Plovoucí základovka, máte někdo zkušenost?

Ahoj všem, máte někdo místo základových pasů plovoucí základovku, ať už svépomocí nebo dodavatelsky? Chci se zeptat jaké s ní máte zkušenosti, jaké jsou její výhody, jaký technologický postup máte, rozdíl v ceně oproti "klasice", popř. zda to lze zvládnout svépmocí atd. Díky
Odpovědět
Výhody/nevýhody se musí vázat na konkrétní stavbu. Ne všude se hodí pasy a ne všude plovoucí deska. výhody například: lepší tepelná izolace desky; po pěnoskle nevzlíná voda; základová deska funguje jako akumulace tepla, žádný podlahový eps... Co se týče postupu, tak je to relativně "snadné" a klidně by to šlo zvládnout svépomocí. Trochu složitější je armování desky, ale i to není neřešitelné. postup: díra (50-60cm) o něco větší než dům > dno zarovnat štěrkem > hutnit > geotextilie > pěnosklo (30-40cm) > hutnit > hutnit > geotextilie > zašalování obvodu desky > dvojitá armatura (musí navrhnout statik) > zalití desky betonem. cena +- srovnatelná s klasickou deskou. Co ušetříte za výkopy, ztracené bednění, eps, atd... utratíte za pěnosklo a textilii.
Odpovědět
@requied Díky za odpověď. Mám na pozemku na části budoucího půdorysu domu dosypávanou hlínu ... 80-100 cm. Dočetl jsem se, že na toto by mohla být plovoucí deska vhodná. Ještě jsem našel tzv. thermo základy, do kterých se vkládá i podlahovka, jinak princip je obdobný, jak píšete, jen místo pěnoskla je eps a štěrk.
Odpovědět
@1karel1 pokud máte pod budoucím domem navážku, tak tam bych já rozhodně plovoucí desku nedělal. 1m navážky nikdy nezhutníte do pevnosti rostlého terénu, takže bych byl velmi opatrný na tom cokoli stavět. Když už, tak základový pas až do rostlého terénu a na to normální desku. Případně by to šlo řešit mikropiloty.
Odpovědět
@requied No tak to jsem asi neporozuměl tedy pojmu plovoucí, měl jsem za to, že při pohybu podloží, se díky této desce pohyb nepřenáší do zdiva atd.
Odpovědět
@1karel1 ale ano, chápete to dobře. celá deska "plave" na terénu, takže do zdiva se žádné pohyby podloží nepřenáší... jenže jestli je to čerstvá nehutněná navážka a navíc pod většinovou plochou domu, tak je klidně možné že se celá deska nakloní a sní i dům. Nicméně více by vám k tomu řekl geolog nebo statik po místní prohlídce.
Odpovědět
@requied Ta navážka je cca 30-40 m2 z celkové plochy domu 160 m2. Určitě všechno proberu s projektantem a statikem. Chtěl jsem mít alespoň základní přehled. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
jak tohle funguje nechapu... :-)
Odpovědět
Co sem se dočetl na netu (moc informací není), tak to je relativně stará a prověřená metoda. Jen ji u nás nikdo moc nepoužívá. Ale mě se hodně líbí ;)
Odpovědět
@1karel1 Jo jo, ja ju mam. Robil som ju kvoli podloziu. Nepouzil som ale penosklo. Mam hrubu vrstvu sterku, polystyren a na tom lezi zelezobetonova doska.
Odpovědět
@requied Tak jsem mluvil s projektantkou. A trošku nechápala proč se ptám, jestli je možné stavět na navážce. Prý proč by nebylo, je to naprosto normální praxe a nikdy neslyšela ani neviděla, že by to byl problém. Takže asi tak. Uklidnila mě :)
Odpovědět
@deto_oesya Tenhle způsob se mi právě líbí víc, jak to pěnosklo. My máme písčito-hlinitou půdu. Vy máte jaké podloží?
Odpovědět
@1karel1 určitě to problém není, jen musí být navazka stara, nebo správně hutnena po vrstvách. Jestli tam ale někdo loni jen sklopil furu hlíny a roztah bagrem, tak věřte ze to problém bude.
Odpovědět
Článek se načítá
@1karel1 Mam jil. Na zaklade IHG posudku, projektant rozhodol, ze lepsia volba bude samonosna ZB doska namiesto zakladovych pasov.
Odpovědět
@requied Pokud se budou koupat pasy, budou se kopat min. do 100 cm, pokud plovoucí tak do 80 cm. V obou případech je to na původním terénu, mimo navážku. Nevidím v tom tedy problém. Je poměrně jedno, jestli si srovnám pozemek teď nebo po stavbě, když základy budou v původním terénu ;)
Odpovědět
@deto_oesya Ještě se zeptám, polystyren ste použil jaký? Ty termopanely nebo něco jiného?
Odpovědět
@1karel1 Bolo pouzite XPS Styrodur.
Odpovědět
@deto_oesya Díky. Podlahovku ste si motal rovnou do základovky nebo až na ni a dodatečně ji zalil betonem/anhydritem?
Odpovědět
@1karel1 Podlahovku nemam. Nicmene, mam betonovy poter na doske kvoli inym veciam, takze ta podlahovka by este sa tam mohla nechat urobit.
Odpovědět
@deto_oesya Takže ste vylili desku a ještě na ni dával další beton? Pokud nechcete v podlaze něco tahat, tak to už je zbytečné, ne? Vylitá deska, je vlastně finál pro položení pochozí podlahy.
Odpovědět
@1karel1 Ano, pretoze som tahal elektriku, vodu a topeni po zemi :) Myslim si, ze nejaky poter bude treba pred polozenim podlah urobit. Neverim tomu, ze rovinnost dosky bude vyhovujuca. Zalezi ako sa majstri pri betonazi seknu. Teoreticky sa moze pod poter vlozit dalsi izolant - podlahovy polystyren.
Odpovědět
@deto_oesya Vodu, odpady a podlahovku bych si natahal už do betonu v základovce. Nivelačka musí na zem přijít ať tak či tak. A elektriku holt natáhnu přes strop.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?