Sklep pod terasou

Profilova fotka
Ahoj, chtěla bych poradit...Jsme ve fázi vybudovávání základové desky. Dům bude v terénu výš, než se předpokládalo a terén směrem na zahradu padá..Takže terasa pak ale bude jakoby ve vzduchu (cca 1,5m?). Chtěli jsme pod ni nahrnout hlínu z okolí, aby měla na čem stát. Pak mě ale napadlo, že by nebylo od věci využít tento fakt a nějakým způsobem do toho prostoru pod terasou udělat sklep...představovala bych si, že bychom šli šikmo do země a byl by tak cca z půlky v navážce a z části v původní zemi. Ale teď otázka..jak postupovat? Terasa by pak měla mít nějakou pevnou konstrukci...možná pilíře (beton? traverza?) otázka je...máme nejdřív navézt hlínu, zhutnit, udělat pak do ní díry - sloupy- zhutnit a postavit na tom terasu s tím, že sklep se bude vyhrabávat pak třeba napřesrok až si hlína sedne? Manžel zas přišel s teorií, že by se měl nejdřív udělat sklep - vylít betonem - a pak celou tuto "místnost" zasypak a až potom stavět terasu...Dělal někdo z vás něco podobného? Jak na to? Děkujeme za tipy!!!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@verulicek88 urcite bych radeji pracoval v rostlem terenu nez navazce. takze nejprve vymerit, vykopat, vyzdit (vylit betonem) a pak teprve vozit hlinu zasypavat a hutnit.
Odpovědět
Budeme mít také terasu tak 1,2 m na úrovní. Přemýšlím o tomto http://www.db-jimky.cz/prefabrikovane... Je to vlastně jímka do které vám vyriznou otvor pro dvere
Odpovědět
@specnaz84 To vypadá pěkně :), lepší než nemít sklep. Do svahu se to hodí.
Odpovědět
Profilova fotka
@specnaz84 to nevypadá vůbec špatně..na kolik to vychází?
Odpovědět
Do budoucna bychom chtěli podsklepit zahradní domek. Tohle by mi tam docela i sedělo. Koukala jsem na ceník jímek firmy kousek od nás, tam je to 615 x 250 cm cca za 80 tisíc bez DPH.
Odpovědět
Mrkněte taky na prefabrikované sklepní segmenty 1m délky stojí cca 6tis. http://www.prefabet-beton.cz/produkty... Otázka jak Vám bude pasovat pod terasu. Nicméně určitě ale vyjde levněji sklep vyzdít ze ztraceného bednění a strop udělat jako monolit.
Odpovědět
Profilova fotka
A dělali jste někdo sklep tímto způsobem, jak popisuje @requied - tedy ztracené bednění + monolit?
Odpovědět
Profilova fotka
@requied a prosím myslíte, že by stačilo na ten sklep bednění o šíři 20? nebo spíš 30? díky za zkušenost ;-)
Odpovědět
@verulicek88 20 musí bohatě stačit. podle mě by to klidně zvládla i 15tka...
Odpovědět
Náš sklep pod terasou v mírném svahu a jsme za něj rádi :)
Odpovědět
@verulicek88 Záleží na tom, co chceš. A máš mnoho možností. Samozřejmě že pod sklep můžete udělat také něco jako základovou desku, pak ztracené bednění, ale říkám si proč? To se může normálně vyzdít, proč ne? Pak samozřejmě izolace proti vodě a zemní vlhkosti, tepelné... Ale řešit to předem, ne až pak. @hanluk Pěkné, napadá mě proč jsi to v takovém hrbu nepodsklepil celé? Tady nemyslím tím podsklepit stylem sklep na zemáky, nýbrž udělat suterén. Škoda práce, připadá mi. Celé bych to vykopal a suterén udělal, nikdy nevíš...Víš, jakou hodnotu (i pro bydlení samé) bys získal?Já mám hrb jako hrom, podsklepil jsem to celé, a mám komplet podlaží. Tak podobně jako Ty, ale hrb je ještě větší, mě to k takovému řešení přímo vybízelo, a bylo vykonáno. No ale dnes to není móda, to je fakt. Lidé na to přijdou zase časem, na co ty suterény dobré jsou. Zvlášť v těch přízemních domcích, kam doopravdy ani ta kolečka nemáš kam dát...
Odpovědět
@ondra_cha pravda,je to ale jen o penězích :)
Odpovědět
Článek se načítá
@hanluk Jejda to se mi moc líbí :-) Chystám se na podobný domeček v podobném svahu, jen to bude dřevostavba. Ten nápad s podsklepením terasy je super. Jsem totální začátečník, proto jsem vděčná za každou radu a doporučení. Souhlasím, že je to o penězích, dá se aspoň přibližně vyčíslit toto podsklepení?
