Vápenopískové cihly. Co vy na to?

Ahoj, máte někdo praktické zkušenosti se stavbou RD z vápenopískových cihel? Brzy chceme začít stavět a stále se nemohu rozhodnout z čeho... :-( Jestli YTONG, POROTHERM, nebo něco úplně jiného. Uvažoval jsem také o masivním nízkoenergetickém domě od firmy Dennert, ale po té kdy jsem byl na jedné stavbě domu přítomen osobně, jsem od tohoto systému upustil (zejména kvůli ceně). Také jsem zauvažoval o dřevostavbě, ale tu jsem nakonec zavrhl (jsem holt konzerva a věřím jen zdivu :-D ). Na diskusi na netu jsem se dočetl o vápenopískových cihlách (tvárnicích) a dost mě zaujaly. Lepší vlastnosti než Ytong i Porotherm, navíc jsou pevnější a tvrdší a lépe zvládají vyšší bodové zatížení než Ytong. Přitom manipulace a přesnost je možná ještě lepší. Co vy na to? Rád si nechám poradit... P.S.: Také pořád řeším tolik diskutované dilema, jestli koupit typovku a nechat si udělat alespoň čaást stavby, nebo celou na klíč, či si koupit jen projekt a najmout si menší firmy a dělat to i sámspolu s kamarády... Leccos umím (obklady, dlažby, voda..), kámoš dělá elektriku včetně revize.. Jenže hlavním problémem je..... ČAS!! Chodím do práce v podstatě od rána do večera a tak mám obavu, že bych pouze svépomocí v reálném čase asi nepostavil.. :-) Děkuji za rady i názory.. ;-)
Odpovědět
1
2
Ještě přidávám odkaz na jednu z firem, která toto zdivo vyrábí.. http://kalksandstein.cz/pages/onas/on...
Odpovědět
Profilova fotka
Prodejci porothermu budou rikat, ze je porotherm lepsi nez ytong a vapenopiskove cihly, prodejci ytongu budou rikat, ze je ytong lepsi nez porotherm a vapenopiskove cihly. Co se presnosti tyka, tak to je u jak u porothermu, tak u ytongu stejne a tohoto VPC stejne. Malty se pouziva minimum, bloky jsou presne. Lepsi akusticke vlastnosti? Ano, ale nepatrne, porotherm AKU 300mm ma 55dB, VPC 300mm ma 57 dB.. tak markatni rozdil nevidim. a tak dale... ja jako typicka konzerva jsem volila porotherm 400mm + izolacni omitka... Me to prijde, ze to je spis o tom, komu co sedne.. ty vlastnosti jsou dost vyvazene.
Odpovědět
Tak my konzervativni nebudeme, protoze chceme NED a toho bychom jako konzervativci nedosahli. Takze VPC - KM Beta Sendwix.. ;-) A vyhod to ma azaz :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, my taky půjdeme do NED a byly nám doporučeny thermy (at porotherm, helux....), u itongů je to spíš otázka ceny a údajně se nyní vyrábí moc rychle (tedy ne až tak přesně), ale to může být problém i jiných materiálů.... A ohledně stavění na klíč či svépomocí - taky nemáme moc času a samy stavět nechceme, ale na klíč se to prodraží, zvolili jsme variantu - hrubá stavba na klíč a vnitřní práce dodavatelsky - řemeslníci, tak snad ušetříme :)))
Odpovědět
Cori, zadejte cihly z Hevlina ;-) Jakou budete mit tloustku zdiva a kolik zatepleni? (NED neznamena ze nemuzete pouzit thermy, jen musi byt proste jinak promyslena tloustka zdi a zatepleni..to jen pro info)
Odpovědět
Profilova fotka
matyskova, já vím ;-) jen sem psala, co nám doporučil projektant - my půjdeme do zdiva 30 + zateplení 20, případně 25 + 25, uvidíme dle cenové nabídky :-)
Odpovědět
:-) my mame zase doporuceni jine :-) kazdopadne NED muzeme dosahnout obe ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
taky myslím ;-) dneska je takkového výběru, matyskova budete i zateplovat? a případně jaké tlouštky máte vy?
Odpovědět
jeste nemame vse do detailu, ale nejspis sendwix 24 + zatepleni 20-25. proste hlavne to zatepleni :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Když jsme ještě chtěli stavět cihlovej dům, měli jsme vybranou stejnou skladbu zdiva, jako matyskova. Ytong jsme zavrhli ihned, a různým thermům bez zateplení jsme nevěřili. Takže kdyby někdy "cihlák", tak z VPC a zateplení ;-)
Odpovědět
Ono totiž polystyren je za 1000,- Kč/m3, zdivo jakékoliv -ytong, porotherm, VPC je nejméně za 2000,- m3. Přitom potřebujete hlavně izolovat, takže z technického hlediska, čím více polystyrenu a méně zdiva - tím lépe a také tím lépe finančně. Takže my asi budeme volit VPC tl. 175 mm od Kalksandsteinu (www.kalksandstein.cz)+30 cm zateplení. Cena je stejná jako 40 cm různé THERMy, jen tepelný odpor je 3x vyšší!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
@konacek Ahoj, mohu se zeptat, zda uz mate postaveno a jak jste spokojeni?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@konacek máte už postaveno?? Chceme stejnou skladbu zdi
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
My ideme stavat NED s Kalksandsteinu (17,5cm). Ma obrovsku nosnost ciže nie je problem s polozením montovaneho krovu na vacsi rozmer bez podpery. Zaciname v maji takze potom budeme pridavat foto
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
@matyskova prosim ta ako ste spokojni s vapenopiskovymi cihlami s odstupom casu? uvazujeme tiez o nich.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my už je máme doma,zatím tedy čekají ...ale snad to poroste rychle a do Vánoc to stihneme.
