Typy betonu - projekt vs. praxe

Profilova fotka
Momentálně se přehrabuji nabídkama na realizaci stavební desky na klíč. Máme půdorys domu 144m2, bungalov,dřevostavbu. Projektant navrhnul jak beton do pasů,tak do desky C20/25. Kari síť nespecifikoval. Z nabídky,která zatím vychází nejlíp je pro pasy použit beton C12/15 a do desky C16/20. Ostatní firmy to mají podobně. Ujišťovali mě, že v tom problém není,že i tento beton stačí, především pro takový dům. Jak jste na tom byli Vy? Kari síť mají s oky 150mm a tl.6. polštář pod desku je o výšce 10cm z kameniva nebo recyklátu. Půda kolem je rostlá, obsahuje úlomky a drť opuky. Před spoustou let to bylo pole. Půda není vlhká, je to na kopci. Schválíte mi to? :-)
Odpovědět
@kota01 Váš způsob "projektování" mě zaráží.Jak pak chcete dosáhnout kvalitu?Proč se neporadíte s nějakým praktikem stavařem?
Odpovědět
požadavky na základovku by měla přadat firma co bude realizovat dřevostavbu. My máme domek od RD Rýmařov a tyto podklady jsme obdržely. Pásy máme z betonu C12/15, první desku z C12/15, izolace a pak C16/20 a je tam ještě armování 150x150 a tl.8. Určitě bych vznesl dotaz na projektanta. Za správnost projektu zodpovídá projektant, ale za správné provedení ručí odborná firmy (je to někde v zákonech).
Odpovědět
Profilova fotka
@marian144 Kvalitu určitě nezaručí předimenzování materiálů. Zeptat se známého stavaře mám v plánu... @hondrle S projektantem jsem to řešil, má to takto od statika a dává tento typ betonu vždy.Ať je to lehká dřevostavba, nebo dvoupatro z cihel... Ať se kouknu na jakoukoliv firmu,tak jedou v těchto typech betonů... Nechci šetřit na zásadních věcech,ale ani nepotřebuji drahý "nadstandard". Proto chci najít rozumný poměr kvalita/cena. Statik mi řekl, že on by tam ten beton dal (C20/25), aby to byla jistota,ale jinak si myslí, že nebude problém ani s tím o třídu nižším pokud je to dům jaký to je a podloží je stabilní... A přesně to samé mi řekl, že je možné uhnout od projektu, pokud to není na úkor kvality... Pokud to z praxe odhadne ten stavitel desky, že to bude v pořádku. A odpovědnost za to skutečně nese firma, tudíž předpokládám, že i on bude mít zájem na tom,aby to vydrželo a stálo to slušné peníze... =-)
Odpovědět
@kota01 Pises to presne, projektanti tam dávají automaticky C20/25, ikdyž to není nutné...
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Takže ten stavebník asi ví co lze na takový terén bez převýšení a stavbu použít...? :-)
Odpovědět
@kota01 A ještě nechápu jedno.Když máte architekta jak můžete mít problém s určením nejvhodnější třídy betonu.Odpověď znám...
Odpovědět
Profilova fotka
@marian144 Architekta jsem nejmenoval, projektanta! Myslím, že mé důvody k dotazu jsem popsal výše, pokud je to nesrozumitelné, tak Vám asi nedokážu pomoci. Bude asi lepší pokud nebudete přispívat do této diskuze. Pokud jste myslel stavaře,tak se řídím pravidlem víc hlav, víc ví . Jsem na diskuzním fóru,tak proč nediskutovat? ;-)
Odpovědět
Na stavebním trhu je to dnes jako v hokynářství, máte pravdu že najít toho "správného" praktika stavaře včetně projektanta stavaře je problém.
Odpovědět
@kota01 ano, myslím, že tvůj přístup je správný...myslím, že pod dřevostavbu a ještě k tomu bungalov, opravdu není nutný C20/25. Ta váha, kterou ponese, je výrazně menší, než kdyby se jednalo o dům z pálené cihly a ještě s obytným podkrovím. Takový plánuji já a mám v projektu stejný navržený beton. @marian144 přečetl jsem tvoje všechny příspěvky a mám pocit, že opravdu víš všechno...jen víc takových lidí...:-)
Odpovědět
Minuly tyden jsme dodelali zakladovku. V pase a ztracenem b. byl C12/15, na desku jsme nakonec dali c16/20 jelikoz to na kubiku udelalo 60kc a dodavatel betonu do nas hucel at dame lepsi. nas stavybvedouci s letitou praxi, do vseho doporucoval C12/15 , cokoli jineho je jen vyhazovani penez.. Nejedna se o vysoce zatezove stavby, haly kde je uskladneno x tun na metru atd...
Odpovědět
@flakac hm, všechno ne,ale živím se kompletní stavařinou jenom 25 let :-)
Odpovědět
@flakac ze zkušenosti vím, že projektant je buď architekt (ne stavař a navíc ne s praxí), nebo projektant je stavař, ale nebylo po něm v ceně požadováno aby zpracoval i podrobnější projekt. dokumentaci. A ve většině případů se oba jistí, tak na 80% zbytečně, podrobnější podklady pro navržení optimálního materiálu buď nemají, nebo si s nimi nelámou hlavu a neztrácejí čas.
