Šíře základových pásů, jaká je dostačující?

Dobrý den, začínám stavět RD a budu stavět z VPCihly 24cm bungalov s vazníkovou střechou. Základové pásy jsem udělal šířky 30cm a na to přidou 3 šáry ztraceného bednění šíře 25cm a nakonec cca 18cm základové desky s kari sítěma. Chtěl bych se zeptat zda nemáte zkušenosti, nebo informace zda je taková šíře základových pasů dostačující...popřípadě zda nehrozí nějaké větší praskání stěn, nějaké problémy atd. Děkuji za Vaše příspěvky :-D
Odpovědět
A co je v projektu? :-D My v projektu měli 60cm pásy, ZB 30cm a Ytong 30 cm.... Pásy jsme dělali 50cm. Také máme vazníky a Satjam.
Odpovědět
Profilova fotka
@kachna11kachna no vpc na 30cm pasy to mi prijde jako velka odvaha. Co na to statik? 1m2 zdiva vazi 320kg... Nevim jake je podlozi ale v tomhle pripade bych pod siri 60cm nesel...
Odpovědět
Profilova fotka
@kachna11kachna bezne je 40-60 zalezi na projektu, toho se drzte, ZB 25 mne prijde malo, na zaklady bych dal 40 cm
Odpovědět
1) Jaké tam máte podloží? 2 Jaká je výška základových pasů vylévaných do rostlého terénu? 3) Jaká bude hloubka základové spáry oproti upravenému terénu? 4) Jaký beton jste použil? 5) Dával jste do betonu nějakou výztuž? 6) Jak je dům velký? 7) Co bylo v projektu? 30 cm šířka základových pasů je málo, pouze v některých případech by to šlo použít. Proto záleží co na to odpovíte. Nicméně toto by bylo vhodnější konzultovat se statikem na základě konkrétní znalosti geologických poměrů a projektu domu.
Odpovědět
@rad5 co se týká výše uvedených otázek : 1) podloží je tzv. rakovina (kamenitá žlutá zem) 2)výška základových pasů vylévaných betonem je 30cm a 75cm do ztraceného bednění 3)hloubka základů po vrch desky je 120cm 4) beton Prefa Brno B15(C12/15) 5)do prostého litého betonu jsem použil armaturu vždy do rohů a křížení a do Ztraceného bednění svisle i vodorovně roxory 6) bude se jednat o bungalov 1350x1550 s vazníkovou střechou(stropy nebudou nosné) 7)co se týká projektu tak byl kreslen spíše jen k získání povolení a ne jako předloha pro stavbu(teda některé části)
Odpovědět
@kachna11kachna pojmem pro podloží rakovina jsem se dosud nesetkal a označit podloží za kamenitou žlutou zem je nic neříkající. Jestli jsi provedl základové pasy na základě toho, že všechny okolní domy jsou takto založeny a jsou "v pohodě", tak chápu že jsi se takovouto amatérskou cestou vydal. Přesto jsi z mého pohledu dobrodruh, protože - takový dům co popisuješ váží něco kolem 400 tun - základy jsou provedeny bez znalosti geologických poměrů. Jestliže máš na stavbu povolení, musel jsi pro SÚ dávat geologický posudek. Čekal jsem že to podloží vypíšeš z toho. - Každý dům si má tendenci sednout. Roznášecí plocha základu je velmi malá. (Jsem přesvědčen, že ve slušném podloží to ten dům unese (kdysi jsem ve škole počítal plochu základu pro bytový dům a ve slušném(štěrkopísky) je ta plocha potřebná velmi malá. podloží je ) - ale je třeba splnit další zákonitosti např. armovaný beton) - beton C12/15 stačí pro běžné základy. Při štíhlosti výšce základů je to dle mého názoru nepříliš šťastná volba - v bodě 3 jsem se tě ptal na výšku oproti základové spáry oproti upravenému terénu - bude vůbec splněna nezámrzná hloubka která je více jak 0,8 m v závislosti na druhu podloží? - chápu, že projekt pro SP je není k realizaci, ale může sloužit jako vodítko, pokud to dělal projektant znalý tamních geologických poměrů. JE TŘEBA PAMATOVAT, ŽE V PŘÍPADĚ VZNIKU PORUCH V ZÁKLADECH SE JEDNÁ O NEVRATNOU A VELMI OBTÍŽNĚ ODSTARNITELNOU ZÁVADU S VELKÝMI FINANČNÍMI DOPADY. PROTO DOPORUČUJI ZÁKLADY A IZOLACE PROTI VODĚ/VLHKOSTI NEOŠIDIT.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, tak tohle by ti měl říci hlavně projektant!! A zahrnout do toho asmozřejmě míru poddolování od Báňského úřadu. Jinak co vím od nás, tak já měl pasy 40šířka*60hloubka, ale soused na montovaný barák snad jen 20cm, takové skoro nic. Takže záleží na projektu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?