Praskliny v základové desce

Profilova fotka
Ahoj všem, Při tvrdnutí základové desky se nám začaly všude objevovat tyto praskliny. Stavbyvedoucí nás ujišťuje o tom, že je to normální a v pořádku, ale já z toho přesto mám pořád obavy. Opravdu je to v pořádku? Děkuji za reakce
Odpovědět
@renzik Já nevím, možná to normální je, možná není. Jak jsou hluboké? Nejsem stavař, ani stavbyvedoucí, ani dozor, ale myslím si, že tam přimíchali hodně vody. Mnohdy se tím usnadní práce. Věřím, že to bude v pohodě, ale mě by to asi vnitřně taky štvalo. Není nic lepšího, než si nechat kvalitu betonu přeměřit.
Odpovědět
Záleží kde se trhliny nachází, v jakém rozsahu a kdy se objevily. Jestli se jedná o lokální jev, tak pravděpodobně se jedná o smršťovací hydratační trhliny, kdy deska nebyla dostatečně kropena (nevím podmínky tuhnutí a tvrdnutí). Dále samozřejmě je potřeba ověřit staťák, jestli to "nezvedá" podloží. Těžko soudit jenom z fotek.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc @davex Děkuji za reakce. Trhliny se začali objevovat už pár hodin po vylití desky a to bylo zrovna vlhko a deštivo. I následující dny na to vydatně pršelo. Proto je mi divné, že se objevily. Lokalní jev, no řekla bych tak laicky že jich je tak cca 20 určitě na ploše desky 8x10?
Odpovědět
@renzik Jsou v jedné linii? Vykreslují nějaký větší vzorec? Nebo jsou zcela náhodně?
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos řekla bych, že jsou náhodně.
Odpovědět
Dělali jste pod deskou štěrkový polštář? Všimnul jsem si velkých kamenů pod deskou... Každopádně bych zkušebně zasádroval a ověřil, zda jsou trhlinky mrtvé. Pokud ano, vyplnil bych asfaltem nebo injektoval epox pryskyřici.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Staví nám to firma, takže jak to přesně je nevím. Vím, že vybetonovali pásy, pak ztracené bednění, zhutnění násyp ( což je asi ten štěrkový polštář?), trubky, kari sítě a beton... Mrtvé praskliny znamenají, že už se dál nerozšiřují? A jelikož doporučujete v tomto případě vyplnit, mohl by nastat problém pokud by se tak neučinilo? Děkuji
Odpovědět
@renzik Ano, mrtvé se již nepohybují/nerozšiřují. Tak protože stejně budete stejně dávat penetrák+HI, tak je to asi i jedno.
Odpovědět
Profilova fotka
@renzik z akej dialky vam viezli beton? moze to byt tym ze proces zrenia zacal v domiesavaci
Odpovědět
Profilova fotka
@jblaze No bylo to tak cca 10 km... takže zase žádná extra dálka.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?