Tloušťka betonové mazaniny s podlahovým topením

Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda je podle vás dostatečná tloušťka betonové mazaniny 50mm v případě, že součástí bude i podlahové vytápění (vodovodní). Všude čtu, že by měla být tloušťka alespoň 65mm, nicméně v projektu máme pouze 50mm (viz obrázek) a s ohledem na světlou výšku místností (2540mm) nemáme moc prostoru na přidání 😞 Děkuji, Majkeeip
Odpovědět
1
2
To netuším. Já měl anhydrit. Vzal jsem ten nejpevnějši. AE30. Tl 60 mm. EPS jsem dal všude EPS 200.
Odpovědět
Mám teda anhydrit ten pevnější a 6 cm, bylo mi doporučeno firmou co lila anhydrit. Že tam mám 26cm polystyrenu, tak že tam mám dát raději ten pevnější. Není těch vašich 15 cm polystyrenu málo? Mám teda EPS 100. A záleží jak rovně bude položený polystyren, někde může být anhydridu víc, někde míň. Já si s tím hrál týden s laserem.
Odpovědět
@cbr600rr Dobrá otázka 🙂 nad tloušťkou polystyrenu jsem taky přemýšlel, ale tuto skladbu navrhla projektantka, tak snad bude dostačující. 26cm mně osobně už přijde zbytečně moc, tolik nebudeme mít ani na stěně, ale pokud je prostor, proč ne. Já mám trochu pocit, že při projektování se pozapomnělo na to topení a teď už nemůžeme moc přidávat, protože na to máme navázanou výšku místností a hlavně schody 😞 jelikož budeme stavět z ytongu, napadlo mě přidat jeden šár zakládacích tvárnic (myslím ytong start) o výšce 125mm, ale tři stěny (účko u svahu) budou ze ztraceného bednění z důvodu zasypání zeminou a z hlediska statiky tam asi žádnou ytong tvárnici nebude možné dát (a ztrac. bednění 125mm se nevyrábí).
Odpovědět
Nevím jak energetický náročný dům stavíte, ale náš je pasív (B2) a máme 65mm betonové mazaniny a 24 cm šedého polystyrenu EPS 100 tzn. ekvivalent 29 cm v bílé variantě.
Odpovědět
@dusli klasický NED - u pasivu bychom samozřejmě uvažovali jinak, tam tu tloušťku chápu. Kdybychom tak nebyli limitovaní schody, tak se přidá jeden šár, s tím by se mohla navýšit i izolace podlahy a v pohodě by to vyšlo, jenže na to už není prostor.
Odpovědět
Profilova fotka
@majkeeip Máme v projektu to samé 170 mm EPS + 50 mm betonová mazanina vyztužená vlákny.
Odpovědět
Profilova fotka
@majkeeip v jaké fázi stavby jste ? Taky nemáme žádný pasiv a v podlaze máme XPS 100+30mm na tom jsou trubky a betonový potěr 60mm.
Odpovědět
@sikovnytata a máte prosím podlahové teplovodní topení? @slamer dokončujeme projekt. Jak si ho pořád procházím, tak pokaždé narazím na něco nového - je to asi už trochu paranoia. Jj xps je taky možnost. Nebo jsem ještě uvažoval, že bychom dali šedý, když by nám tloušťka 150 přisla málo.
Odpovědět
@majkeeip 5cm včetně trubek je v případě betonové mazaniny málo. Podívejte se na stránky výrobců litých podlah. Obecně udávaná minimální sila je 25 mm nad trubky při použití spec. pevnostního anhydridu, 35mm anhydrid a 45mm litý beton. Pro mazaninu by jste měl ještě 1cm přidat. Jinak samozřejmě je trochu výhodnější šedý EPS
Odpovědět
@zubr487 díky. Já našel toto, z čehož mi vyplývá, že na anhydrit by to stačit mělo, nicméně na ten beton to bude asi skutečně málo.
Odpovědět
@majkeeip taky mi připadlo 26cm moc,ale dal jsem to tam. Kamarád projektant mi říkal že ho tam tolik dává. XPS má jiné tepelné vlastnosti tak stačí míň, ale zase cena je jiná. Nebo dat o jeden šar cihel navíc. Ale to možná bude levnější xps.
Odpovědět
@cbr600rr ten šár jsem chtěl přidat, ale prostorově bychom se už nevešli se schody. Jedině pak to XPS a dát třeba jen 130mm a těch 20mm využít navíc na tu mazaninu. Z ceny XPS mám noční můry už teď, protože tři stěny v 1. NP budou ze ztraceného bednění a část z nich zasypána zeminou.
Odpovědět
Článek se načítá
@majkeeip Do hlíny nemusí být jen XPS, stačí perimetr. Jestli jste ve stádiu projektu, tak to nějak pořešíte. My máme 120mm šedého polyše, ale ještě k tomu 200mm XPS pod deskou.
