Praskliny v základové desce - je to problém?

Má tady prosím někdo zkušenost den po zalití betonem s prasklinami na základové desce? Je to velký problém? Díky za osového
Odpovědět
Profilova fotka
@nelinecek manzel stavi domy a male praskliny jsou pry bezne
Odpovědět
Děkuji za info. I když je to na více místech základové desky. Fakt je že se zalelo včera odpoledne a vodou se zalilo až dnes odpoledne. Sice nebylo takové horko, ale přesto... Můžete se ho prosím zeptat jestli to může být velký problém? Měli jsme slíbeno zálet vodou dnes ráno bohužel se na to jistá osoba vykašlala :( teď jsem z toho nervózní:((
Odpovědět
@roseinka Děkuji za info. I když je to na více místech základové desky. Fakt je že se zalelo včera odpoledne a vodou se zalilo až dnes odpoledne. Sice nebylo takové horko, ale přesto... Můžete se ho prosím zeptat jestli to může být velký problém? Měli jsme slíbeno zálet vodou dnes ráno bohužel se na to jistá osoba vykašlala :( teď jsem z toho nervózní:((
Odpovědět
@nelinecek vlozte fotky. Takhle je to tezke posoudit.
Odpovědět
@mrazekrad
Odpovědět
Prosím o Vaše názory, pokud s tím máte zkušenost a pracujete v oboru
Odpovědět
@roseinka níže jsou fotky. Ať manžel prosím mrkne
Odpovědět
Dyt to nic neni. Beton v takove plose holt pracuje a u povrchu popraska. Proto davate do betonu zelezo, aby to podrzelo. Budete mit na stavbe horsi veci (krive zdi apod.).
Odpovědět
Profilova fotka
@nelinecek to je normalni, nebojte a vemte si, ze na to jeste prijde tolik vrstev kvuli podlaze, takze to fakt nic neni :-)
Odpovědět
děkuji oběma, to jste mě uklidnili. Dost me to znerovoznovalo, protože koolem staví 3další a nikdo tééměř žádnéé praskliny nemá a jeden z nich tvrdil, že ti co jim to zalévali betonem tvrdili,, že mají polévat pomalu hned po zaletí (hadicí)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
A nestaci to zadelat igelitem, aby se voda neodparovala? 🙂
Odpovědět
@lala211 my už bydlíme a vypadá, že dům nespadne🙂)
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 2 měsících
My jsme na tom podobně, takže myslíte, že s tímto můžem e být v klidu? Hloubka větších praslin je 5 dní po betonáži 3cm.
Odpovědět
Profilova fotka
@razik Pravidlo pro budoucí stavitele - zalévat a zalévat a zálevat. Já chodil i 2x denně, ale pak jsem koupil 2m černou pevnější folii v návinu a celou desku potáhl a zatížil. Samozřejmě až za nějaký den, když byla deska pevnější. Pak stačilo jen na pár místech nadzvedávat a prolévat. Ale jakmile jsem použil tu folii tak i ve vedrech byla voda teplá, ale byla tam a neodpařovala se a stačilo jen trošku vody přidat obden. Celé jsem to dělal 14 dní. Jestli zbytečně, nevím, ale když něco dělám pro sebe, tak ať je to pořádně.
Odpovědět
@michaelscz To jste laicky ale nezvládl. Nikdy nejde o trhliny s odparovani! Jedna se o vodu vazanou zamesovou, ktera je nezbytna pro hydratační reakci a logicky je s nim spjat vyvin hydratepla. Takže jsou to smršťovací hydratační trhliny a tím ze jste desku/podkladak zakryl, tak jste konstrukcí ještě více zahral...to je zimní opatření a ne letni 😒. Co se tyče dotazu a fotek vyše, tak jsou to nezive trhliny bez vliv na vyztuz a statiku, takze je vyplnte roztavenou lepenkou. Ideální je samozrejme bez trhlinek, ale je to časta praxe..?
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Já ale trhliny neměl žádné. Možná tím, že jsem na začátku týden jen zaléval a pak až druhý týden jsem aplikoval folii, kdy už byl beton na nějaké vyšší procentuální úrovni zrání. Ano, deska se zahřívala, ale nemyslím, že to bylo nějak drastické, odhadem měla ta voda kolem 30°C, víc určitě ne. A zase lepší toto teplo a vlhko než abych to nechal ve vedrech na přímém slunci a musel to polévat skoro co hodinu. Dokonce jsem použil i malířskou folii. A tím, že tam byla neustále tenká vrstva vody, tak to krásně leželo na desce přilepené a neodfukovala se. Toť mé zkušenosti a každý ať si to přebere dle svého.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj, dnes jsem si po více jak 2 měsících po vyliti desky všiml vlhkých stop v linii viz foto... Když jsem se podíval hodně zblízka, tak se celou tou linii drobných koleček vlhkosti táhne úplně titerna vlasová trhlina (jestli má v nejsirsich místech 0,2mm tak to bude hodně),ktera je však od jedne strany desky na druhou, a to i zboku desky. Pod deskou je opravdu poctivě uhutneny materiál, na tom 20cm uhutneneho štěrku 16/32(kvuli odvětrání radonu), geotextilie kvůli proteceni zamesove vody do sterku. Deska plocha 200m2, beton C20/25 (dodatečně neredeny) , armovani 10x10x6 při spolu. Liti proběhlo koncem srpna při teplotě do 25°C,bylo polojasno, ještě tentýž den proběhlo kropeni a to bylo prováděno 2x denně po dobu 3 týdnů. Má někdo zkušenost? Vysvetluju si to snad jen větší plochou a změnou teplot posledních dní. Těžko říct...
Odpovědět
@roxtidy Ničemu by to vadit nemělo, nějaká prasklinka drobná se vyskytne vždycky. Možná si to nějak posedalo dodatečně a proto to zlehka prasklo
Odpovědět
@vladimir_sacha stejně si říkám že s tím půjde horko těžko něco dělat. Max zmerim hloubku, ale to asi nepůjde úplně lehce ptz tam snad nenacpu ani špendlík. Co jsem četl tak ta deska, správně teda podkladní je defakto přeceňována a zdi stejně stojí na pasech a vylitem ztracenem bednění takže by to nemělo mít na nic vliv. Dokonce prý každá deska ve finále praskne kvůli tomu že je to velká plocha a beton pracuje. Uvidím, jestli se bude nějak zvětšovat.
Odpovědět
@roxtidy Ano, dům stojí na okrajích - pasech jak správně říkáte. Hloubka nepujde měřit, skrz nerovné boky praskliny ale bude to asi skrz.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemělo by to vadit. Já jsem měl desku hodně vypraskanou. Nahoře se vysrazela voda s cementem a ta pak popraskala a byly tam dokonce díry.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?