Odpovědět
@micinka22 budete stavat svojpomocne, alebo vam postavi dom firma. Ake hrube budu obvodove steny? 24 alebo 17.5 cm?
Odpovědět
Profilova fotka
@martuska stavíme sami -s brigádníkama teda..máme 17,5obvod a 11,5 příčky
Odpovědět
stavel jsme z VPC a sam - prace s nimi vyborna, mam i elektriku, vedl jsem ji v kanalech tech cihel. Momentalne cekam na okna a lepim EPS 30cm. Uhelniky pro predsazenou montaz jsem montoval taky sam a staci turbosrouby - drzi to jako ... Doporucuji
Odpovědět
@honza3 @micinka22 a ako ste riesili zaklady? Mate klasicke bagrovane pasy, alebo ste robili zaklady na penovom skle?
Odpovědět
chceli sme stavat s Heluz, tiez som tu dala tuto temu, asi pred 10 dnami. Mam tu diskusiu v albume. No najlepsie mi napisal @gorgar ktory z toho stavia a utvrdil nas, ze je to dobra volba. Z Vapisu stavia i nas znamy a aj architekt povedal ze keby staval tiez si vybere vapenopieskove takze u nas sme to prehodnotili a zrejme tiez z nich budeme stavat. :-)
Odpovědět
@permonicek ten link nefunguje, ale robi to i www.VAPIS.cz
Odpovědět
@wiki85 myslim ze tie vapenopieskove su urcite lepsie.Nemusite davat širku 40 cm staci len 17 cm, a mozete zateplit. Dom bude mat užsie mury, bud zvacsite izby, alebo zmeniste zastavanu plochu vcetne mensiej zakladovej dosky a mensej strechy. Tiez co sa tyka pevnosti je lepsia VPC a tiez ohladne navrtavania veci v dome bude lepsia, lebo poroterm ci heluz ma dutikny a treba vzdy pouzit nejaku tu chemiu aby tam navrtane veci drzali. :-) akusticke vlastnosti by som nebrala ako prvorade podla ktorych by som sa rozhodovala. U mna ta vapenopieskova vyhrava tym, ze neni to len velka masa materialu ale staci mensia masa na ten isty efekt
Odpovědět
@honza3 a ktoru mate znacku tehal? museli ste vela rezat na potrebny rozmer? ako sli tie prace dorezavania na presny rozmer? tiez o nich uvazujeme
Odpovědět
Profilova fotka
@martuska máme základové pasy 60cm široké vylité asi 30cm, na to z vnější strany 20cm xps a z vnitřní osb nenasákavé ,vylité betonem+kameny+železo, pak už bude klasicky štěrk a na to přijde deska 15-20cm. V podlaze pak bude cc 40cm eps. Jinak máme VPC z Vapisu...oproti jiným daleko nižší cena, máme i cihly s kanalkama pro elektro, takže snad méně práce- ale musí víc přemýšlet dopředu. Zateplovat bude 30 šedým pol., uspora místa je celkem velká když se staví jen ze 17,5 oproti třeba 45 co jsme měli předtím :-) a to je jedna místnost navíc
Odpovědět
@martuska klasicke pasy 60x40cm a na to ztr. bedneni 40cm siroke
Odpovědět
@neyaa je to Kalksandstein. obvodove zdivo bez rezani, protoze zdi byly spocitane presne na rozmer cihel a dodali mi i pulky. Ale prickovky (115) jsme uz rezal, pulky jsme nemel a ani je asi nemaji. Jinak rezani diamantovym kotoucem, spotreboval jsme 3ks, ten posledni je jeste OK. A na el.krabicky jsme sehnal kvalitni vykrojovac - 80mm pro krabicky a 40mm pro protazeni kabelu u podlahy.
Odpovědět
@honza3 dakujem. prosim ta a vy ste teda nemali tie drazky uz priamo v tehlach pre kable a pod? Nejak som si myslela ze Kalksandstein ma vnutri tie drazky. Vapis ma drazky, KM beta ich nema. Vapis neni ale len distributor toho Kalksandstein? nejak sa len zacinam rozhliadat v tejto oblasti...dakujem :-)
Odpovědět
no drazky. Oni jsou to spis kanaly v tech cihlach - viz foto. O Vapisu toho vim malo ale od Kalksandstein jsou v cihlach svisle diry v rastu 12,5cm, o prumeru 4-5cm.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
mohu se zeptat na kolik by mohl zhruba vyjít 126m2 domeček s VPC tloušťka 17,5cm a izolací 250mm? na klíč? jen tak odhadem.. přemýšlíme o materiálu, který k stavbě použijeme..díky :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?