové zaleje se to betonem, pak se to odbední, na stěny přilepí extrudovaný polystyren, zahrabe hlínou a upěchuje. Tak to to dělal známý, jelikož se měl špatnou půdu a bortilo se to, dělala to ale firma....
Odpovědět
Profilova fotka
@ditina Máme taky hodně vlhký pozemek, takže máme okopanou základovou desku tak, aby byla vidět první řada ztraceného bednění pod deskou. Budeme izolovat pruh první řady bednění + základovou desku + první řadu ytongů, takže asi 60 cm. Nejprve jsem to natřela asfaltovou penetrací, pak asfaltovou izolací, prodávají speciální izolaci na základovou desku a pak to oblepíme základovým polystyrenem. Zase prodávají polystyren na základovou desku, má takové zámky, které do sebe zapadnou a lépe to izoluje. Ještě jsme uvažovali, že na to navařípe ipu, ale náš stavební dozor nám to rozmluvil, že takhle to stačí. Odpoledne jedu na barák, tak to zkusím vyfotit.
Odpovědět
Profilova fotka
@ditina My to zatím nemáme navrhnuté, není to tak dlouho, co sme teprve dělali geologický rozbor, mysleli sem, že to bude ok, ale podle toho rozboru a rozhovoru se statikem bychom měli mít nejspíš taky 80cm široký, do hloubky asi 1 metr, pod tím je už skála, ale ještě nám radí vybagrovat celou plochu základů, ne tak hluboko, třeba půl metru, ale aby tam nebyla ta špatná zemina, vysypat to štěrkem, jen se děsím ceny. Kolik máte zastavěnou plochu a na kolik počítáte, že vás vyjdou základy, s kolika řadama ztracenýho bednění? @blacksr Nn, nikdo neobhlížel a nenavrhoval, ale i to bude. :-)
Odpovědět
@lucie777 Pre domy s vysokou spodnou vodou je vhodné založenie v podobe 25 cm hrubej dosky. Pásy do hĺbky sa potom nekopú. Tepelnú izoláciu, napr. penosklo, dáte pod dosku. Potom už netreba dávať podlahový EPS a ak je doska rovná, tak ani poter, možno len nivelák. Tepelnú izoláciu fasády napojíte na tú pod základom. Pozrite album maminnka a mio23.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucie777 Máme dost mokrý pozemek a jílovitý, základový pas + ztracené bednění (2 řady) celkem hloubka 90, šírka 50-70, máme to celé proarmované a beton 25 se speciální příměsí proti vodě. Dělali nám to 2 živnostníci + materiál bez DPH + zemní práce = celková cena 410 tisíc. No prodraží se to. Známé to dělala firma a docela to podcenili a přes zimu jim deska praskla.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucie777 Ještě jsem zapomněla, plocha 180 m2.
Odpovědět
Profilova fotka
@blacksr na maminnku jsem už někdy byla odkazována, tuším právě od mia a ona to má bohužel zamčené. Ale myslíš něco takového: http://www.thermoblock.cz/thermo-zakl...
Odpovědět
Profilova fotka
@yess99 hm, tak to je darda. My máme zastavěnou 136 m2 a jsme na tom dost podobně jako holky výše, navrhnuté pásy 80 cm.
Odpovědět
Profilova fotka
@keila Taky jsme to nečekali, ale co se dá dělat. Možná jsme to trochu předimenzovali, ale projektant, stavební dozor i prováděcí firma nám to takhle doporučili. Když vidím, jaké mají problémy známí, co taky staví, tak jsem ráda. Nemůžu najít kabel mobil-počítač, ale až ho najdu, tak vložím fotky :-). Desku už hotovou mám v albu, tam to ani tak strašně nevypadá, pozemek je skoro rovina, ale na jaře jsme úplně plavali.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@yess99 Děkuju, seš hodná, konečně mám lepší představu, nác totiž děsili, že se nám to může navýšit o 300tis, v ceně domu máme základovku v ceně zhruba 160tis, takže kdybychom si to celý dělali sami, musí to vyjít líp, máme zastavěnou plochu jen 77m2, taková kůlnička oproti tobě! :-D Na album sem koukala, vypadá to krásně, my sme zase v ďolíku, ale ani na jaře, ani teď, jak hodně pršelo, tak tam voda nestála, ale když dělali geologové vrty, tak v 90cm byla voda, jak se to ustálilo, tak asi v 60cm, hrozili nám právě i pilotama. A ještě mi, prosím, řekni, hrabali ste celou základovku do hloubky nebo jen pásy a uprostřed ste nechali zeminu, co tam byla? @blacksr Jak to myslíš, že pásy do hloubky se nekopou? To se právě musí, aby to drželo, kdyby se nešlo do větší hloubky a nebyly širší, tak by to neudrželo.
Odpovědět
Profilova fotka
@yess99 no tak zase základy je lepší udělat pořádně, když na tom stojí celý dům. Docela by mě zajímaly ty fotky, od kopání až po finále. V albu máš už jenom hotovou desku. Byla bys tak hodná.
Odpovědět
Profilova fotka
@yess99 no tak zase základy je lepší udělat pořádně, když na tom stojí celý dům. Docela by mě zajímaly ty fotky, od kopání až po finále. V albu máš už jenom hotovou desku. Byla bys tak hodná?
