Přikrýt základovou desku - ano či ne?

Ahoj, mam dotaz ohledně přikrytí základové desky,zda by jste ji přikryly nebo ne, máme 8 řad bednění, tudíž jsme dost hutnili a máme připravené rozvody a zasypané štěrkem. Máme to tak nechat,když chceme vylít desku až na jaře,nebo ji máme přikrýt? Někdo říká přikrýt,někdo říká nepřikrývat,že si může zásyp ještě sednout,že by voda atd neměla vadit. Díky za názory.
Odpovědět
1
2
nevidím důvod, proč přikrývat...určitě si to ještě malinko sedne. při sebelepším hutnění to nikdy nezahutníš dokonale, takže nechat to sednout přes zimu je ideální. Pak to jen dosypat a přehutnit na jaře deskou a bude to super.
Odpovědět
@hanluk Včera jsem se po této informaci také pátrala na netu a rady zněly, že není potřeba.
Odpovědět
Desku nezakrývat. Je to zbytečné.
Odpovědět
Já osobně bych vylil desku hned a překryl izolací. Ale ve vašem případě bych možná ty "rozdělané základy zakryl. Je zde totiž riziko že vám tam někde u toho ztraceného bednění do nějaké kapsy zateče "nahromadí" voda a při větším mrazu (pokud jsou ty řady bednění z vnější strany obnažené) by mohl mráz ty základy tvořené ztraceným bednění poškodit-roztrhat.
Odpovědět
Vratim se k diskuzi a vzhledem k tomu, ze se u nas zmenila situace, rada bych vedela jeste radu. Mame zalite ZB, zhutnenou hlinu .... a dle teplot zrejme se uz nebudeme poustet do vyliti desek. Je vhodne nechat pres zimu pouze hlinu v desce, nebo jeste vysypat strusku a zhutniit, a pripadne na jare po sednuti zase dosypat a znova zhutnit? Bohuzel jsme si mysleli, ze to stihneme cele, ale uz zrejme nebude 14 dnu s teplotami nad 5°C...
Odpovědět
@simusin já měl přes zimu uvnitř hlínu a strusku jsem dával až na jaře. Je to jen na vás...
Odpovědět
Já bych osobně tu desku dodělal celou. Všeobecně nechávat rozpracované konstrukce déle přes zimu není moc dobré.
Odpovědět
@lotrandocz A co teploty pri vyliti? Pres den by se to jeste dalo, ale v noci uz bude -. Take z te situace nejsme nadseni, ale mame obavy, abychom neudelali vice skody
Odpovědět
@simusin Máte to přesně jako my. Rozhodl jsem se nakonec zakrýt plachtou a nechat být do jara,až budou lepší teploty na vylití desky a správném zrání betonu.
Odpovědět
@hanluk prikryli jste desku jako celek, nebo jenom ZB? Mame dve ZD.
Odpovědět
@simusin Pokud přes den vylijete a přes noc tepoty neklesnou výrazně pod nulu tak by se nic nestalo. Beton po naběhnutí na určitou úroveň pevnosti už je pak "mrazuvzdorný". Stačí tomu hlavně lehce pomoci...buď "urychlovače" tuhnutí, a nebo vzít beton o jednu případně i dvě třídy lepší pevnosti (cena bývá cca 40-90 Kč/m3 navíc). A jak mile beton už tvrdne, tak bych pak ještě před nocí to přikryl geotextilí a plachtou. Tyhle opatřeni vám úplně vpohodě postačí i když teploty klesnou kolem -5. Ideální je to začít lít co nejdříve po ránu ...aby to do večera kdy začnou klesat teploty naběhlo na potřebnou pevnost.
Odpovědět
@simusin A to se bavíme o první noci. Když by pak další noc teplota klesla i pod -10 tak se už nic nestane.
Odpovědět
Článek se načítá
@lotrandocz diky za poznatky. V pristim tydnu se definitivne rozhodneme.
Odpovědět
@simusin Ano jako celek, koupil jsem zakrývací plachtu 15x20 metrů. Pod ní jsou už připraveny rozvody, štěrk a nalepený extrudovaný polystyrén po obvodě.
Odpovědět
@lotrandocz Máme hotovo ;-) . Počasí přeje a tak jsme mohli dokončit.
Odpovědět
@lotrandocz @flakac Dovolím si požádat o názor, ale i ostatní.... V pondělí jsme vylévali desku a dneska jsme se byli podívat. Je ten povrch v pořádku?
Odpovědět
@simusin vypadá, že je v pořádku. Proč pak si myslíš, že není? Kvůli těm hrudkám? Úplně normální u tohoto typu betonu.
Odpovědět
@foxm Myslím si to kvůli těm "dírkám". V úterý byl povrch normální a dnes, když jsme se tam byli podívat, tak jsou po povrchu zřetelně viditelné dírky...
