VPC pata zdiva

Profilova fotka
Zdravím, Aktuálně finišujeme základovou desku a poptávám VPC cihly a až teď mě trklo do oka, že projektant že se vůbec neřešil tepelný most v patě zdiva. Při telefonátu mi řekl, že teď je zateplená z venku perimetrovým polystyrenem. Trochu ve mně hrklo, protože to s tím přece nemá co dělat. Takže projektant tvrdí, že to není potřeba a že už vůbec nezakládal na Ytongu, jako někteří dělají, protože izolační VPC bloky jsou drahé. Co teď? Nechat rozhodnout dozor a věřit mu (pokud řekne ytong), nebo vůbec neřešit případně prostě vzít systémové VPC řešení? Jak jste to řešili vy, co máte u VPC jako první řadu? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Co takhle obrázek? Řez, detail...jak navazuje deska, podlaha, venkovní sokl, okolní terén...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak záleží, akú hrúbku toho polystyrénu tam máš. Každopádne možnosti si vymenoval skoro všetky - buď systémové riešenie alebo ytong statik. Ešte sa ponúkajú dosky z penoskla, ale to je ešte drahšie, ako to systémové riešenie. Detail penoskla tu: https://www.pasivnidomy.cz/detaily/ob... Sú tam aj ostatné detaily - vpc+ytong.
Odpovědět
Profilova fotka
Omlouvám se, zapomněl jsem nějaké detaily. Založeno na běžných základových pasech a na nich podkladní beton. Tloušťka obvodových vápenopískových cihel je 20 cm. Jedná se o patrový dům. Detail nemám, mám jen řez. Ty detaily na webu pasivních domů jsem viděl. Dokonce o tom všude čtu, že se musí tento detail řešit. Neřešil jsem to a teď mi projektant tvrdí, že to není potřeba. Tak já nevím. Dostal jsem na něj kontakt od firmy, která z staví výhradně z VPC a on jim dělal nějaké projekty.
Odpovědět
Ahoj, mám VPC 20cm tl., patrový dům, zakládal jsem na Ytongu P6-650 taky 20cm tloušťky. Dům v Pasivnim std., perimetr mám 280mm tl., fasádu taky (EPS70). Zda se ti to vyplatí či ne těžko říci. Z hlediska tepelného mostu a obavy před rosným bodem by ti to mělo vycházet asi v pořádku?
Odpovědět
Profilova fotka
Ešte ma napadla šialenosť - čo tak použiť purenit? Má pevnosť v tlaku 5,5-7,5MPa, to je dokonca viac, ako Ytong Statik a určite viac, ako dosky z penoskla. Akurát som to nikde nevidel použité. Skúste sa opýtať projektanta/dozoru. Taký dotaz k tomu obrázku - nevidím tam spätný spoj hydroizolácie ... tá hrubá čiara pri šípke "St.2" by mala pokračovať aj od vrchnej hrany dosky aspoň 15cm dole. A druhá vec - nemá byť ten perimeter zateplený až po pasy? Je tam malý odskok.
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel Jak to vychází s rosným bodem nevím. Když se budu držet projektanta, tak asi dobře, když tvrdí, že je to takto v pořádku. Z Kalksandsteinu zase tvrdí, že kdyby náhodou to promrzlo (odspoda), tak bude vlhkost uvnitř domu. Projektant ale založení na Ytongu ani náhodou, tak teď jestli se držet striktně jeho, nebo dozoru, který to navrhuje jako alternativu. Hlavně vychází stejná výška. Jak máš ale řešenou elektřinu, je v podlaze? Pokud bych založil na Ytongu a chtěl tahat elektřinu podlahou a elektrokanálky, tak nejprve se musím dostat přes Ytong bez elektrokanalků. Izolační zdivo systémové zase pro změnu na blbou výšku 113 mm.l, což nevychází na výšku cihly 250 mm. @josefx Projekt je pro stavební povolení s tím, že některé věci (případně co budu potřebovat detailně) mi dodělá. O zpětném spoji vím, proč to tam není zakreslené nevím, možná z důvodu v předchozí větě.