Odpovědět
Článek se načítá
@ivasz to by asi šlo (takhle od pasu),pokud jste pořádně provedli základovou spáru, zhutnění podsypů i samotnou betonáž (doba zpracování betonu od namíchání a přepravy atd.
Odpovědět
@kota01 ...a co tohle? Úspora je asi nezanedbatelná.http://www.zemnivruty.cz/drevostavby
Odpovědět
@kota01 RD Rýmařov dává armování do poslední vrstrvy betonu z důvodu mechanických kotev pro přichycení domu a aby deska nepraskala. Nechal bych to na odbornících.
Odpovědět
Profilova fotka
@marian144 typuji že se živíte nějakou praktickou zednickou profesí?
Odpovědět
@ivcicka @marian144 to těžko, pokud se nepletu, tak se ptal @petrsv, jestli by mu neudělal zakladovku...
Odpovědět
Profilova fotka
@kota01 dívala jsem se do projektu statiky - my máme ztracené bednění vyplněné betonem C20/25 (u nás je to možná trochu jinak - jsou tam totiž zemní tlaky) a pak samotnou desku C16/20 tl. 120mm vyztuženou KARI sítí uprostřed 6-150/150 - pokud to pomůže
Odpovědět
Profilova fotka
@ivcicka Děkuji, každé praktické info je pro mne zajímavé... V rozhovorech s firmama jsem narazil na další "zajímavou věc". Jestli zateplit celý zemní pás, tzn. dát extrudovaný polystyren od samého základu pasu nebo až nahoře, dejme tomu 20 cm pod zem a nahoru.... Někdo říká tak a někdo tak. V projektu je zateplen komplet... =-) @marian144 Přemýšlel jsem i nad podvětrávanou základovou deskou. Je to vlastně konstrukce na základové pasy, neřeší se hydroizolace,izolace proti radonu a ani to zateplení... Ale jsem spíše konzervativní a základovky u nás mají do jisté míry tradici... Proto jsem kejvnul na klasiku....
Odpovědět
@ivcicka tak nějak ;-)
Odpovědět
Tento dotaz mi přichází velmi vhod :-) Řešíme právě totéž. Projektant je velmi svědomitý a projekt domu (zděný 1NP a obytné podkroví) spíše "naddimezovává". Je to i způsob jak se kryje. Po rozeslání poptávky na ZD jsme v úzkých, protože každá firma naceňuje s malými úpravami. Horší beton, zateplení pasů v zemi je podle některých zbytečné a pod. Jsme zvědaví, koho nakonec vybereme a za kolik to bude. I ceny jsou celkem odlišné. Nedal bys nějaké tipy, koho jsi oslovoval a na kolik to nacenili? Jsme Praha-západ, takže +- stejná dojezdová vzdálenost pro firmy..
Odpovědět
Profilova fotka
@maminecka2012 No, po vybagrování pasů (fotky dám co nejdříve) se ukázalo, že svrchní slupka půdy je tak 10-15cm a pak začíná neskutečná opuková skála. Takže o nějakých pohybech desky asi nebude moc řeč. Do pasů jsme nandali C12/15 (pas+3 řady ztraceného bednění), do desky půjde C16/20. Takhle nastavené to měly vesměs všechny firmy. Být na měkkém podloží,poddolovaném, či se spodní vodou,tak bych to asi řešil,ale takhle... Mě se nakonec líbily dvě firmy... Jedna je z Teplic - AlfaPro, p.Musil. Cenově byl téměř srovantelný a přístup OK. Nakonec jsem se rozhodl pro firmu FARO z Kladna. Na penězích jsme se dohodli, přístup dobrý jak od kancelářských (řešili jsme různé odchylky projektu od reality a praxe), tak od chlapů na stavbě. K zákl.cenové nabídce teď připadly dvě řady ztraceného bednění a rovnou i přípojky. Celkově to bude raketa,ale máme plochu 144m2 a ta opuka asi taky dělá svý... :-|
Odpovědět
@kota01 Díky za info. AlfaPro je náš favorit a s panem Musilem máme tento týden osobní schůzku. Jeho cenová nabídka dopadla zatím nejzajímavěji. My máme150 m, ... záleží na tom, čemu říkáš raketa :-) My se pod 200 nedostaneme, spíše to vidím na 250 tis. Podloží Jíl + písek.
Odpovědět
@kota01 A ještě mě napadá - to složení zeminy nevzešlo z radonového průzkumu?
Odpovědět
Profilova fotka
@maminecka2012 Cena do IP. O zemině jsme věděli,ale asi těžko vědět jak se přesně vyláme... My to máme samou opuku, lochny neskutečný,takže v tomhle ohledu bude ten jíl určitě vhodnější. Bude se to líp vylejvat... ;-)
Odpovědět
@kota01 Také si to myslím, že máme "stavebně vhodnější" podloží (bez urážky) :-) Ale cena (viz IP) tomu moc neodpovídá... zkouší to, no :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj zrovna koukam na projekt studuji zakladovou desku , koukám po informacích, my mame v projektu beton -pasy C16/20 A to i ve strac. bedněni a zaklad. desce , svařov. sít 100x100xc6 sila desky 150 mm , dům viz . fotoblog,
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?