Odpovědět
@keila Áno. Toto sa volá základová doska. Ľudovo sa tak hovorí každej platni na základových pásoch, ale tá sa volá správne podkladný betón. Takže základová doska. Pod ňu ako tepelná izolácia príde buď XPS alebo penosklo = foamglass. Na odkaze je XPS. Rozširuje sa to so stavbami pasívnych domov, ale je to využiteľné aj v prípadoch s vysokou sp. vodou. Výhodou je, že ak aj použijete veľkú hrúbku (tloušťku) izolácie, tak tá je vlastne skrytá v zemi a dom ostáva bezbariérový. My máme pasívny dom s izoláciou v podlahe domu - 25 cm EPS a ten dom potom stráca bezbariérovosť. Minulý rok som počítala porovnanie ceny klasických pásov + podkl. betónu + hydroiz. + podlahový EPS + poter + zateplenie základov po obvode domu s verziou penosklo + bet. doska a táto druhá verzia vyšla pri svojpomoci o trošku drahšie než klasika. Myslím, že to má výhody, ktoré ťažko vyčísliť. Takže v podstate to vychádza porovnateľne.
Odpovědět
@lucie777 No, ak sa raz rypne do hĺbky, potom sa musia tie pásy predimenzovať. Tá doska je na povrchu a je tlustá. Čiže nenaruší sa zem po ňou, tok vody sa neopiera do nejakých "stien", ktoré sa tam za normálnych okolností vytvoria. Samozrejme, nechcem navádzať na svojvoľnú zmenu klasických, ale značne predimenzovaných zákl. pásov + podkl. betónu na dosku. Aj to musí navrhnúť statik, záleží od stabilnosti podložia. Doska sa navrhuje práve pre prípady s vysokou spodnou vodou. Len som chcela poukázať na túto možnosť. Totiž, tá doska vyjde potom určite lacnejšie než predimenzované pásy. A ak už sú navrhnuté pásy a nechce niekto meniť projekt, tak sa musí držať toho, čo je v projekte, aj keď tie hrúbky, hĺbky a pevnosti betónu sú "hrozné".
Odpovědět
Profilova fotka
@blacksr mně tohle velmi zaujalo, jen jsem si nebyla jistá, zda je to vhodné i pro zděné stavby (budeme stavět z porothermu 30). Dokonce jsem už u této firmy poptávala cenovou nabídku. Moc se mi to líbí, jen je to prostě něco jiného, "nového" a když vidím, jak tu každý kope pásy, tak bych se ve finále asi bála, aby nám tohle někam neujelo. :-N
Odpovědět
@keila Ja som na tom tuším videla zatiaľ len murované domy. Ytong, betón. Každopádne - statik v tom musí byť zainteresovaný.
Odpovědět
Profilova fotka
@keila Fotky určo dodám, ale až večer, v práci je sebou nemám. Jsem ráda, že jsme to takto udělali, i když to bylo dražší. Do varianty jen desky s pěnosklem bychom nešli, máme opravdu dobrý stavební dozor a tuhle variantu nám hned zavrhl. Je to individuální, třeba pro někoho jiného je to dobré řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucie777 Fotila jsem mobilem, tak snad to bude trochu vidět. Základový polystyren je se zámkem, je to vlastně jen přesah, ale desky do sebe krásně zapadnou. Izolace je natřená penetrací a asfaltovou izolací, natírali jsme poslední řadu ztraceného bednění, základovou desku a první řadu ytongů. Asi by to stačilo do výšky podlah, ty máme 15 cm, ale natřeli jsme celý ytong 25 cm, ono to pak hezky vyjde na šířku polystyrenu, který má 60 cm. Obložené to zatím nemáme. Slíbila jsem i fotky výstavby základů, ale nějak je nemůžeme najít :-), budu hledat dál.
Odpovědět
Profilova fotka
@keila @lucie777 Tak jsme konečně našli fotky, mám je v albu. Moc jsem to nepopisovala, ale je tam vidět postup prací: vykopání základových pasů, zaštěrkování, armování, vylití betonem, ztracené bednění a prostupy, armování desky a zalití betonem desky.
Odpovědět
Profilova fotka
@yess99 díky. No jsem zvědavá, až kopneme, jak to tam bude vypadat. Jinak takhle mokrý pozemek, jako jsi dávala fotku, my tedy zase nemáme. Tak uvidíme...
Odpovědět
Profilova fotka
@keila My už teď taky ne, bylo jarní tání a silničáři měli špatně odvodněnou silnici, ale máme jílovitou půdu s vysokou spodní vodou, takže když kopneme hloub, tak se voda objeví, když jsme zakopávali nádrž na dešťovou vodu, tak jsme museli vyřešit odvodnění přepadu a taky dát drenážní trubky po celém pozemku, abychom vodu svedli do kanalizace. U nás je obecně jílovitá půda, takže mokřejší pozemky řeší skoro všichni.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
@yess99 Ahoj, mohu se prosim zeptat, nemas nekde fota k te nadrzi na destovou vodu a jak jste vyresili ten prepad? Dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
@linee Foto zatím nemám, stále to ještě nemáme dodělané. Letos nás trochu spláchly povodně, takže překopáváme celý pozemek a odvodňujeme. Vedle nádrže na dešťovou vodu budeme mít nastojato uloženou ve štěrkovém loži trubku o průměru 50 cm a na výšku cca 1 metr a z té budeme mít svod do děšťové kanalizace.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?