Odpovědět
@koky999 Ano, do takovych detailu se v projektu pro povoleni nezachazi. Proste tam nekde je HI a vic se dozvite v provadecce 🙂
Odpovědět
@koky999 Elektřina je vedena v SDK podhledu, na podlaze (na základovce), do stěn jsem dělal drážky, kanálky jsem nepoužíval 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel aha, můžu se zeptat na důvod nepoužití elektrokanálků? To muselo být hrozné drážkovat VPC.
Odpovědět
@koky999 hydroizolace je ta černo bílá šrafovaná čára a je správně zahnutá od hrany desky vzhůru až po konec zateplení perimetru (takže žádné zahnutí dole, jak tu někdo tvrdil). Jinak dle legendy řezu máte perimetr zateplený 120mm EPS (který vám kryje patu zdiva) a fasádu pak 160mm EPS. Zde by tedy připadalo v úvahu nahradit EPS v perimetru za XPS a to už z důvodu vlastností (nasákavost, odolnost) a v tu chvíli by vycházel součinitel tepelné vodivosti stejně jako u fasády. Spíš tam vidím nedostatek v tom, že máte v projektu zateplený perimetr nějakých 500mm do zeminy, standardně se dává 800mm (do nezámrzné hloubky). Nicméně neznám lokalitu kde stavíte a zda by toto pro vás mělo být nějak významné co do tepelných ztrát.
Odpovědět
@koky999 Celý dům (200m2 podlah polocha), jsem měl cca za 4 hodiny vydrážkovaný. Hilti drážkovačka z DEKu, (i vč. drážek pro vodu a odpady.). VPC se řeže v pohodě jen je třeba mít správný nástroj. Jinak lovit a protahovat elektro kabely v těch elektrokanálcích... GL 😄
Odpovědět
@doog Má tam EPS Perimetr - to to ESP určený do vlhkosti, podobné vlastnosti jako XPS. 😉
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@doog Střední Čechy na jih od Prahy, nadmořská výška cca 408 m.n.m. Takže směrem odspoda se tepelný most "nemusí" řešit, když je to zateplené ze strany? To tvrdil i projektant, ale literatury a odborné texty mluví o opaku. @lisakstavitel Aha, tak v tom případě jsem vážně nějaká lemra pomalá, když i vázání kari sítí mi trvalo den 😄 😞
Odpovědět
@koky999 Vždycky je to o tom mít správný nástroj a pak to jde mnohem lépe 🙂 na ty kari sítě třeba : vazač úvazků 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel Souhlasím, měl jsem půjčený aku vazačku z DEKu na armovací koš, nešla zkalibrovat, každý druhý přetržený a spotřeba materiálu enormní. Na kari jsem si pořídil 2 ruční vazače (ty pružinové, nevím, jak přesně se jmenují) a jen se na dobro zaseknul po pár hodinách a druhému upadla spička, která tam byla našroubovaná (celý závit je pryč). Takže jsem nakonec skončil u řešení Aku šroubováku a háčku.
Odpovědět
Profilova fotka
@koky999 aku šroubovák s háčkem jsme na vázání výztuže taky používali a byli jsme naprosto spokojeni, že to nestálo nic a práci to udělalo stejnou 😄 Jinak my máme založeno na izolačních blocích přímo od Vapisu. Ytong se nám nechtělo ještě zažezávat, protože tl. obvodových stěn máme 175mm a ano sice to něco stálo, ale je to tak jak to má být 🙂 Elektřinu jsme protahovali elektrokanálky a tím, že v podlaze je 23 cm polystyrenu (celková skladba 30cm) jsme v klidu udělali díru na kabely až do druhé řady cihel.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc problém je že u mě to výškově nevyjde, když použiji izolační bloky systémové, mají na výšku jen 113 mm. U vás byly už v projektu? Pak se musí použít nějaké vyrovnávací bloky nebo řezat.
