Tvárnice

Profilova fotka
Ahoj, plánuje,e stavbu rodinného domku a momentálně řešíme z čeho stavět. Rádi bysme materiál, co dobře izoluje a zároveň hodně vydrží. Známý nám doporučuje tvárnice. Prý už pak není potřeba ani zateplovat. Máte s nimi někdo zkušenost? Díky
Odpovědět
1
2
Ahoj, tvárnice je obecný název, něco jako když se dříve říkalo cihla (klasická cihla se dnes už moc nepoužívá), má větší formát, lepší tepelné vlastnosti, může být z keramiky, na bázi betonu,.... ;-) Co se týče výdrže, je to podobné, spíš je potřeba se změřit na tu tepelnou izolaci. Existují tvárnice, které není potřeba izolovat, protože vyhoví normám i bez izolace (např.Heluz-Supertherm, ten se hodně využívá), ale stále se více používají tvárnice (Heluz, Porotherm, Ytong,...)+vrstva tepelné izolace. Zdivo jen z tvárnice bez tepelné izolace vyjde levněji, ale zas je potřeba počítat s tím, že budou vyšší náklady na topení, protože nebude mít nikdy takové parametry jako tvárnice+tep.izolace. Takže záleží na vác, pro co se rozhodnete, oba způsoby se běžně používají ;-)
Odpovědět
kukni na temu ytong alebo tehla
Odpovědět
my máme klasický porotherm
Odpovědět
tehla je tehla
Odpovědět
no dneska z cihel nestaví skoro nikdo. já bych neřekla, že je lepší cihla než tvárnice.
Odpovědět
ked sa stavalo z tehál tak žiadne tvárnice ešte neboli, v mnoho parametroch sa vyrovnaju uz tvarnice tehlam, ale v z dlhodobeho hladiska ma tehla vacsie pozitiva.. opytaj sa deda z coho sa stavalo tehla ma svoje meno opodstatnene..ja osobne som zastanca tehly
Odpovědět
Supertherm vyjde levneji. Staveni z plnych cihel je drahe kvuli praci vzhledem k velikosti cihly a velikosti tvarnice - postavit neco z cihel da mnohem vetsi praci nez z tvarnic a je vetsi spotreba malty.
Odpovědět
nemusím se ptát dědy, rodiče mají taky cihlový barák a žádné výhody v tom nevidím. plácali se s cihlama bůh ví jak dlouho a z hlediska parametrů si myslím, že je lepší náš porotherm než jejich cihla.
Odpovědět
Profilova fotka
já myslela, že cihla a porotherm je ze stejného materiálu, pouze se liší rozměrově od klasické cihly, což bych viděla jako + při stavění ;-)
Odpovědět
andilek. cihla je plná a tvárnice jsou s takovýma těma štěrbinama, ale nezáleží jen na materiálu ale i na tom, která tvárnice má kolik těch štěrbin atd. podle toho má schopnost nepropustit teplo
Odpovědět
Profilova fotka
kacka.va já vím jak vypadá cihla a tvárnice, taky jsem nepsala, že jsou stejné na první pohled, ale jsou ze stejného materiálu ;-) a proto jsem také hodnotila rozměrové vlastnosti jako + ;-)
Odpovědět
andilku, já vím :-), to je jasný, že je lepší stavět z většího.
Odpovědět
Článek se načítá
http://bydleni.idnes.cz/z-ceho-postav... http://www.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=10... http://www.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=10... dobré je podívat se třeba do diskuzí o těchto materiálech.Ale nebrala bych je doslova ;-)
Odpovědět
Cihla může být i s dutinami ;-) Ale fakt se používá ve výstavbě minimálně....má v porovnání s dnes používanými tvarovkami špatné techn.vlastnosti, musí se vždy zateplovat a to větší tloušťkou tepelné izolace, a jak už tu bylo psáno, pracnost zdění je fakt hrozná! Jediná výhoda (a důvod proč se dnes ještě cihly klas.formátu...takové ty červené malé, jak je znáte od radičů/babiček z RD) je jejich dobrá pevnost, proto se používají třeba pro zdění pilířů a sloupů, ale aby z toho někdo navrhoval celé stěny, to už fakt ne :-D
Odpovědět
Ytong jedině!!!Byl mi doporučen výhradně ytong :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojte, na jar zaciname so stavbou, material uz mame vybraty- Ytong. Ale nevieme ci objednat teraz a ulozit to na pozemku, no kym zacneme stavat tak nam mozu dost toho pokradnut, alebo to objednat az ked zacneme so zakladmi...otazkou vsak je aka je dodacia/cakacia lehota?Dakujem :-)
Odpovědět
My máme postaveno z Heluzu - supertherm, 40 P+D, plánujeme 10 cm EPS. Názory na tloušťku zdi a izolace se různí, načetla jsem hoooodně diskusí a závěr byl takový, že každý staví z toho, co se mu zdá "pocitově" lepší. My jsme si nějak nedovedli představit mít zdi jen 24 cm a na to 25 EPS...Třebaže byl superth. našeho rozměru dražší, nelitujeme toho. Co se týče srovnání cihla (superth., poroth. apod.) s Ytongem, tak ytong má tu nevýhodu, že se chová jako houba, takže když vám stavba zmokne, trvá delší dobu než se vysuší a pak má cihla lepší akumulační vlastnosti. Co si vevnitř natopíte, tak vám pak (např. když topení vypne) ještě nějakou dobu vrací. Jinak se s ytongem bezesporu lépe pracuje, líp se řeže... Abies: já bych se nebála rozkradení materiálu. To už by musela být fakt banda, aby na to naběhli s hydr. rukou a náklaďákem. Střešní krytinu jsme měli na pozemku 5 měsíců a nerozkradli nám ji. Mnohem více se kradou měděné trubky, okapy, okna, radiátory, atd. Jinak co se týče dodacích lhůt, objednali jsme cihly v květnu 07 a přivezli nám je v červenci, s čerstvým datem výroby. Šlo to na dračku. Nevím, jaká bude poptávka letos, předpokládám, že podobná jako vloni. A taky nevím, jaké jsou dodací lhůty Ytongu, ale s tím Heluzem to bylo fakt na dlouho, ještě, že jsme na to tak nespěchali.
