Základová deska dřevostavby

Ahoj, je možné že základové desce na dřevostavbu stačí týden od vylití betonu a staví se skelet domu? Co jsme počítali různé fóra, tak se psalo tak +/- 3 týdny. Sice nás to že se nemusí čekat dlouho těší, ale zase aby to nebylo na úkor kvality a případné poškození do budoucna
Odpovědět
@nitro Samozrejme staci.
Odpovědět
Ty 3 týdny jsou do úplného vytvrzení desky... Po týdnu sice beton nemá ještě takovou pevnost jako po vytvrzení, ale pro stavbu to bohatě stačí.
Odpovědět
souhlas s předřečníky, střelci staví zdi už po 3-4 dnech, týden je ok, bát se nemusíte
Odpovědět
Profilova fotka
Ja osobne bych poctive cekal 28 dni. Technologicke procesy tu nejsou pro nic za nic. Stokrat se nemusi stat nic ale clovek nikdy nevi
Odpovědět
@jumpmans neni jedinej důvod čekat tak dlouho... po třech dnech má beton cca 50% své pevnosti a po 10dnech 80% Takže pokud po desce nebudete jezdit paleťákem s cihlama, tak se nic nestane a klidně se může začít stavět.
Odpovědět
Ta konstrukce je skeletová nebo stěnová? Týden desce stačí i nestačí, záleží též dost na tom, o jaké základové desce je tu řeč. Je-li to deska dělaná poctivě pro sebe nebo řemeslníky na kšeft - ta nemusí nedosáhnout své pevnosti ani za sto let.
Odpovědět
@ondra_cha viz video https://m.youtube.com/watch?v=M3MpZ3j... Celý dům včetně základovky je na klíč od firmy
Odpovědět
@nitro timto zpusobem stavby staci
Odpovědět
právě začínáme dřevostavbu a říkali normal stavěj po 5dnech.dřevostavba tolik nezatěžuje zákl.desku.
Odpovědět
@lagys pokud nahrava pocasi, tak chodit se da po zakladovce uz po 3 dnech. A jak pises, drevo tolik nezatezi. Ale take zavisi na zpusobu stavby. Laicky receno - pokud "skladas" dum na miste, neni problem, pokud by se uz skladal dum z hotovych zdi v hale, tak 3 nebo 5 dni nestaci.
Odpovědět
není potřeba řešit extrémy jestli 3, 4 nebo 5 dní ... původní dotaz zněl zda týden není brzo, zda je OK .... a ten je zcela jistě OK ;-) Jen si tam nenechávejte skládat přesně po týdnu 3 palety s cihlama na sebe :-)
Odpovědět
@mp77 cihly u drevostavby?
Odpovědět
Článek se načítá
@nitro :-x no jooo ... jsem si neuvědomil, že tazatel se ptá na dřevostavbu ... myšlenka byla, že po týdnu stačí eliminovat pouze extrémní lokální zatížení, ale standardní stavební aktivity jsou zcela pořádku
Odpovědět
@nitro No nic proti ničemu asi, ale prováděli u Vás izolace základové desky? Proti vodě a zemní vlhkosti a případně proti radonu? To se přitavuje za horka na desku, která by se ještě v tu dobu měla udržovat vlhká, aby beton mohl vyzrát? To bych fakt dělat nechtěl, každou chvilku dostat do oka kupříkladu kouskem asfaltu z lepenky, který má tak sto padesát stupňů celsia, když z toho betonu střílejí vodní páry... nebo je to řešeno nějak jinak? Nebo ten beton vůbec neošetřovali? Nebo izolace jsou řešeny formou folií, nevím... S odpuštěním se asi ptám na hlouposti, ale toto prostě nepochopím.
Odpovědět
@ondra_cha jako že někdo udělá základovou desku, celou jí povaří Ipou a pak na tom teprve začne stavět? Neznám nikoho kdo by to tak udělal... Během stavby stěn by izolace dostala tak na frak, že by byla prakticky na nic... Takže toto se řeší tak, že se udělá pás izolace jen pod obvodovou + nosnou stěnou a izolace v ploše se vaří až před pokládáním tepelné izolace. Takže do té doby deska v klidu vytvrdne.
Odpovědět
@requied To jste vymyslel Vy, že se povaří celá deska lepenkou a pak se něco dělá? To byste byl asi první a možná byste dostal za to i metál (třeba na to máte i patent). Nechápu, proč mi toto tady předhazujete. Svatá prostoto, to snad dojde i blbému, že napřed udělá izolaci jen pod tím, co potřebuje dělat, s patřičnými přesahy pro napojení... Zbytek přijde dodělat později. A je tam vůbec lepenka? Na co to stavějí, to také víte nebo co? Ale stejně nechápu, proč na mě takto útočíte. A co má lepenka se zráním betonu společné? Rozumíte tomu vůbec? Ale co s tím, určitě bych autorce otázky neodpovídal jako Vy, že týden stačí. Beton je beton (pojivo je cement) snad, ne?
Odpovědět
@ondra_cha tou izolaci na cele desce jsem reagoval na to Vaše "střílení kusů asfaltu" při natavování. Nebo nechápu jak jinak by k tomu střílení mělo dojít když ne při celoplošné pokladce.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha @requied já třeba pokládal lepenku ani ne po týdnu na celou desku najednou ;-) @nitro týden je v klidu, jstejně pak trvá cca tři týdny než se dům dostaví a deska v klidu dozraje. ;-)
Odpovědět
@requied Tak tady je asi každá debata zbytečná, že beton má zrát jistý čas a má být jistým způsobem ošetřován během zrání (především chráněn před vyschnutím v průběhu zrání), tak jo, všechno nejlépe přenechat stavebním firmám. které vědí, jak s tím vším vymrd... ovšem toto vykonat s přírodními zákony, to se jim nikdy nepodaří, ty přírodní zákony platí pro každého bez výjimky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?