Odpovědět
@cbr600rr abych byl přesný, šár bychom přidat mohli, ale pak bychom se dostali s výškou schodu cca na 18-18,3 cm a to už mi přijde moc 😞
Odpovědět
@majkeeip xps a normální eps mají prakticky stejné izolační parametry. Podívejte se na stránky Cemex. Mají tam tabulky minimálních výšek podle typu materialu
Odpovědět
@majkeeip Schod 18cm je úplně v pohodě, tak to máme i my.
Odpovědět
Profilova fotka
@majkeeip Ano, mezi betonem a EPS je ještě podlahové topení založené na systémových deskách s výstupky (tloušťka cca 32 mm).
Odpovědět
@majkeeip na systémovou se vykašlate, jsou to zbytečné vyhozené peníze a je i horší přestup tepla
Odpovědět
Ona taky otázka, jestli to má nějaký efekt 25cm o proti 15 cm polystyrenu. Někde jsem četl že se to nikdy nezaplatí. Tož otázka 😄. Myslel jsem že XPS má lepší tepelné vlastnosti, pokud nemá tak z finančního hlediska bych se přiklonil k obyčejnému polystyrenu.
Odpovědět
@cbr600rr XPS a také normální bílý EPS mají tepelnou vodivost: λ = 0,036 W/mK. Šedý EPS λ = 0,031 W/mK. Je to vodivost, takže menší číslo je lépe. XPS má vyšší nosnost a vyšší odolnost proti vlhkosti. Proto se používá třeba jako izolace soklu. Je ale výrazně dražší, takže je nesmysl dávat ho do podlahy. Jak chcete počítat, zda se zaplatí silnější izolace, když nikdo neví, kam se posunou ceny. V každém případě, izolace jen 15cm pod PT je na dnešní dobu dost málo.
Odpovědět
Profilova fotka
@majkeeip U betonu je minimální výška nad trubku 45 mm pokud je trubka 16 mm tak je celková výška 61 mm tudíž 50 mm je málo, my máme strojově hlazený beton a máme minimální tloušťku 60 mm. A trubku 16 mm.
Odpovědět
@jarin1 díky. Asi se nakonec přikloníme k anhydritu, s tím by to mělo vyjít. Nemáme tak velkou podlahovou plochu, takže to nevyjde o tolik dráž.
Odpovědět
@zubr487 někde jsem četl že to počítal kolik víc izolace nepustí izolace podlahou dolů. A myslím že tam bylo napsáno 20cm že stačí. Jen by mě zajímalo co má znamenat že na dnešní dobu 15 cm je málo? To když projektanti budou dávat do podlahy 25 cm, tak bude pod 25 cm na dnešní dobu málo? Neberte to špatně jen mě zajímá myšlenka?😄
Odpovědět
Profilova fotka
@majkeeip Jasný taky řešení. 😉
Odpovědět
@cbr600rr Zhruba před 35 lety jsem stavěl první dům a taky jsem si tenkrát počítal, zda má význam přidat vnější zateplení. Neudělal jsem to, protože to vypadalo jako nesmyslná investice. Dneska tam bydlí syn a přidává zateplení. Stěny lze dodatečně zateplit, ale podlaha je konečná. To si musí rozhodnout každý sám. Dneska je standatd pasivní nebo skoro pasivní dům a tam je pažadovaná hodnota odpovídající zhruba 25cm normálního EPS (max U=0.15 W/m2K).
Odpovědět
@zubr487 pod podlahou baráku je teplota cca 6°C ... v domě máte v průměru na 22°C ... takže na "zateplení teplotního rozdílu 16°C" použijete 25cm polyše 🙉...
Odpovědět
@zubr487 před 35 lety se stavělo z toho co se dalo sehnat, nebo se pletu? Jak dnes 😄. To jste byl prukopnikem polystyrenu na fasádě 😄. Rodiče stavěli asi před 30 lety a polystyren teda na fasádě není a ani nikdo na vesnici ho neměl 😄. Je pravda že na fasádu se dá přidat izolant, kdežto do podlahy už ne. Proto jsem to tam dal co bylo v projektu. Vím že se to dává spíš do pasivu. Na zdech zase nemám žádný, mám 50 Heluz family. A důležitá je izolace stropu. Když jsem stavěl v roce 2019 tak zedník kamarád mi říkal že to ještě neviděl takovou izolaci v zemi, že dávají 7cm.
Odpovědět
@cbr600rr tak to jste měl zednika s "mozkem" 👍... taky jsem stavěl 2019 z HF50 a bez zateplení .. každej, ať si da do podlahy polyše kolik chce, ale cokoliv nad 15cm je nesmysl a vyhozeny prachy ...
Odpovědět
@xkarlos My máme v podlaze pod PT 40mm a někde 50mm EPS 70 a stačí to, podlaha teplá, teplota povrchu je jako v místnosti
Odpovědět
@xkarlos No a když se topí podlahovku, tak rozdíl většinou nebude proti 22°C prostorové teploty, ale proti teplotě topné vody.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?