Výstuž základových pásů

Potřeboval bych info k této části stavby. Pozemek rovinatý, 20-30 cm ornice pak nepropustný jíl. Stavíme bungalov obvodové zdi broušená cihla porotherm 30. A teď k mému dotazu. V projektu máme navržené základové pásy šířky 600 s výstuži 4xV16. Prošel jsem si hromady stránek o stavbách a v drtivé většině se tyto výstuže nedávaly a přitom se jednalo o různé typy podloží. Může mi někdo znalý tuto problematiku trochu přiblížit ?
Odpovědět
Profilova fotka
nejsem znalá problematiky, ale řídila bych se projektem. u nás se také betonárka divila, jestli stavíme nějakou výrobní halu. máme pidi pozemek, takže pidi základovku, ale z betonu, který se na běžné základy nepoužívá. máme to hodně naddimenzované. ale zrovna základy bych fakt raději přehnala než šetřila, aby mi pak dům někam neujížděl nebo se to netrhalo.
Odpovědět
@pepa89 jíl není stabilní podloží a všechno co se na něm postaví bude "klouzat" pokud neuděláte výstuž může se stát, že jedna část základů bude klouzat víc než jiná a dojde k porušení celistvosti a nakonec to může skončit stržením domu...
Odpovědět
V základovém pase v délce 5-ti metrů máme železný koš, kvůli francouzkým dveřím. Pokud tam nebude, tak je možné, že dveře se budou kroutit. Info od statika a projektanta. Udělal jsem to. Nestálo to svět, pak už to nepředěláš.
Odpovědět
Když by se to tak odhadem řeklo, vypadá to na slabě vyztužený beton, ale to tak odpovídá. To se Ti nějak nezdá? Vypadá to, že si pohráváš s myšlenkou, že bys tam to železo nedal, co? Hmm, jak chceš, dělej, jak myslíš, je to Tvá stavba, ale abys později nelitoval. A je to opravdu jíl? Není to třeba hlína? Čistý jíl se totiž v přírodě vyskytuje poměrně zřídka, častěji, když už, bývá s příměsí jiných druhů zemin. Ta problematika, kterou máš na mysli, se nazývá zakládání staveb. Přiblížit Ti ji na pár řádcích je v podstatě nemožné, to se studuje nejeden semestr na vysokých školách, a je potřeba prostudovat mnoho tlustých moudrých knih. Aby člověk alespoň trochu pochopil podstatu věci, nejlépe asi zadat si na internetu "zakládání staveb" a ¨něco si o tom přečíst. Návrh založení stavby je spojen též se znalostmi z geologie, mechaniky zemin, betonu, oceli... V podstatě je to o tom, jakým způsobem přenést hmotnost stavby na základovou spáru (která má nějaký modul přetvárnosti) při dodržení jakýchsi limitů sednutí základové spáry vlivem hmotnosti té stavby. Založit stavbu na pásech je jen jedna z mnoha možností, u rodinných domků nejčastěji používaná (i když jednu stavbu jsme měli, kdy domek byl založen plošně). Soudržná zemina, která na tom pozemku podle všeho je, má modul přetvárnosti vesměs malý, a ještě výrazně závislý na její vlhkosti (je to měkké), pak základové pásy jsou namáhány i na tah a ohyb, což prostý beton dokáže jen velmi málo. Proto tam projektant navrhl výztuž, která má namáhání tohoto druhu přenášet, neboť prostý beton, zjednodušeně řečeno, je schopen přenést pouze tlak. Osobně mám domek založený na základových pásech z prostého betonu, ovšem ten domek je založen v podstatě na skále, tady patnáctitunové rypadlo mělo co dělat, aby ty spáry vůbec dokopalo bez použití kladiva, to je ale situace v podstatě opačná, že, tady nebylo potřeba beton vyztužovat. Tak aspoň takto ve zkratce.
Odpovědět
Dobrý den, prosím o radu, stavíme si svépomocí dva záhonky ze ztraceného bednění. Jde o tři řady ztraceného bednění, takže nic vysokého, ale dohadujeme se o železech. Víme, že se používají na armaturu železné pruty, ale manžel tam zatloukl nějaké železné tyče, co se kde po zahradě našlo. Může to tak být? Není jich tam hodně? Nebo se na tak maličkou stavbu nemusí vůbec železo použít? Přikládám foto, moc prosím o radu!!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@kalka na zahonky bych zelezo neresil a kdyz tak bych udelal jednu radu zeleza vodorovne
Odpovědět
Profilova fotka
@kalka urcite to nicemu neublizi, jen je to zbytecne. nezavidim tomu, kdo to bude casem bourat...
Odpovědět
@geodett díky :)
Odpovědět
@jumpmans trefa ..taky mě to napadlo :D :D :D
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj - hlavně by se měl vzít v potaz posudek od Báňského úřadu - ohledně poddolování atd.. A řekl bych, že cena železa v základech je opravdu minimální náklad. Nebo tak to bylo u nás a to máme poddolováno. Se základy bych opravdu moc nevy..jebával. proto se tomu říká ZÁKLADY (zeď nějak opravíš, ale základy jen těžko).
Odpovědět
Profilova fotka
U nás jílovka a železa řekl bych na poměry hodně (
Odpovědět
Profilova fotka
@jonnyj to je heliport?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jumpmans Skoro :) jsme na lomu a je to všude podolované + jíl. V projektu to takhle bylo a cenově vyšlo víc železa na nějakých 10tis. což bylo přijatelné.
Odpovědět
Profilova fotka
@jonnyj tak to pak chapu ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?