Odpovědět
@babajaga5 Přesně to tedy neřeknu,ale není to nějak velká částka, strop miako cca 5tis. a nějaká ta ztracenka,kari sít a beton navíc. Myslím si tak kolem 10tis. navíc oproti projektu,kdy terasa byla bez podsklepení. Ve sklepu tedy děláme ještě el. "rozvodnu" na venkov a vodu. To do toho nepočítám :)
Odpovědět
@hanluk A vyzdění sklepa a omítky a rozvody a dveře máš kde?
Odpovědět
@inkajanakova Vyzděný je to ztraceným bedněním jako deska, omítky si udělám sám a rozvody? natažení kabelu přes horní terasu dolu stropem a natažení vody nevím,ale myslím si,že to bude v řádu 1000 Kč :) Futra 500Kč, a dveře? To ještě opravdu nevím,budou dřevěnné na míru.
Odpovědět
no a kde máš to ztracené bednění, výztuž do něj, beton, nějaké ty hydroizolace do terasy a do sklepa taky, takže nezlob se, ale těch deset tisíc je fakt hloupý vtip. Jo a kde máš věnec? Tyhle odborné názory opravdu obdivuji.
Odpovědět
@inkajanakova Sklep,který není nijak velký (je pouze pod terasou) mě tak opravdu stál a pokud si to tak nemyslíte,tak si to nemyslete :) 5tis. strop, 5-7 tis. cca ztracenky, beton a výstuž, zbytek položky malé.. Já nevím co je na tom nereálného? Nejedná se o žádný názor,ale o FAKT, jelikož jsem to stavěl sám s kamarádem.
Odpovědět
takže když to naberu jenom z tohoto - malý sklep. A cena není tech deset, už to leze. Mně přijde prostě nefér udávat zavádějící údaje. To je všechno. A možná kdybys poctivě napočítal ty položky dost by ses dovil. Při cenách oceli ten kousek kari síte a drátů, jak píšeš, taky něco stojí. A prostě nesnáším to zkreslování ceny, protože jsem se s tím párkrát setkala a důsledky dost špatné - ten stavebník se do toho pustil, prostavěl co měl a barák v důsledky v hrubé stavbě, neobyvatelný. A musel prodat, protože neměl byt, ten prodal, a neměl ani dům. A věř mi, že jako projektant, který se tím živí přes třicet let, už něco vím.
Odpovědět
@inkajanakova Záleží asi taky na tom,když berete všechno od jednich stavebnin a máte určitou slevu a umíte smlouvat,pak určitě nemáte kari sítě, ocel a ztracenky za cenu klasickou ve stavebninách. Paní viz. nahoře se ptala na cenu mého..proto píšu kolik to stálo mě a ne kolik by to stálo asi pani. Je pravda,že beton byl za pusinku. Rozhodně to není cenově dvojnásobek. Já taky znám projektanta,který umí udělat projekt za 30tis. a projektanta,který ten samý udělá za 80tis. a jaký je rozdíl? Že jeden je lepší jak druhej? Ne. Jeden to prostě umí namalovat levněji. Já bych spíš vůbec nepochopil,jak by někdo dokázal svépomocí tento malý sklep postavit za víc jak třebas 30tis., to si pak nedovedu představit,jak by dopadla celá hrubá stavba a proto to tak asi skončilo dle případu jak uvádíte vy. Tuším,že patříte k projektantům,který nedělají projekty pod 70tis.
Odpovědět
Nu ale pak to stále není cena, jaké by dosáhl každý, protože třeba ne každý má beton za hubičku a smlouvá apod. A mimochodem nechápu, co má tato diskuze společného s tím, jaké projekty odvádíme my, popřípadě za kolik. A už vůbec nechápu, z čeho usuzuješ. Já pouze poukazuji na to, že Tvoje tvrzení není až tak úplně bez chybičky.
Odpovědět
@inkajanakova Pak si tedy přečtěte otázku nahoře: "Souhlasím, že je to o penězích, dá se aspoň přibližně vyčíslit toto podsklepení?" --- vyčíslil jsem tedy toto podsklepení co stálo mě, to jestli ho někdo postaví za trojnásobek,je samozřejmě možné :) Ani popravdě nevím jak bych ho jinak vyčísloval,než z mé zkušenosti,nejsem stavař :) S těmi projekty byl jen nějaký příklad,jelikož děláte projekty již 30 let a více... Ono někdo taky postaví barák 4+1 za 1,5milionu a někdo za 4mil., chápete ten rozdíl? Ono je to vlastně jedno, já si myslím,že pani nahoře ode mne odpověď dostala a jestli ji stačí nebo ne je na dané osobě a ne na Vás ani mě.
