Kdy je vhodné udělat základy?

Ahojte, poraďte mi prosím když se udělá základová deska tak se může stavět ostatní hned a nebo se musí nějakou dobu čekat???
Odpovědět
@lucianap Ostatním myslíš co? Izolace, cihly a tak? My zalili základy tuto sobotu, pravděpodobně přespříští víkend budeme dávat izolaci a začneme pak pomalu zdít. Nějakou dobu deska musí zrát, nic těžkého na ni nepokládat. Mrkni na svepomoci.cz, staví tam jeden dům online, je to dobře udělané.
Odpovědět
ostatním myslím přesně to co píšeš. Otázka je směrována tak, jestli máme spěchat na projekt a všechny ostatní povolení a začít kopat na podzim a na jaře stavět, a nebo tomu nechat čas a nad vším popřemýšlet a kopat a stavět až na jaře
Odpovědět
@lucianap Co člověk, to názor. My původně chtěli začít stavět na podzim, stihnout hrubou stavbu, nebo alespoň základy, aby to přes zimu hezky vymrzlo. Povolení jsme ale dostali až těsně před Vánoci, tak jsme to už nechali na jaro. Dnes už jsou takové technologie, že to vymrznutí není třeba (dle některých). Být vámi, projekt bych rozhodně uspěchat nechtěla, pořádně si to promyslete, dobře nakreslený projekt je polovina úspěchu a pak uvidíte, jak budete stíhat. Já bych raději začla už na podzim, přece jen, do zalití desky nám to zabralo cca 2 měsíce (ale stavíme jen po víkendech). A na jaře to pak půjde tím rychleji :).
Odpovědět
Mate pravdu. Projekt je polovina uspechu. Dekuji za vas nazor a mate pravdu. Pak tam budeme cely zivot tak nejaky pulrok nas asi nevytrhne, ale clovek chce vsechno hned no :-). Uvidime jak se bude darit se vsim.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucianap pokud uděláš desku do zimy a nebudeš stavět dál tak je dobré ji zakrýt proti sněhu, vodě, chránit před mrazem. Jinak je to jedno, letošní zima byla teplá, stavělo se pořád.... pokud chceš bydlet ve svém není na co čekat ;-)
Odpovědět
Základovou desku bych přes zimu nenechával (ačkoliv mezi některými rozšířený názor je jiný), voda a střídavě mráz a nad nulou ji časem postupně spolehlivě rozeberou (když to napíši úplně po lopatě). Vždy ať je před zimou hrubá stavba pod střechou, to nejtěžší už bude a bude docházet k přirozenému sesedání a dotvarování stavby. Mráz bez vody betonu nevadí, voda bez mrazu také ne (spíš naopak), obojí naráz viz první souvětí. Zase není zima jako zima. Tolik můj názor na věc.
Odpovědět
@lucianap deska by mela minimalne mesic zrat a pak zdit
Odpovědět
jinak zakladovku jsme udelali v listopadu, vc zaizolovani desky polysem, vrsek se zakryl plachtou.... na jare jsme pokracovlai se stavbou
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme začali v říjnu, do mrazů byla hrubá stavba pod střechou a 2mesicě vymrzala, vyšlo to ideálně. Pokud budete mít povolení v létě, do jara bych nečekala
Odpovědět
@mitote to mi vysvětli, proč "min. měsíc?" nenapadá mě k tomu jediný důvod. ano zrání betonu se uvažuje měsíc, kdy beton nabyde 95-98% pevnosti. Pochozí beton bude již druhý den a po sedmi dnech bude mít 70 - 75 % pevnosti. To bohatě stačí na to, aby se mohlo zakládat zdivo. Problémem základové desky a pokračování ve stavbě není pevnost, ale technologická voda v betonu. Tzn. nesmí se izolací uzavřít beton proto, aby se voda mohla odpařovat. V opačném případě by to mohlo na izolaci udělat puchýře. Nicméně jestliže se izolace dává pouze pod zdivo v pruzích, voda se může dostávat z betonu i ze stran a pak není nutno se obávat zakládání zdiva dříve za předpokladu vhodného počasí. Tím nechci toto paušalizovat, ale zároveň říkám, za dodržení určitých zásad to není problém.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my vylili desku, nechali jsme ji mesic stat, s prubeznym kropenim, po 5 tydnech od vyliti se na ni navezl ytong a zaclo se stavet. Tohle jsme nechteli uspechat, tam uz se opravuje blbe.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?