Odpovědět
Lucika - máš pravdu, s Ytongem se sice super pracuje, ale keramika je keramika, Ytong přece jen není tak tvrdý. A Heluz 40 a 100 t.i. je až až , Supertherm 40 vyhoví normám i sám o sobě, ale také se spíš přimlouvám za pár cm t.i., bez ní se člověk stejně neobejde, lépe se pak řeší tepelné mosty a detaily ;-)
Odpovědět
blanka.k - díky za názor, cením si toho, když naše rozhodnutí schváli někdo z oboru ;-) Doufám, že to vytopíme svíčkou, jak nám často spousta lidí říká 8-) Na tepelné mosty jsme samozřejmě mysleli taky. Akorát jsme do ostění kvůli t.m. použili cihly typu K (s takovou drážkou pro extrudovaný polystyrén) a teď si říkáme, že to bylo zbytečné. Protože jsou stejně aušusově udělané - nelícuje to, takže bude makačka tam ten polys. dostat a taky si asi zbytečně okna "utopíme", protože tam není moc možnost je vystrčit, když bude na fasádě ještě 10 EPS. DOufám, že jsem to napsala srozumitelně ]-(
Odpovědět
Luci - to je právě nevýhoda těchto cihel, jsou dělané na okna cca uprostřed tl.zdi.My je nenavrhujeme nikam, dobré jsou akorát v případě, že se eď už nezatepluje, jinak se stejně dělá klas.zateplovák - třeba jak máte vy - 10 cm na zeď, plus ostění se zateplí 3 cm a je to ;-)
Odpovědět
Ja si myslim, ze ak chces dobre skombinovat cenu, vydrz a tepelnu izolaciu, tak na obvodove a nosne muri pouzi betonove tvarnice (vonkajsie steny s izolaciou ktora sa aj tak pouziva pod omietkou) a na vnutorne sadrokartonovy system. Su to velmi variabilne materialy, napriklad dutiny tvarnic sa daju izolovat sypkou izolacnou strukturou, kdezto do Ytongu ani tehly toho vela nadas. Takze tvarnice su aj v horskych oblastiach jednickou. O sadrokartone a jeho neobmedzenych moznostiach snad ani pisat nemusim, je nan tema uz vytvorena.
Odpovědět
SDK a jeho omezení - občas problém někde něco pověsit, povrch popraská také v docela dost případech,...
Odpovědět
blanka.k, popraskanie sadrokartonu bude iba zlou instalaciou, alebo staticky problem bytu. Ten material nepracuje ani v teple ani v chlade. Co sa tyka zavesenia niecoho, pisal som to uz v inej teme, to sa da lahko riesit roznymi pomockami.
Odpovědět
Ahojte, som tu nová a snažím sa trochu zorientovať. Nemáte niekto čerstvé informácie koľko stojí jednotlivý materiál, teda najlepšie by bolo zorientovať sa koľko vyjde 1 m2? Myslím najmä Durisol v porovnaní s YTONGOM a inými? Ideme staviať, v projekte máme Porotherm ale ten sa nám príliš nepozdáva.
Odpovědět
Profilova fotka
sonces - snad v kazdom projekte je porotherm, a tie ceny skus pozistovat na nete v oficialnych cennikoch ktore suplatne ako maximalne pre vsetkych predajcov, lebo tie ceny sa stale menia. napr. od zajtra ide ytong hore :-(
Odpovědět
Sonce - Ytong je levnější než Porotherm, dřív byl i celkem levnější Heluz než Porotherm,ale teď už je to skoro nastejno, ty ceny šly fakt hrozně nahoru. A taky záleží jako tloušťku tvárnice máš na mysli. Teď po novém roce to šlo tak nahoru, že když jsme třeba srovnávali ceny tvárnice Heluz 250 + 100mm polystyrenu, tak to vyšlo nastejno jako tvárnice Heluz 400 bez zateplováku.
Odpovědět
baby a mate uz niekto kupeny matarial heluz na barak,kolko cca korun vyjde
Odpovědět
ahoj nini7. kupeny material este nemame ale podla objednavky na dom premier 86 + garaz po celej dlzke domu (9,75x11,25) to vychadza 480 000 s dph. v tom su obvodove mury, vnutorne priecky, vencovky vsetky preklady, komín a strop, vsetko od nich
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,kupovali jsme cihly na podzim a nechali si je uskladnit.Máme Supertherm 40 STI a zateplovat nebudeme.Jak já ,tak i manžel jsme proti tomu,aby jsme dům uzavřeli polystyrenem a pak se po čase trápili např. s plísněmi atd. Tato cihla vyhový normě.Budeme zdít na tepelněizolační maltu. Pouze tak to zdivo splní ty hodnoty,které výrobce uvádí. když se zdí na obyčejnou tak je na tom trošku hůř. Za obvodový zdivo, příčky, strop, komín a střešní krytinu tondach jsme dali 376 000,- vychytali jsme podzimní slevy a atak jsme totot všechno pořídila téměř za babku. Domeček máme 8,5/11,0 m
Odpovědět
ahojte zabudol som dodat podstatny udaj - obvodove su 36,5,vn.nosne 24 a priecky 11,5, vsetko dry fix.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?