Odpovědět
@simusin na obrazku to neni moc zretelne. Urcite to nevadi...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Ahoj, vyuziju tema. Nestihnu za slusneho pocasi pred zimou hrubou stavbu a strechu. Resp. hlavne strechu, takze se nebudu poustet ani do hrube. Obavam se toho, ze pokud by prisel mraz, tak aby samotna deska nepraskla - vlivem promrznuti a nasledne zvetseni objemu podkladu. Ma tloustku 15cm, armovana kari siti 10x10x6. Pod ni je 15-20cm sterkove loze frakce 16-32 (kvuli odvetrani radonu) a pod nim hlineno kamenity dobre zhutneny podklad. Zaklady jsou tvoreny pasy, na kterych je ztracene bedneni...nicmene neni to nicim zvenku obsypane, protoze tam prijde nalepit posleze XPS jako izolace zakladu. Napada nekoho jak sikovne pripravit desku na zimu? Samozrejmosti je, ze ji hodlam prykrit velkou plachtou, aby byl presah a voda (napr. s destu) se nedostavala k zakladum vic nez je nutne. Diky
Odpovědět
Profilova fotka
@roxtidy to jako nestíháte vybetonovat do dvou měsíců?
Odpovědět
deska vybetonovana je. Strechu ale nechci delat na konci listopadu ci v prosinci (vazniky driv bohuzel nebudou). Ano, v ČR se tohle sice dela pomalu celorocne, ale dle me na ukor kvality. Vysvihnout pred zimou pouze zdi by akorat komplikovalo situaci....komplikace se zakrytim, riziko proprseni a nasledne nevyschnuti a promrznuti cihel. Navic vystavba zabere 7-10 dni (v mem pripade). takze jestli to vyzdim ted nebo na jare nehraje roli.
Odpovědět
@roxtidy Copak vyzdění, ale když je to pod střechou, můžete přes zimu dát okna, dělat drážky pro vodu a elektriku, elektro krabice, natahat trubky rekuperace, vodu, odpady. S kabelama to ale půjde blbě. K dotazu: My jsem desku dobetonovali začátkem prosince a plachtou jsem ji chránil jen pár dní před mrazem, jinak to nemá cenu. V létě pro snížení odparu mi to dává větší smysl.
Odpovědět
@kofejn jsem si toho vedom, ale listopad+prosinec dle pokryvacu, s kterymi jsem mluvil (konkretne 3 ) nejhorsi mesice na strechu z pohledu pocasi. Me napadla celkem jednoducha a mozna usmevna vec...obsypat mezeru u zakladu obycejnou slamou a nasledne vse prikryt. Zasypat to hlinou nechci, protoze na jare by bylo peklo to vybirat.
Odpovědět
@roxtidy Jestli je to už vybetonované, do mrazu to vyzraje a je zbytečné to zakrývat. Zralému betonu mráz nevadí. Z čeho máte obavy? Na jedné fotce zakryté den po vylití a tak to bylo asi týden, no a na druhé jsme v lednu natavili izolaci, protože v únoru byl první termín, kdy měli přivézt barák. Ten teda byl až posledního března, kdy pěkně nasněžilo.
Odpovědět
@kofejn mam obavu z toho ze zakladova spara je momentalne v zamrzne hloubce, protoze neni dosypana hlina ke ztracenemu bedneni.
Odpovědět
Já teda vylíval do perimetru, ale i tak v tom nevidím zásadní problém, pokud je to obnažené víceméně stejně. Ale nejsem stavař.
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím jaké máte podloží, ale bude jen dobře, když to vymrzne a trochu si to sedne, alespoň predejdete problémům do budoucna. Rozhodně je to lepší než nějaká rychlokvaška...
Odpovědět
@petrkunc132 skladba je nasledujici = deska ma tloustku 15cm, armovana kari siti 10x10x6. Pod ni je 15-20cm sterkove loze frakce 16-32 (kvuli odvetrani radonu) a pod nim hlineno kamenity dobre zhutneny podklad, a puda jako takova je dost kamenita (opuka) s trochou jilu. Trochu me uklidnuje ten sterk, ktery je uplne nenasakavy, takze s nim mraz nic neudela. Me jde o to, aby se ta deska nevyboulila a nepraskla. Nebo aby to neco neudelalo s temi pasy. Na jinem foru s tim jeden clen dost strasil, mel praktickou zkusenost.
Odpovědět
@roxtidy Takže postupně... Zralý beton se považuje po cca 3 týdnech, pak je mu mráz nebo cokoliv úplně jedno. To že na tu desku naprší a zamrzne, je absolutně jedno, pokud to není beton typu ušetříme co jde, tak to vydrží a nic se mu nestane. Cihla taky vydrží tu chvilku, tady nám na stavbě teklo asi 3 roky, že voda stála v prvním patře na stropě a tekla až dolů do přízemí schodištěm při větším lijáku, zdi mokré, stropy taky, trámy taky. A nestalo se nic, udělala se střecha, vyschlo to a daly se okna.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?