Odpovědět
Nu a je dobře, že jsi po několika připomínkách svou cenu upřesnil, ne? Protože jinak by třeba i ona počítala s tím, že v klidu za deset tisíc, a pak by se mohla divit, až by třeba její manžel poněkud vykřikoval, že je jinde. Stačilo uvést všechno hned napoprvé a nemuseli jsme tu vést dlouhou diskuzi.
Odpovědět
@inkajanakova jasne ;)
Odpovědět
Koukám, koukám, kam se nám to zvrtlo. Pán mě pochopil naprosto správně a myslím, že i já jeho. Potřebovala jsem si udělat představu a tu mám. Takže moc děkuji a ať se daří.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
@ondra_cha Ahoj, máš někde fotky?? Máme parcelu, která je do svahu a mým přáním je udělat suterén (s případnou garáží, nebo 1+kk do budoucna pro případ nouze) a všichni si klepou na čelo, že teď už se to "nenosí", že je to pasé apod... Málokde najdu nějaký projekt, který by alespoň trošku odpovídal mé představě (a hlavně představě CHKO ve kterém jsme).. Děkuji :)
Odpovědět
@machjan máme také podsklepený dům (2 garáže a dvě sklepní místnosti - cca. 73m2 čistého prostoru). proč hledáte projekt? proč si to nevymyslíte s projektantem? Nechte ostatní ať si klepou na čelo a udělejte to podle sebe. Máme malej pozemek a tím podsklepením jsme získali super další prostory. Také jsme zvažovali, jestli ty sklepní místnosti nepřipravit pro případné přebývání, ale to bylo to jen chvilkové rozhodování. Počítejte ale s tím, že podsklepení stavbu dost prodraží.
Odpovědět
Profilova fotka
my po sklepu oba toužili, ale bohužel ho mít nebudeme a není to proto, že to dnes není moderní, ale prostě na to nejsou peníze. a přitom potřebujeme na malém pozemku s malým domečkem každý centimetr. ale vzhledem k podloží by nás sklep vyšel stejně draze jako hrubá stavba nad ním a to jsme si nemohli dovolit. jestli časem našetříme nějaké peníze, tak bychom udělali také aspoň nějakou menší komůrku pod teráskou, ale plnohodnotný sklep zůstane naším snem :-(
Odpovědět
@radim83 S tím počítám, ale pořád se mi nechce věřit různým diskuzím, že podsklepení domu (70-80 m2) mě vyjde jako celá stavba.. Asi jsem hodně naivní :-D My nemáme až tak malý (máme 850 m2), ale máme ho špatně situovaný, takže se nám tam vejde na šířku cca 12 m (s požadavky CHKO jsme na 7x12 m max), takže co všichni dohánějí rozlohou, to my chceme dohnat "výškou".. Jinak je asi v celku jedno, jestli si postavíme na zahradě další garáž a nebo zahradní domek a nebo peníze vrazíme do suterénu a ušetříme si místo na zahradě na ovocný stromky, nebo bazén :-D Jinak já chci mít stranu od silnice zcela odkrytou (pokud to bude možné) a vjezd do garáže pokud možno po rovině, ale to vše uvidíme, co nám řekne nějaký šikovný projektant.. Ještě nějakého takového sehnat :-D Pokud mohu být drzá, na kolik Vás vyšlo podsklepení? ;)
Odpovědět
@machjan Bohužel podsklepení nebyla až tak jednoduchá záležitost kvůli dispozici a hornině. Měl jsem dva různé stavební dozory a žádný to nechtěl mít na své triko při stavbě svépomocí/dodavatelsky, takže jsme museli poptat firmu. Hrubá stavba podsklepení - zemní práce (materiál se odvážel na náš další pozemek cca 3 km vzdálený, takže se platila pouze přeprava cca. 400m3), základní deska pro podsklepení, izolace, svislé konstrukce, betonové stropy podsklepení, základní deska pro dům (dům není zároveň s posklepením, ale je lehce odskočený a má jiný půdorys), zdravotní instalace a velkovní schody k 1NP+opěrná zeď - 1.285.211 Kč vč. dph. Dost to ale prodražila hornina-skála. Dům (stavba dodavatelsky a něco málo svépomocí) máme pak 8x11,5m a pořád doufám, že se vejdeme do 3,5mil. Čím blíž jsme ale ke konci, tím více mi to nějak nevychází :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?