Základová deska a piloty - máte zkušenost?

Profilova fotka
Plánujeme postavit obytný dům, který má dvě podlaží a půdorys cca. 14,3x7,8m. Dům bude zděný. Nechali jsme si udělat hydrogeologický průzkum, sondy do hloubky 2m. Náš pozemek je jílovitý. Projektant dal údaje z hydr. průzkumu statičce a ta vypočítala, že bude třeba kromě základové desky ještě použít velkoprůměrové piloty. Takže nad piloty jsou navrženy základové prahy z monolitického betonu, šířka pasů 400 mm a výška 900 mm (včetně tloušťky desky), pasy jsou vyztuženy podélnou výztuží, nad prahy je navržena podkladová základní deska tloušťky 200 mm, deska bude z betonu, vyztužena dvěma vrstvami Kari sítí. Piloty jsou navrženy 620 mm (7 ks) a 900 mm (5ks), celkem tedy 12 pilotů! A to do hloubek 6 m a 7,5 m. Máme z toho pěkně těžkou hlavu a to navíc ještě přesně nevíme, kolik to bude stát. Aby nás samotné základy nevyšly víc, jak dům :( Nemáte s tímto někdo zkušenost??? Předem moc děkuji! Lenka
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě menší oprava - ta delší hloubka 9,5 m! :-(
Odpovědět
Zdravím. Tady Vám stejně nikdo neporadí, nebo to budou jen řeči, já bych a ty bys. Zeminu nezměníte. Já bych začal s naceněním Vaší desky, ať víte, jestli je to pro Vás finančně reálný (já si nechal nacenit desku 13,25 x 8,75 m, hloubka 0,8 m, zemina šterkopísek a chtěli za to 420.000 Kč. Svépomocí jsem to dal za 200.000 Kč). Pokud bude cena astronomická, popřemýšlel bych nad lehčí konstrukcí, třeba dřevostavba. Nejhorší varianta je se poohlédnout po jiném pozemku.
Odpovědět
Mám podobně založený dům ve svahu. Ve spodní patě je 7 mikropilot průměru 160mm, délka 6m. Nad tím pas vysoký 2,5m z železobetonu 30cm a železobetonovou základovku 20cm, 140m2. Určitě bych popřemýšlel, jestli dům nepodsklepit. Normálně je sklep strašně drahý, ale ve vašem případě by to nemuselo dělat velký cenový rozdíl. Jinak orientačně ceny, stavěno 2013: mikropiloty 90tis (na ruku), základy s deskou 500tis, bez výkopových prací.
Odpovědět
Vyměnit statičku a zajdete si k staršímu statikovi, který už má zkušenosti a praxi. Řešili jsme podobný problém, kdy nám vypočetli nesmyslně základy. Manžel staví velké haly a nemají takové základy, jak navrhli vám .)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@musac Dobrý den, sháním firmu, která by mi nacenila mikropiloty + případně i navrženou základovou desku pro RD. Neměl byste pro mě kontakt? Děkuji. Dvořáková
Odpovědět
@dvorakova_d Mikropiloty mi dělala firma Ziko sanace, ale jsem z Ostravy. Základovou desku navrhoval projektant celého domu se statikem.
Odpovědět
Děkuji za zprávu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?