Jaký je základ pod krb?

Ahoj, mam dotaz.. v obýváku budeme mít podlahové vytápění a krb, před krbem a kolem něj není vytápění,to chápu,ale jak by jste udělali tu část pod krbem?Vyšalovat prostor pro krb, vybetonovat od základové desky po výšku dlažby, nebo dát i na místo krbu polystyrén jako na podlahovku a přelít anhydritem a na to dlažba a krb? Díky za názor :)
Odpovědět
@hanluk polystyren pod krbem mit nesmis...stejne tak by tam nemel byt anhydrit, i kdyz to nekteri davaji, idealne by mel stat na zakladovce, takze zasalovat... nebo vybetonovat normal betonem vystuzenym kari siti..
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně jak píše @mitote, vyšalovat, kari síť a vylít betonem... máme to stejně.
Odpovědět
preco nesmie byt EPS a anhydrid? akoze chapem, ze omnoho lepsie je tam mat beton bez EPS, ale nie vzdy to klapne...
Odpovědět
Krb, zděný krb potřebuje základ nebo betonovou desku. Žádný anhydrit a polystyren.
Odpovědět
to uz bolo napisane, otazka je preco...
Odpovědět
Opět - zatížení. Protože krb sám o sobě je poměrně těžká záležitost, to není jako kamna, abys to fuknul na poliš a sádru. Je to stejné jako komín - tam taky dáváš vlastně masivnější základ než pod obvodové zdivo.
Odpovědět
@akoinac polystyren zejmena kvuli tomu, jak je tezka krbova vlozka, kdyz si vezmu, ze stoji na 4 nozkach, ktere maji minimalni plochu, tak je obrovska tiha soustredena do 4 malych bodu... proto se dela pod kominem, popr i krbem zaklad v zakladove desce. Proste to jen vybetonovat s kari siti je jistejsi. Nemluve o tom, ze se tam kumuluje vetsi teplo, ktere pro ten polys take neni idealni. A proc je beton lepsi.. nevim o jakou tloustku podlahy se jedna, ale kdyz si predstavim, ze bych pod krbem vylevala na vysku 25cm anhydritu...tak za prve se nedoplatim, za druhe je tusim doporucovana tloustka anhydritu kolem 8cm.
Odpovědět
suhlasim, ze beton je lepsi, ale dokazem si predstavit aj realizaciu na anhydrid s EPS, napriklad nejak takto...http://www.kamnakrby.cz/image/data/_stavbakrbu/stavba26.jpg slo mi o to slovicko "nesmis" mit polystyren pod krbem
Odpovědět
Vzhledem k tomu, že přece jen se tam to teplo kumuluje, bych se polystyrenu vyhnula. Ovšem tady jde o komunikační šum - předpokládáme zřejmě všechny že se bude jednat o masivní konstrukci z cihel, ne o nějaký sádrokartonový obklad.
Odpovědět
Profilova fotka
urcite jen beton, My jsme polozili polystyren, misto pod krbem a obestavbou vynechali, nacpal jsem do nej polystyrenovy desky (neni treba salovat) a vylil se anhydrit. Pak se dobetonovalo do urovne podlahy. Nezapomente na externi privod vzduchu do krbu
Odpovědět
Díky :)
Odpovědět
Všichni tu svorně tvrdíte, že beton až od základu, ale nikoho nezajímá hmotnost krbové vložky... stačí mít hmotnost vložky a spočítat plošné zatížení. Já jsem dal pod krbovou vložku na základovku XPS a na to beton. XPS má odolnost tlaku 300 kPa. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Přesně jak píše jezevec666. Radíte z důvodu zatížení kde co, a přitom neznáte hmotnost, tvar případně další souvislosti. Pokud by ten krb měl být těžší jak 3 tuny na m2, což pochybuji, neměl by ležet pouze na desce, ale pod deskou by měl být základ. Stejně jako se u komína mohou být nejblíže dřevěné trámy, tak by nebylo dobré, aby byl v blízkosti krbu polystyren v podlaze. Pokud je tam zazděná krbová vložka, tak to možné je. Záleží na konkrétním případě. Stejně tak dle hmotnosti záleží, zda může být anhydrit, nebo radši beton.
Odpovědět
Tak ted babo rad,dle tech komentářů :) Nějakej něj závěr? :)) Já favorita mam ;)
Odpovědět
@hanluk Ahoj, napíšeš krb, a co si pod tím představit, co tam chceš postavit? Kolik to váží, na čem to stojí apod. Tedy na obecnou otázku obecná odpověď. Obecně udělat pod krb podlahu samostatnou se spárami z důvodu tepelné roztažnosti. Nevidím jediný důvod, proč podlahu pod krbem tepelně neizolovat (to je podle mě chyba - tepelný most i jiné věci), existují tvrdší druhy polystyrenu než pod běžnou podlahu, ten bych tam dal, třeba zbytky z izolace soklu nebo nějaký styrodur... (zase nelze napsat kolik, jelikož neuvádíš celkovou tloušťku skladby podlahy). Důležité je dilatování podlahy pod krbem. Ale jedno bych věděl - prostě zabetonovat tam pod krb desku z betonu cementového (jaké tloušťky, zase není možné napsat), vyztuženého svařovanou sítí, klidně i dvě nad sebe. Nevíme nic o tom, co chceš, proto jen obecně...
Odpovědět
@ondra_cha myslím to tak,ze když už to udělat, tak pořádne a je jedno co tam bude,člověk nikdy neví, co tam bude za X let :) momentální se jedna o krbovou sestavu s vložkou z pískovce. :)
Odpovědět
Tak to je mi jasné, že si to ve svém chceš pořádně udělat. Dej znát, jakou máš skladbu podlahy (myšleno celkovou tloušťku vrstev podlahy, to je důležité vědět), pak by bylo možno něco konkrétního poradit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 letech
Zdravím, otevírám konverzaci. Jak kdo tedy řešil ? Budu mít krb. vložku s výměníkem Romotop HEAT W 2G 59.50.01 která je na čtyřech nožkách, váha cca 206kg samotná vložka. Jak udělat skladbu podlahy ? vyšalovat a čistý beton a kari síť ? Nebo dát XPS a na to beton ? Díky
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirca456:

