Realizoval jste někdo zateplení základových pasů

Profilova fotka
Máme navrhnuto v projektu zateplení základových pasů XPS 5 cm. Zajímalo by mě, jestli jste toto zateplení také realizovali. Pokud ano, tak jakým způsobem. My bychom měli základové pasy vylít do bednicích desek a po zaschnutí zateplovat, na to tři řady ztraceného bednění, to by se mělo zateplit XPS 15 cm. Zdá se nám to dost nákladné a zdlouhavé, tak si říkáme, jestli to je skutečně tak nutné. Navíc, co jsem tak zkoumala fotky realizací tady na střeše, tak mi přijde, že základové pasy téměř nikdo nezatepluje. Ztracené bednění zateplíme určitě, ale jde nám o ty pasy..
Odpovědět
Ještě jsem nikdy neslyšel o tom, že by někdo zateploval základové pasy. Ztracené bednění jsme vždy zateplovali 5 cm XPS.
Odpovědět
@kekka111 Ono záleží jak máte v projektu základové pasy.Některé pasy jsou i 50 cm nad terénem.Tak že jejich zateplení je individuální.Pod zeminou se většinou zatepluje 5 cm XPS do hloubky 50 a více cm....Nad terénem se zatepluje podle projektu a důraznosti na tepelně izolační vlastnosti domu(dle norem - teď si nemohu vzpomenout jak se jim přesně říká :-D ).
Odpovědět
Profilova fotka
@spektrumm Pasy jsou od -1,2 m do -0,5 m, tedy pod terénem. Budeme stavět z VPC, tak jsme si říkali, že bychom ten první šár cihel dali thermo-tvárnice a zateplili jenom ztracené bednění. Jestli by to třeba nestačilo. Podle příruček o tepelných mostech by se pasy zateplovat měly, ale zřejmě to téměř nikdo nedělá. Zajímá nás, jestli třeba není ještě nějaká jiná alternativa.
Odpovědět
@kekka111 -1,2 až -0,5 je jak píšete pod zem.Ale jaká je výška první podlahy v domě a výška okolního terénu?Možná dejte do obrázků řez domu a budeme hned vědět jaké jsou všechny výšky a proč to tak máte v projektu... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@spektrumm tak na to mrkněte, prosím :-)
Odpovědět
My stavíme také z VPC ze 17.5cm ... na fasádu 27cm EPS grey a pasy jsme zateplovali XPS 15cm už od spoda viz foto. Na čistou podlahu to máme 35cm.
Odpovědět
Profilova fotka
@kubass Výborně, děkuji. Zajímá nás ta praxe. Předpokládám, že jste celé pasy vylívali do bednění. Nám právě přijde takové složité, nejdřív vylívat pasy, na to ztracené bednění a pak to zateplovat různou tloušťkou XPS. Myslíte, že to vaše řešení je dražší než naše? Asi tam padne více betonu...
Odpovědět
My jsme vykopali pasy širší o tloušťku toho polystyrenu a před betonováním pasů jsme rozložili desky po obvodu a zalili do výšky terénu uvnitř desky,napíchali roxory, pak dali 1 vrstvu ztraceného bednění podsypané zavlhlým betonem a před betonáží základové desky polystyrénové desky zařízli do roviny a sloužili nám zároveň i jako šalung pro desku. Těch 15 cm už tu sílu betonu udrželo. Takhle jsme to zvolili,protože jme pak nechtěli obkopávat základy a zateplovat,myslím,že se to povedlo dobře...
Odpovědět

Odpovědět
@kekka111 Podle plánku bych řekl že to zateplení je v pořádku.Pasy jsou od vrchu nějaký metr a nezámrzná hloubka je 80 cm.Tak že je to v pořádku podle návrhu.... ;-)
Odpovědět
@kubass Ahoj,docela bych chtěl vidět fotku vyfocenou podél pasů.Máte nějakou?
Odpovědět

Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 3 letech
Dobrý den, a jak jse zajistili polystyren aby nevyplaval po zaliti betonu? Nebo to nebylo potreba?
Odpovědět
My jsme dávali obyč eps (není to úplně ideální, to víme). Slepeno pěnou a ani se to nehlo. Ztracené je pak zatepleno xps až do prvního šáru zdiva.
Odpovědět
Profilova fotka
@esodom podivejte se, jak ma spojene desky vrchem ;) Staci dva hrebiky uhlopricne/nasikmo vrchem do druhe desky. Pak vzit 8 roxor a kazdou druhou desku propichnout zevnitr ven do zeminy.
Odpovědět
Jo z obrazku od netmaster je mi to asi jasnejsi, podsyp zrejme zajisti aby se beton nedostal pod eps. To je dobre :-) . Wwwdancer to mi prave neprislo idealni pichat tam zeleza.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?