Zakládání na násypu

Zdravím.. Máme pozemek ve svahu (od příjezdové silnice pozemek klesá) a v jednom rohu domu je převýšení téměř 2 metry. Dům (dřevostavba, takže lehká konstrukce) bude osazen výškově zároveň s příjezdovou silnicí. Řešíme tedy, jestli je lepší ponechat svah a vyrovnat základovou desku ztraceným bedněním nebo vytvořit v ploše domu hutněný násyp (geotextilie nebo georohož, násyp z frakce 0-63 nebo 0-125 s plynulou křivkou stlačitelnosti + hutnění na požadovanou únosnost, podobně se dělají násypy pod silnice a železnice) a tím pozemek vyrovnat a zakládat na rovné ploše. Máte někdo prosím zkušenosti se zakládáním na takových násypech?
Odpovědět
Zakládali jsme v obdobných podmínkách (jen svah o něco málo prudší, cca 2,8 m převýšení v rámci půdorysu domu) a na radu projektanta jsme podsklepili - násyp by vyšel dost draze a narozdíl od sklepa by byl bez užitku. Projektant odhadl náklady na násyp, ztracené bednění apod. na 1/3 až 1/2 nákladů na sklep, takže nebylo co řešit.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdeka85 Zdravím, byť mám příjezdovou cestu pod svahem, ale v rámci stavby jsem také musel řešit převýšení. V našem případě jsme zvolili betonové patky. Koukněte do alba.
Odpovědět
@zdeka85 taky jsem to řešil částečným podsklepením. Je to podstatně praktičtější a i levnější.
Odpovědět
@kossakowski1980 Děkuji za odpověď. Díval jsem se a máte zajímavé řešení. To propojení základových stěn, ocelové konstrukce a dřeva Vám poradil projektant (či architekt)? Trochu bych z toho měl strach, hlavně z kombinace ocel-dřevo, přeci jenom mají jiné tepelnmé vlastnosti, pak můžou vznikat mosty, zarosí se to, dřevo v místě styku s ocelí může napadnout plíseň nebo může začít degradovat. Máte to nějak ošetřené? Nejsem specialista, takže to možná vidím jenom zbytečně černě 🙂
Odpovědět
Děkuji všem za odpověď, vypadá to, že se zakládáním na hutněných násypech moc zkušeností není. Každopádně podsklepení je zajímavá alternativa 🙂
Odpovědět
Já bych se dost bál stavět barák na násypu. Je to riskantní. Částečné podsklepení Vás vyjde +- nastejno a navíc získáte výhodu dalších prostor a jednodušší realizace rozvodů. Já jsem dělal podsklepení jen zhruba pod polovinou domu. Obvodové zdi a příčky jsem udělal klasicky ze ztraceného bednění. Strop jsem řešil jednoduše. Celý prostor sklepa jsem zakryl OSB deskami. Ty jsem ze spodní strany podepřel a pak se normálně udělala silnější deska vyztužená dvojitou Kari sítí.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdeka85 Neber te to osobně, ale kdyby jste byl specialista tak by jste byl pravděpodobně statik staveb a nechodil by jste si pro rady na fórum pro amatéry. Takže je jedno jaké založení stavby zvolíte, stejně budete potřebovat statický posudek. Tak jako všichni co kdy stavěli. A statik Vám nic neposvětí bez toho, aby měl podklady proto, aby to vydrželo zatížení a fungovalo to v místním prostředí. Násyp, poddolované území, svah, skála, bývalý močál .... tohle všechno ve finále znamená výšší nároky na založení stavby. Moje stavba byla už od fáze individuálního projektu až po výstavbu realizována stejnou společností. Takže ano, věřím, že to bude fungovat. Na všechny klíčové aspekty jsou posudky.
Odpovědět
@kossakowski1980 Osobně to určitě neberu 🙂 Nejsem sice statik, ale pracuji v oboru speciálního zakládání staveb, takže musím trochu do té statiky vidět 😉 Bohužel pod můj obor nespadá plošné zakládání. Ale naopak hutnění a zpevňování podloží ano, takže vím, že násyp z pohledu statiky není problém (když se správně provede), ale pro RD je to natolik nezvyklá záležitost, že jsem zkusil štěstí i tady na fóru, jak Vy říkáte "pro amatéry", jestli s tím má někdo zkušenosti z pohledu investora (a realizace, protože já se ve svém oboru setkávám s násypy pouze u dopravních staveb). Rozhodně jsem se ale nechtěl nikoho dotknout a naopak, musím přiznat, že řešení konkrétně u Vašeho RD je velmi originální a moc se mi líbí 🙂
Odpovědět
@zubr487 Děkuji za reakci. Čím více o tom přemýšlím, tím více se přikláním právě k variantě, jež zmiňujete.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?