Základová deska... Déšť = dolíčky

Ahoj, 3hod po dokončení základové desky bohužel proběhla asi 5min lehká přeháňka, která má ovšem za následek "poškození" ještě nezatuhle povrchové vrstvy betonu viz foto....neni to nijak do hloubky, max 3mm,ale v celé ploše. No a teď co s tím? Nechat, brousit, doplnit? O nosnost desky obavu nemám, nešlo o žádný intenzivní déšť, který by vymyl 2cm vrstvu. Řeším to hlavně z pohledu položení /nataveni hydroizolace a jejího následného připnutí, aby to v budoucnu nezlobilo. Díky Ps: fotky působí řekl bych lehce hůř než realita
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@roxtidy Nechat, nevadí to ničemu
Odpovědět
kéž by to tak bylo 🙂 z toho mála co jsem zatím k tomatu našel se tak 2/3 lidí (možná víc) přiklání k tomu to neřešit, přeci jenom základová deska není nikdy úplně hladká a hydroizolace je silná cca 4mm a ten natavený asfalt by tedy měl ty nerovnosti "vyplnit" a přilnout
Odpovědět
Určite si to prebrúste, požičanie brúsky Vás výjde na max 40 Eur, robota na max. 2 hodiny a odstránite tým aj málo súdržné mlieko. Určite hydroizolácia nemá vypĺnať nerovnosti a ak vám k tomu ešte niekto povie že asfaltovú hydroizoláciiu stačí len položiť tak sa s ním ani nebavte ďalej. Samozrejme všetko závisí od toho ako je hydroizolácia namáhaná vodou. Ale v tomto prípade určite prebrúsiť.
Odpovědět
Profilova fotka
@roxtidy Teď bych to nechal aby beton vytvrdnul, on se totiž ještě oloupe.. My to sice betonovaly v prosinci loni což bylo nad nulou jen ten den přes noc klesla teplota k -4°C ale beton do večera byl už tuhý no a malá slupka se odloupla takže jsme to celé brousily bruskou a drátěný mi kotouči na flexu sem tam zůstala nerovnost ale to pobere penetrace a izolace se na to nataví. Takže teď bych to nechal ten měsíc cca a pak uvidíš co se odloupe.
Odpovědět
Dokázal by někdo poradit čím obrousit? Je to 200m čtverečních. Tak se mi nezdaji moc ty 2hod práce. Jinak to půjčení brusky je finančně ok, jen tam jen potom cena 1000kc za milimetr úbytku kotouče.
Odpovědět
No tak vzhledem k tomu, že na základovou desku by měla ještě před aplikací přijít penetrace, která tak nějak "dorovná" menší nerovnosti před lepením izolace, neviděl bych v těch malých dolíčcích problém.
Odpovědět
Napadla mě ještě kombinace s tekutou hydroizolací....tzn. penetrace, hustá tekutá hydroizolace na kompenzaci nerovnosti, druha penetrace?, a navrch hydroizolacni asfaltovy pas typu G nebo PV...
Odpovědět
@roxtidy Ano, taky bych to nechal tak, ovšem kde jste přišel na to, že hydroizolace má 4mm? Pochopitelně, že to proleze jak na to zasvitne slunko, ona se ta IPA pokřiví a propadne místama, ale než bude hydroizolace, na to je ještě čas hodně dlouho, ta se dělá až těsně před pokládkou polystyrenu a podlahy finální. Ale na tvrdost nebo finální vrstvu to vliv nemá.
Odpovědět
Mám za to, že císlo 50/40/35 většinou už v názvu samotné izolace udává její tloušťku. No a na hydroizolaci, myslím tu pod stěnami, zas tolik času nezbývá takže bych to rád vyřešil hned, resp jakmile deska vytvrdne
Odpovědět
@roxtidy Jo to má v udajích to je pravda, ovšem mě se to zdá moc, my máme možná 2,5mm, spíše 2, tak mě to zarazilo. Pod zdivem jakmile vyschne, tak za měsíc by se mohla natáhnout, na zbytku podlahy, kde nebude nic stát, tak nechat tak.
Odpovědět
Použite takúto brúsku alebo nejakú obdobnú: https://www.dek.cz/pujcovna/detail/PS... Penetrák pod asfaltové pásy nič nezrovná, je tekutý skoro ako voda. A určite nedoporučujem to vyrovnávať náterovou hydroizoláciou, aby to vyrovnalo povrch by ste museli dať silnejšiu hrúbku a pri natavovaní pásu by ste ju zdegradovali a ani by vám asfaltový pás nemusel chytiť na podklad. Takže iba prebrúsiť, naozaj to ide s brúskou s priemerom 40 cm rýchlo a ľahko, napenetrovať a nataviť pásy.
