Skryvka ornice

Dobrý den, zajímalo by mě jestli je nutné provést skryvku ornice pro zakladovou desku pokud je půda kamenita. V ZPF máme uvedeno že ornice je 25cm , ale pokud je opravdu kamenita není to zbytečné? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@klikenka jde o to, že půda ( ornice ) je organická, tzn až ji zatížíš bude si sedat, proto se také dává pryč... Až tam bude bagr tak ti kousek strhne a uvidíte v jakém je "stavu"
Odpovědět
@klikenka Tak záleží na tobě, nemyslím, že by to někdo kontroloval. Za sebe bych řekl, že vždy se nějaká ta ornice hodí, i když není moc kvalitní. Navíc pokud nebude dům moc zvedat, budete potřebovat prostor dolu pro kamenivo a samotnou desku. Já dělal desku skoro v úrovni terénu, takže jsem odečetl 80 na kamenivo a 130 na desku a tedy cca 150-200 mm udělal skrývku.
Odpovědět
Ornici určitě pryč, to není zemina pro stavební účely. Navíc by se s ní mělo nakládat opatrně, na jakési ohumusování pak kolem domu bude potřeba. Kamenitější nebo lepší, ono to je v podstatě jedno, jsou v ní drny, kořínky, které pak v hromadě prohnijí, nebral bych to zas tak tragicky. Pod chalupu se rozhodně nehodí a pro navezení pak pro konečné terénní úpravy, to jako byste ji našli.
Odpovědět
Děkuji všem za odpověď. Jde o to že už jsem viděla pár staveb bez toho aby udělali skryvku ornice. Každopádně podle Vašich názorů a podle selského rozumu ji udělám.
Odpovědět
Ornice je vzácná, kolikrát se i draze prodává. I když máte kamenitou půdu, nechala bych si ji odhrnout a využila na zahradě :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?