Odpovědět
@lisakstavitel máte pravdu, to je soklový EPS s podobnými vlastnostmi jako XPS, takže asi netřeba řešit. @koky999 netvrdím, že se při stavbě z VPC nemusí řešit odizolování od desky (především u pasivních domů na dotace) jen říkám, že při správném odizolováním perimetru bude dopad na tepelné ztráty nebude vůbec markantní, pokud půjde VPC rovnou na desku. Správná praxe je ale samozřejmě založení VPC na izolátoru (ať už je to systémové řešení, pěnosklo nebo ytong) - to se ale týká i příček a vnitřních nosných, nejen obvodových stěn. Nicméně musíte znát zatížení stavby, aby jste dokázal posoudit únosnost vhodného materiálu.. o to spíš, pokud dobře vidím, že chcete stavět patrový dům. Každopádně podle toho co vám říká váš projektant usuzuji, že nám moc zkušeností s projektováním staveb z VPC a dělá projekty především "aby prošli stavebním řízením"
Odpovědět
Profilova fotka
@doog Asi na tom něco bude, protože i na otázku jestli zdít na tupo nebo provazovat mi bez rozmýšlení řekl jedině provazovat 😞
Odpovědět
Profilova fotka
@koky999 ano, my to tak měli už v projektu...dvě řady izokimstein bloků
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel Tak musím gratulovat k turbo rychlosti drážkování. Mi dělali drážky včetně 180 krabic (asi většina času) 3 dny a přesto že měli u drážkovačky vysavač, tak prachu bylo hafo. Jinak mám VPC přímo na desce a spokojenost.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky mám (po tel. konzultaci s kalksandsteinem) VPC přímo na desce, ale je to tím, že deska je částečně podsklepená a 2 m nad původním terénem. Ještě nebydlím, tak snad to bude ok. Můžu mít dotaz? Jak vám vychází tepelné ztráty se zdivem 20cm a zateplením 16 cm?
Odpovědět
Profilova fotka
@sadaxx V PENB je 104 kWh/m2/rok. Původně jsem měl v plánu, že bude izolace víc, ale při tom táhnutí se jsou po 2 letech od rozpočtu a projektu ceny úplně někde jinde 😞
Odpovědět
Profilova fotka
@koky999 Pokud máš 104 kWh/m2/rok, tak nechápu, proč řešíš izolaci VPC od základovky. Vyplatí se to řešit/neřešit tak do 20 kWh/m2/rok.
Odpovědět
A zase tu máme napříč "odborné" diskuse takové technické perly 😞 Lidi pochopte, že projekt ve stupni pro stavební povolení má pochopitelně jinou úroveň detailu a pokud potřebuju prováděcí detail, tak bych si měl zaplatit prováděcí projekt (ten ale nestojí 50tis.). Hlavně sami nic nevymýšlejte a už vůbec ne založení VPC 200 na ytong 200. To člověk nemusí být autorizovaný statik, aby si snadno odvodil z 9 třídy fyziky, že je to nesmysl. A argument, že se to tak dělá a stojí to....pak mi ale neposílejte ty vaše někde trhlinky.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 Kdyby mi to někdo řekl takhle, tak to asi neřeším (že je to až opravdu u takhle nízkých hodnot, ale, proč tento, myslím si, docela důležitý detail neudělat i u o něco horšího domu a v některých místech si polepšit, dům stavím na 50 let určitě). Na druhou stranu, tohle už nikdy v budoucnu nikdo nevylepší a až pak zase přijde EU s tím, že musí staré domy něco splňovat, tak asi je lepší být připraven. Ano, pravděpodobně k tomu nedojde, ale okna se dají vyměnit za lepší, zateplení se asi taky pak dá dodatečně vylepšit (netuším, nikdy jsem to asi neviděl), ale patu zdiva ne. A omlouvám se, uvedl jsem celkovou dodanou energii, pro vytápění je to 84 kWh/m2/rok. @sadaxx @panlorenc Projekt bohužel nestál 50 tisíc, ale 3× tolik a projektant tvrdil, že prováděcí není potřeba, že tam potřebné věci udělá v podrobně jako v prováděcím, což ale bohužel není. Asi se mu s tím nechtělo dělat, nevím. To už je teď jedno. Holt jsem se nechal na doporučení svěřit projekt a zase špatně.
Odpovědět
máme VPC od kalksandstein, založeno na originál iso kimmstein blocích.
Odpovědět
Profilova fotka
@koky999 tohle je ok, tak co řešíš 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?