Zdravím, otevírám konverzaci. Jak kdo tedy řešil …
@jirca456 já mám pod deskou udělaný betonový základ cca 1m hluboký, pak deska, na desce hydroizolace, na ni opět betonovy základ, další hydroizolace a na tom postavený krb s komínem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirca456:

Zdravím, otevírám konverzaci. Jak kdo tedy řešil …
@jirca456 otazka je jakou mate v planu obestavbu. Mam kamna s hmotnosti okolo 400kg. v danem miste cca 1.5x1.5m mam XPS nad tim betonovy poter s kari. Cela kamna jsou pak polozena na 10mm skle. Takze, XPS bych urcite dal, pokud neplanujete stavbu finskych kamen s hmotnosti 1500kg+ . Jinak v danem miste bude studena podlaha.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od hanluk:

Ahoj, mam dotaz.. v obýváku budeme mít podlahové …
@hanluk Koukám na jeden projekt s autodílnou a tam je složení XPS + beton. Auta tam budou mít i přes 2 tuny na 4 bodech.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od marfycz:

@hanluk Koukám na jeden projekt s autodílnou a ta…
@marfycz a čomu to vadí? Tvrdé XPS (300kPa) predsa zvládne 30 ton na m2 pri 10% stlačení. Treba rátať s tým, že to auto nestojí na xps. Váha auta sa rozloží cez betón vystužený kari sieťou. Takže na xps nebude pôsobiť žiadna "bodová" sila. Ja by som kľudne pod krb do dosky xps dal. Neviem, aká je výšková skladba, ale dal by som to 50:50. Nech je nejaká izolácia a aj poriadny kus betónu (viac ako bežných 6cm). Do betónu kľudne 2 vrstvy kari. Jednu 5cm od spodnej hrany a druhú 5cm od vrchnej hrany. A samozrejme spravil by som to tak, aby bola betónová platňa minimálne o 15-20cm širšia na každú stranu ako obestavba krbu, aby sa váha pekne rozložila a krb/obestavba nestála na hrane betónu. Potom tam kľudne môžu byť postavené 3 tony materiálu a udrží to jak nič. Ak to má byť masívna obestavba, na kari by som nešetril a kľudne by som dal 10x10 oko 10mm drát.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@marfycz a čomu to vadí? Tvrdé XPS (300kPa) preds…
@josefx Rozhodně jsem pro dát izolaci pod krb. Autodílnu jsem zmiňoval pro představu kolik tohu musí unést a železobeton tam ani není. Zahraniční výrobce izolací Swisspor má dokonce v sekci parking EPS 150 a 200.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen se připojím se svým krbem - máme podlahový topení pod krbem, pod topením je polystyren 10cm. Nepočítal jsem původně s krbem, ale nakonec jsem to hecnul a nechal ho dodělat - laboroval jsem jestli to podlaha unese a tak. Krb máme od začátku prosince a vše drží, nic neprasklo a nic se nikde nerozjíždí. Krb je Hoxter Ecka 67/45//51, tzn. 320kg samotná vložka, plus obestavba ze Silaporu. Komín je nerezovej, kotvenej do příčky. Co se týče nějakýho zahřívání, tak moc nevím o čem je řeč, dole když sáhnu mřížkou do obestavby, tak je normálně chladnější vzduch, nahoře je teda už horkej. Tím nechci říkat, že je to takhle technicky správně, jen že pokud neplánujete nějaký supertěžký kachlový kamna, tak se to dá postavit i na podlahový topení :)
Odpovědět
Děkuji všem zúčastněným za rady a zkušenosti 😇
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?