Zakládání stavby na zemní vruty vs. beton. sloupky

Zdravím stavitele a prosím o radu ideálně založenou na osobní zkušenosti. Projektujeme dřevěný "skoro-tiny-house", tedy velmi malou dřevostavbu, v našem případě ale nikoli na podvozku (jako má pravý tiny-house), ale staticky uloženou na parcele. Pro založení domu počítáme se zemními vruty, ale stále více zvažujeme i betonované patky, resp. sloupky. Má zde někdo zkušenost s papírovým bedněním pro vytvoření sloupků, případně dokáže někdo smysluplně zhodnotit výhody/nevýhody obou přístupů (cena, rizika svépomocné montáže, životnost...)?
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu drevnik (3,5x7 m) mam zalozeny na zemnich vrutech delka cca 120 cm, zavrtani bylo celkem orisek protoze dira ve vrutu do ktere se ma strcit tyc kterou se ma pak otacet vrutem byla tak mala ze se tam vesel max. roxor prumeru 14 a ten se pri vetsi sile samozrejme ohybal, ale jinak s vrutama cista prace bez vykopu a betonu - jen se trochu hure dodrzuje spravna poloha, protoze kdyz vrut v zemi narazi na kamen ci koren tak se proste trochu uhne na patkach v papirovem bedneni nemam nic, ale drevodomek pro lesni skolku (6x7 m) mame zalozeny na betonovych patkach (jsou jen v urovni zeme) ze kterych kouka roxor s navarenou plotnou a na ni pak lezi podlaha - vse drzi bez problemu, ale pracnost byla o trochu vetsi nez s vruty - cenove to zase ale vychazi lepe domek stoji 4 roky, drevnik od lonska, zatim vse drzi bez problemu - domek je navic testovan zurivym pohybem 10-15 deti :)
Odpovědět
@geodett "Jsou jen v úrovni země" znamená, že nejsou betonované do nezámrz. hloubky? Jinak velké kořeny nás asi čekají, takže díky za poznatek, zní to logicky a mohl by to být problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu hluboke jsou 80 cm, ale beton konci v urovni terenu na nahoru kouka jen ten roxor s plotnou na ktere je pak konstrukce na podlahu - ty roxory (2 m) jsou vlastne zatlucene do tech der a pak je kolem nich do urovne terenu vylit beton - viz foto jeste mame u taborove zakladny lehci verzi tohoto sameho kdy mame skutecne jen zatlucene 2 m dlouhe roxory do zeme a na ne "napichnute" svisle tramy jako konstrukci
Odpovědět
Dej si pozor na výpočet zatížení vrutů. Vruty mají nižší nosnost než patky v betonu, takže jich je potřeba víc. Taky jsem zvažoval vruty, nakonec jsem koupil zemní vrták a budu to betonovat....
Odpovědět
@atilius Předpokládám, že jde i o podloží a to ještě nemáme nijak zhodnocené. Uvidíme, ale díky za upozornění.
Odpovědět
@bchannu Podloží ti řekne, jak moc tam ten vrut půjde nebo ne. Každý výrobce by měl uvést nosnost vrutu. A na to bys měl dopočítat váhu (a to nejen samotné stavby, ale i co bude v ní/ na ní) a rezervu. Kdežto u patky budeš hlavně řešit jejich vzdálenost podle síly rámu. Obvykle do 1.5m a rám z 10x10 . Aspoň, takhle to mám nastudované jako samouk. :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?