Je lepší nechat přes zimu holé desky nebo hrubou stavbu?

Dobrý den, díky problémům se stavebním povolením jsem se dostal do skluzu, takže zatím ještě není kopnuto. Cíl byl postavit hrubou stavbu a nechat ji přes zimu vymrznout (či spíše sednout) Nicméně uvažuji, jak moc má ještě smysl se o to snažit. I kdyby se to stihlo, tak si pohrávám s myšlenkou udělat letos jen desky a ty nechat vymrznout. Když nebudete uvažovat čas (tj.obojí by šlo stihnout letos, jak desky tak celá hrubá stavba), co je technicky lepší, nechat přes zimu holé desky nebo by bylo lepší nechat celou hrubou stavbu? Od jednoho stavaře jsem slyšel, že on by nechal přes zimu jen holé desky a hrubou stavbu by dělal až příští rok. Díky Petr
Odpovědět
Profilova fotka
Sice nejsem odbornik, ale budu mluvit z vlasti zkusenosti. Jen zakladovou desku! A proc? My jsme zacali stavet 10.10.2011, stihli v pohode zakladovou desku a pak cekali 3 tydny, nez se nasi inteligentni stavari (jiz s nimi nejsme) rozhodli, jak se budou zdit steny a kdo (nechapu, co je na tom za logiku, ale budiz). Tim jsme se dostali do skluzu a pocasi zacalo byt horsi a my meli problemy se zakryvanim stavby, zda nam cihly popraskaji atd. Kdyz to shrnu, pocasi a rychlost vystavby muze mit velke slovo a nedoporucovala bych se na toto spolehat, je to velky risk a nestoji to za to, v klidu udelat zakladovou desku a zimu pouzit na finalizovani profesi atd. Hodne stesti! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@land81 jsme na tom hodně podobně. Teprve příští týden podáváme ohlášku. A původně byl plán udělat zastřešenou hrubou stavbu. Bohužel to asi nestihneme. Tak jsme se rozhodli udělat jen základy, dotáhnout sítě a zpevnit příjezdovou cestu a příští rok hned na jaře začneme s vyzdíváním. U nás ale hrají roli i finance, musíme nejdřív prodat byt, aby bylo z čeho stavět a to se určitě do podzimu nepovede. Každopádně hrubá stavba vyschne přes léto příští rok, takže to vymrznutí my řešit nebudeme. Navíc budeme zdít lepidlem, tak to není až takový mokrý proces.
Odpovědět
Profilova fotka
@land81 teď nevím proč píšeš holé desky? Myslíš klasickou základovou desku ? Buděš stavět sám nebo firma ? Firma ji má za týden hotovou, beton je další týden krásně suchý a hrubá stavba se ncha pak za měsíc postavit, záleží jak moc spěcháš, jak dlouho chceš mít otevřenou hypotéku ( pokud neplatíš hotově ) Pokud by byla deska, je nutné ji přes zimu dobře zakrýt aby "netrpěla" Pokud bude slušné počasí postavil bych to do zimy pod střechu a najřa pokračoval a do zimy se můžete stěhovat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
my začali kopat základy loni v polovině září v v pohodě jsme stihli celou hrubou stavbu i se střechou... a vymrzlo nám to přes zimu kompet celé a ne jen deska
Odpovědět
asi jsem ještě pár věcí zapomněl-budu stavět subdodávkami, takže budu mít jednotlivé věci oddělené (zemní práce, beton, manuální práce). Takže to třeba místo 1 týdne budou 2. Háček je, že když to pak nechám zrát (cca měsíc), už je půlka října. Hrubá stavba je otázka 2 týdnů vč.stropů z keramických panelů, zdí se pálenými cihlami na pěnu. To je vše rychlé, jenže pak je otázka, jak rychle bude krov a krytina. To už je otázka listopadu-prosince a právě tam může být blbé počasí. Znám pár lidí, kteří přes vánoce dostavovali hrubou stavbu, ale to bylo zrovna v tom roce dobré počasí. Nicméně díky zdění na pěnu to nebude muset prakticky schnout, a zalití stropů (zámky, věnec) tam nenažene tolik vody. Takže vymrzat nemusí celkem nic. Možná pak krov, ale ten stejně pracuje pořád.
Odpovědět
Profilova fotka
@land81 začal bych deskou a pak se uvidí podle počasí ;-) a střecha se nechá dělat i když je kolem nuly....
Odpovědět
Základovou desku jsme zalili koncem září a už jsme se nepouštěli do zdění a střechy kvůli počasí. Čistého času se náš domek (9x13 m) zdil 10 dnů, zedníci ale nebyli vzor přesnosti a stávalo se, že prostě na stavbu nedorazili. Střecha 200 metrů trvala střechařům 15 dnů, v dny kdy bylo ošklivě se nepracovalo. Já osobě bych postavila základovku a zbytek až na jaře, kdy bude hezky.
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží kdy začnete, pokud by to bylo až po prázdninách tak bych asi ve vašem případě udělala jen základovou desku a zbytek na jaře. Soused vloni začal stavět až v září, ale vše mu vyšlo díky počasí a to mu to dělala jedna firma, neměl to po řemeslech. My jsme letos kopli 19. března a tím, že děláme suterén a zemní práce se hodně zkomplikovaly, tak jsme 1.řadu cihel v suterénu založili až tento týden a to naše plány byly také jiné a mysleli jsme, že do prázdnin budeme mít už suterén i se stropem a možná i víc. Hlavně v září už může být i sníh (to jsme zažili jeden rok, když jsme rekonstruovali střechu - napadlo asi 30 cm a bylo po plánech ;-)
Odpovědět
Tak my jsme kopli 17.10. a stihli jsme to dát pod střechu než přišly ty velké zimy.. ale bylo to just..
Odpovědět
Profilova fotka
mi jsme vloni postavili za dva měsíce hrubou stavbu, až po komín. Dá se to stihnout, když se chce. mi jsme pracovali sami a šlo to pěkně..
Odpovědět
no my s manželem začneme kopat v polovině září a doufáme, že hrubou stavbu stihneme do zimy. Děláme to svépomocí a věřím, že nám spoustu kamarádů pomůže, tak by jsme to mohli stihnout. Náš stavební dozorce říkal, že hrubou stavbu se střechou za 2 měsíce uděláme, jen to počasí aby přálo:) :-S ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?