Podlahové topení v základové desce

Profilova fotka
Dobrý den, Řešili jste někdy, máte někdo podlahové topení přímo v základové desce? Je toho plný internet, tak odkaz nemá smysl, ale zajímala by mne zkušenost někoho kdo to dělal a nebo má, resp. provozuje. Díky Luboš
Odpovědět
Rozhodně to dobré není jak anhydrit a PT v něm Proč chcete v desce? Nedovedu si představit při poruše, že budu rozbíjet betonovou desku.... Ten anhydrit se dá lépe. Nehledě na to, že kama potahnete další rozvody topení, voda, elektro? Přes trubky podlahovky?
Odpovědět
Tak to slyším prvně. Úplně si to ani dobře nedokáži představit jak by to fungovalo, vzhledem ke skladbě podlahy nad zakladovou deskou ...
Odpovědět
@sobii Dělá se to, ale jen pokud se zakládá na pěnoskle nebo XPS izolaci. Základová deska "plave" na silné vrstvě tepelné izolace. Takže trubky PT jsou součástí základové desky a nad deskou se rovnou dělá finální povrh. Praktické zkušenosti s tím nemám a osobně se mi to nelíbí.
Odpovědět
@zubr487 viděl jsem to ... má to manželčina kolegině .. a desku mají rovnou jako finální podlahu ...
Odpovědět
Profilova fotka
O to jde, když se to slušně promyslí a jak jsem zmínil, je toho plný internet, nejspíše to ušetří peníze. S poruchou souhlasím, to může být problém, ale zase se dají použít výrazně kvalitnější "trubky". Kdybych s tím měl vlastní zkušenost, neptám se, ale nemám 😉 jsem tedy rád za každou zmínku.
Odpovědět
Profilova fotka
Ty lidi už fakt nevědí jak ždímat prachy..
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě to peníze neušetří, ale pro pasivní domy (např. v Brně oblouk) to funguje. Elektřinu a rozvody vody je nutno tahat nestandardně.
Odpovědět
Profilova fotka
@luboscharvat Pokud to chceš takto realizovat projdi si výhody a nevýhody a podle toho se rozhodni. Fungovat to bude stejně jako klasické podlahové topení zalité v betonové vrstvě na polystyrenu s tím že tady musí být založeno na penoskle. Nevýhodu máš v tom že veškeré rozvody vody elektro musis buď už mít také rovnou připravené souběžně s pokladkou topení v desce nebo to vše budeš tahat ve zdech a stropem. Samosebou určitě projekt na realizaci toho topení aby nevycházeli trubky pod stěny či příčky. No a v poslední řadě dobrou firmu co to umí a má zkušenosti, protože tohle můžeš posrat jen jednou. 😉😀Taky jsem o tom uvažoval nakonec jsem šel cestou klasiky 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas_divila Ty lidi už fakt nevědí jak ždímat prachy... ... Dobrý den, malinko nerozumím 😉
Odpovědět
Profilova fotka
Pocitově, a tím něříkám že jedinou volbou je PT do základové desky, je z projektu přece jasné, kde budou zdi, schody, kde bude cokoli... tedy řešit kudy s čím, popř. je li to nestandardní, je asi evidentní, tedy ano, musí to být předem dobře připravené a proto i touto cestou, resp. tady, hledám zkušenosti těch, co to už dělali, nebo vědí jak na to. Nepočítal jsem to, ale pokud nebudu muset dělat uvnitř další izolace, další betony, platit další material a další práci, možná by to mohlo ušetřit i něco víc než jenom peníze? Koneckonců při dnešních cenách materiálů a práce, jde o to především. Našel jsem informace a videa, kdy to seveřani dělali už v 80 letech, pravda pod lehké dřevostavby, ale praxe započala a čas běží, možná jsme už dál 😉
Odpovědět
@luboscharvat základním požadavkem je realizovat plovoucí desku na pěnoskle nebo XPS. Porovnával jste si ceny klasického založení v porovnání s plovoucí deskou? Klasické založení zvládnete sám nebo každá okolní parta zadníků. Plovoucí deska je jednak složitější na statický výpočet a i materiálově výrazně dražší. Máte vůbec představu, jak se takové založení dělá a co to všechno obnáší ? Jsou samozřejmě lokace, kde je toto založení nezbytné (nestabilní podloží). Za normálních podmínek se to výrazně nevyplatí.
Odpovědět
A co je ako zlozite na zalozeni na XPS?
Odpovědět
Článek se načítá
Když půjdete klasikou tak prostě zhutníte plus mínus do roviny podklad dáte železo odpady atd. a zalijete. Potom izolaci poliš topeni a do toho v tom roztáhnete zbytek věci a zalijete. Když půjdete podle vás už si musíte hrát s podkladem musím být rovný pak izolace a poliš na to železo a nad to topeni musíte si hrát s tím aby bylo vše ve vzduchu velmi náročné na přípravu dělat nějaký rošt potom i při samotném lití dávat obrovský pozor aby se nestouplo na hadici. Potom máte zasekávání všechno do zdi spousta času a potom zahazování. Takže časově to bude celkově více náročné a neuděláte si toho moc sám chce to hodně zkušenou firmu tu si taky zaplatíte více. Další věc při klasice budete nahřívat pár cm finální vrstvy. U druhého budete nahřívat nějakých 25cm betonu. Osobně na tom nevidím jedinou výhodu jen samé problémy.
Odpovědět
Profilova fotka
@edison101 Nno, je to absolutní nesmysl a každý normální zedník s tím pána pošle někam. Leda si to člověk zbastlí sám a pak se bude chytat za hlavu co to provedl. Časově i finančně náročné. Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě. Ať se daří.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?