Nezamrzna hloubka, můžeme udělat provizorní obsyp okolo základu?

Pekny vecer, stavime hrubou stavbu kterou se budeme snazit letos jeste zastresit. Okolni teren samozrejme neni nijak upraveny a to ani okolo zakladu kde mame pod zem jen nejakych 80 cm. Po terennich upravach budeme v nezamrzne hloubce 120 cm. Stavime na jilu a otazka zni jestli musime udelat alespon provizorni obsyp okolo zakladu?
Odpovědět
Nikdo neporadí ?
Odpovědět
@pepa89 To již máte něco hotové nebo začínáte se základy?
Odpovědět
Profilova fotka
Jíly jsou dost specifické, my máme v kamenitém jílu min. 1 m hluboko, na jedné straně to bude i víc, nadm.v. 420 m. Obsyp - proč? z čeho? jíly fungují jako těsnění, takže se vám voda k základům v zásadě nedostane. Jak to obsypete začne se k nim naopak voda stahovat. A jaká je Vaše nezámrzná hloubka těžko říct... Podle našeho projektanta je to teď při našich zimách max 80 cm, takže jsme to udělali ten 1 m :). Jejich problém je v tom, že mohou základy při velkých mrazech sesedat, pokud se nedostanete do nezámrzné hloubky. Nicméně vy píšete, že jste z Frýdku-Místku - jakou máte nadmořskou výšku pozemku? U jílu se dělají základy klidně i 150 cm, co tu tak lidé občas píší. Zkuste projít tyto přednášky, třeba vám pomohou :) je tam i mapka nezámr. hloubky http://www.fce.vutbr.cz/PST/kolar.r/f...
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na mnoha faktorech. Samozřejmě nejlepší dokončit drenáž a zateplení soklů. Následuje dole cca půlka výšky kačírek a nahoře vše nepropustně zahrnout hlínou. Hlavně ať se u základů dlouhodobě nedrží voda. V nejhorším plachty a stříšku nad výkopem tak, aby tam nemohl vítr a sníh. Zkuste počíst www.stavebnictvi3000.cz/clanky/spoleh... Důležitý je popis problému. Platí pro všechny výrobce.
Odpovědět
@travas zrovna se budeme chystat na venec
Odpovědět
@pepa89 Čili základové pasy jsou hotové?
Odpovědět
@travas ano zaklady jsou komplet. Ted bude nasledovat krov a strecha.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?