Odpovědět
@jakubkostial na tento typ brusky od DEKu je recenze na YT = https://www.youtube.com/watch?v=bV1RU... Jenže někteří tam v komentářích upozorňují na vysoké opotřebení nástrojů což dost rapidně prodraží celou akci (viz zminka od 18tis Kc za desku 158m). Vy s tím máte zkušenost jakou?
Odpovědět
Článek se načítá
@roxtidy neblbněte s broušením. Je to drahé a pracné. Kupte pár pytlů lepidla a pomocí nerezového hladítka vyrovnejte větší nerovnosti
Odpovědět
@zubr487 presne tohle mi je taky navrhovano zhotovitelem desky. Akorat mi to prijde nejak podezrele jednoduche 🙂 nerad bych si zadelal na problem v budoucnu, takze se toho z vlastni nevedomosti obavam a to obrouseni (byt nakladnejsi a pracnejsi) se mi zatim jevi jako nejjistejsi reseni. Pochopitelne bych to rad i udelal za slusnou cenu. A jestli to budu brousit dve hodiny nebo dva dny neresim.
Odpovědět
Ak to vyrovnáte lepidlom, natavíte na to izoláciu tak keby som prišiel tak Vám ju jednoducho strhnem aj s lepidlom. Tak tenkú vrstvu lepidla pri natavovaní aj plameň poškodí a začne sa lúpať. A kvalitné lepidlo Vás výjde viac ako prebrúsenie. Jednoduch do vybrúste a máte hotovo. Vy idete len prebrúsiť hrbolčeky a mlieko na vrhu, nejdete zbusovať pár milimetrovú vrstvu betónu, keď to prebehnete ani neopotrebujete nadmerne kotúč. Ja som mal prebrusoval flexou dosku 112 m2 dva krát, kotúč stál 45 Eur, a dodnes som ho nezodral, pri betónovej terase som sa už poučil a požičal som si podobnú brúsku a išlo to rýchlo a dobre, inak by som to už nerobil. Nepotrebuješ k tomu ani vysávač, keďže nie si v interiéry. Brúska nemá zas tak vysoké otáčky aby sa víril prach a potom iba spláchneš dosku vodou.
Odpovědět
Inak ja som to konkrétne brúsil takouto brúskou: https://www.betis.sk/index.php?route=... A keď ste už spomenula že dosku Vám robil zhotoviteľ, tak po správnosti by Vám ju mal prebehnúť brúskou on. Plocha pred natavovaním izolácie musí byť súdržna a rovná, nesmie mať výstupky a pod., nakoľko po natavení izolácie a jej zaťažením či už múrmi alebo podlahou alebo stavebnou činnosťou by došlo k jej poškodeniu v mieste výstupkov.
Odpovědět
@jakubkostial A čemu to jako vadí? Když na tom bude x tun materiálu? Proč by měl někdo strhávat hydroizolaci z lepidla? To jsou názory 😄
Odpovědět
@roxtidy nic se nestane, pokud se na to vykašlete úplně. Stačí obyčejné nejlevnější lepidlo. Desku ometete a třeba nerezovým hladítkem nebo gumovou stěrkou zaplníte důlky. Klidně si to vyzkoušejte a buďte si jistý, že po vytvrdnutí to lepidlo neutrhnete. Obavy s tepelného poškození při natavování je taky kravina. Je to na Vás. Klidně si blbněte s broušením.
Odpovědět
muj nazor teda taky je, ze ta hydroizolace musi na podkladu pevne drzet. Vaha domu ji sice zatizi, ale je to defakto pata zdiva a nepusobi tam prave jen svisle sily. To by se pak mohlo zdit bez problemu klidne na sucho bez pěn, lepidel apod. a pokud tam dam mezivrstvu - treba to lepidlo, a ono by pevne nedrzelo z jakychkolivduvodu, tak se domnivam ze muze byt v delsim casovem horizontu problem.
Odpovědět
Profilova fotka
Sice se v tom nevyznám, ale pokud si odpovíš na otázku, jestli ti vrstva lepidla mezi cihlami taky způsobí stejné problémy, tak máš vyřešeno.
Odpovědět
troufam si rict, ze lepidlo urcene na cihly samotne samozrejme problem nezpusobi, protoze ta technologie je tak vymyslena. Ted se nechci nikoho dotknout, cenim si kazdeho nazoru, ale treba to sterkovani lepidlem mi spis prijde jako takovy nicim nepodlozeny "pokus". Ano, pohledove to sluzbu udela.
