Kari sítě v dvou vrstvách

Ahoj, statik nám navrhnul zděný bungalov 180m2 s kari sítěmi do základů ve dvou vrstvách v rozměrech 8x150x150. Existuje nějaká varianta při které bych do základů dal silnější a hustší kari síť např 8x100x100 a ono by to staticky také prošlo? Má smysl nechat si to optimalizovat a znovu přepočítat u jiného statika? Všichni kdo v tuto chvíli staví v okolí mi tvrdí, že to měli také ale vykašlali se na to a dali jen 6x100x100... Mě se nechce riskovat potencionální průser, který půjde dost těžko opravit jen proto že ušetřím 30k. Nadruhou stranu v člověku hlodá ten červíček, zda je to opravdu nutné... Diky za info, jak jste to měli.
Odpovědět
Profilova fotka
statik asi vi co dela. Bez znalosti mistnich podminek - podlozi, presny tvar zakladu atp vam tu nikdo relevantne neporadi - vzdy to bude v rovine domnenek a pripadne tvrzeni "vsichni to tak delaji, tak to staci" 180m2 je uz docela velka plocha - tady bych nejake uvahy laiku neriskoval. Pokud mate pochybnosti, nechte si to prepocitat u jineho statika.
Odpovědět
Profilova fotka
@rumcajk jak pise @jumpmans statik k tomu mel zrejme nejaky duvod a pripadnou oponenturu bych hledal max. u jineho statika
Odpovědět
Jestli Vás 30tis vytrhne tak radši nestavte...
Odpovědět
@dawin díky za přínosný komentář. Jak jsem avizoval, jsem spíše rozhodnut projekt dodržet, jen mě prekvapilo množství lidí, kteří to v mém okolí takto nemají, a klepou si na čelo, kolik železa tam budu na rovinatém pozemku cpát. Zároveň chápu argumenty typu, že se statikové jistí, že se zpřísňují normy atp.
Odpovědět
To že se na spoustu věcí, většina lidí vyprdne ještě neznamená že je to tak správně a že by ste měl poslouchat rady neznámých amatérů na internetu. Mě se to taky u mě nezdálo tak sem to probral se svojim projektantem a ten se statikem našel jiné odpovídající řešení pod které se podepsal a umístil kulaté razítko. A celé mě to stálo směšných 1500,- Takže radím, nebát se a zeptat se svého projektanta na alternativní řešení..👍
Odpovědět
@rumcajk Mě to navrhl statik i garáže 36m2 založené na pasech. Tam jsem se na to s klidným srdcem vyprdnul a provázal železem ztracenko a roznášecí deska dostala jen kari síť, jako okolní baráky. Ale u baráku jsem byl za exota, deska je na xps a statik mi armování přepočítával na sehnatelné sítě. Byla to príma práce s ohýbačkou a svidříkem.
Odpovědět
@kofejn deska na XPX a deska na pasech se nedá absolutně srovnávat.
Odpovědět
Profilova fotka
@rumcajk Kari sítě jsem do desky dodržel jediné o čem jsem debatovali byl průměr a počet svislých roxorů do pasů a ztraceného bednění, stáhli jsme to z průměru R12 na R10 svislé a počet z 5 prutů do jednoho bednění na 4, ale konzultoval jsem to s projektantem. Takže určitě projednat bud z projektantem nebo statikem, jinak mrkni do alba základy taky se železem nešetřilo, každý nám říkal že stavíme panelák, ale držel jsem se projektu .
Odpovědět
@rumcajk Zkuste si o tom něco nastudovat, třeba tady: https://www.estav.cz/cz/8809.zaklady-...
Odpovědět
@zubr487 Já vím, ale třeba má taky tazatel nosnou desku.
Odpovědět
@kofejn to je pravda, pán to nenapsal. Jenže pokud dělá desku na XPS, tak to je skoro málo a určitě nestačí jedna vrstva kari.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?