Odpovědět
@jakubkostial ta bruska na kterou jste poslal odkaz brousi pomoci diamantovych segmentu? Ptam se protoze se daji pujcit dva druhy brusek na beton...jedna s DIA segmenty a druha, ktera brousi pomoci brusneho kamene - karborund https://www.dek.cz/pobocka-pardubice/... https://www.dek.cz/pobocka-pardubice/... Znovu radsi podotknu, ze mi nejde o cenu pujcovneho brusky, ale o to opotrebeni segmentu/nastroje.
Odpovědět
Neviem prečo tu pletiete hydroizolačnú funkciu so statickou. Pokiaľ si tam dáte kleber, natavíte izoláciu vymurujete so statikou Vám to nespraví nič. Pokiaľ ale hydroizolácia nebude držať na podklade, to ju tam nemusíte ani natavovať celoplošne ale len v spojoch a položiť na dosku. Ale účelom celoplošného natavenia izolácie je to aby Vám vodu gravitačná/tlaková neblúdila medzi podkladom a asfaltovým pásom a nevytryskla niekde v mieste drobného poškodenia alebo nedokonalého natavenia v mieste spoja. Keď hydroizoláciu natavíte celoplošne zamedzí Vám to aj blúdeniu vody medzi hydroškou a podkladom čo výrazne znižuje riziko preniknutia vody. A pokiaľ dosku nezbrúsite a budeťe tam mať ostré kamienky výčnelky z dosky tak váhou materiálu a stavebnou činnosťou dôjde k ich zatlačeniu do asfaltového pásu a jeho oslabeniu. Ak tomu neveríte zavolajte si technikovi od výrobcu asfaltových pásov a povie Vám to isté. Veľa firiem to nezbrusuje (stojí to pár eur), natavuje len v spojoch (ušetria flašu plynu) a potom je to živná pôda pre firmy čo sa venujú sanáciam skrz zatekanie ale o tom sa tu už nehovorí. Ale keby ste sa stretli s firmou čo robí sanácia tak Vám porozprávajú skúsenosti zo stavieb a potom si poviete že si to prebrúsite za dve hodiny a 60 Eur a budete mať pokoj.
Odpovědět
@roxtidy Určite s tými DIA segmentmi.
Odpovědět
@roxtidy Na broušení anhydritu jsem mě půjčené tohle: https://www.dek.cz/pobocka-pardubice/... https://www.dek.cz/pobocka-pardubice/... Podle mě ale řešíte jen kosmetiku a zbytečně. Co se vymyl cement z písku, tak ho před penetrací dostanete šoupáním nohama v bagančatech a pak pryč hrubým kotětem. A stejně většinou jdou na desku dvě vrstvy izolace: proti radonu s hliníkem a pak se sklem.
Odpovědět
@roxtidy A naviac ak vám zaprší to čerstvého betónu tak voda vyplavuje cementové mlieko ktoré sa olúpe.Možno sa Vám neolupuje samé od seba ale keby ste do toho niečim rypli tak to ide ľahko dole a to penetrácia nezachráni a nie je to vhodný podklad pre natavovanie.
Odpovědět
@kofejn jaky byl cca ubytek a na jake plose? diky
Odpovědět
@jakubkostial ja se k tomu obrouseni zatim priklanim, bude to nejjistejsi po vsech stankach. Jen resim, abych pak za ubytek diamantu nedal 15tis 🙂
Odpovědět
Toho by som sa nebál, je som zbrusoval vlny ale na súdržnom vytvrdnutom betóne čo bolo úplne o niečom inom. Tie dia kotúče majú kvalitné a keď to preženiem nevyjde vás to viac ako 80Eur aj s rezervou. len nesmiete s brúskou stáť na mieste a čakať. To ke´d sa s ňou rozbehnete pomaly uvidíte ako Vám to ide a tomu prispôsobite rýchlosť. Inak, ak by ste aj išlo formou opravy lepidlom tak lepidlo na celú plochu 200 m 2 pri spotrebe 4kg na m2 a cene 4-5 eur na 25kg tak by Vás to vyšlo 160 eur, ale to by som Vám obsolútne nedoporučoval, museli by ste čakať na vyzretie betónu, napenetrovať naviac k tomu a až potom vyrovnávať ale to je nezmysel.
Odpovědět
@kofejn jinak v mem pripade na desku prijde pouze jedna vrstva hydroizolace = typ G nebo PV. Mam odvetrani radonu pod deskou (uz jen kvuli podlahovemu vytapeni). Mimo tema - kombinace dvou izolaci...proti vode a nasledne proti radonu (s AL folii) je v pomeru cena/vykon asi nejhorsi reseni.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?