Základová deska na mokrém podložím

Dobrý den, chystám se stavit bungalow 150m2. Právě mi bylo vydáno povolení a mám svrbění začít, ale bojím se aby nepřišli nějaké mrazy. Ale ta důležitější otázka zní, zda máte někdo zkušenosti se stavbou na vlhčím podloží. Bojím se, že až vykopu pásy, tak by se v nich mohla držet voda. Mám dva názory na podloží základových pásů: 1) Jeden je, po odstranění vody tam nasypal štěrk a udusal ho žábou v pevné podloží a následně zalít betonem 2) Druhý názor je odstranit vodu a zalít betonem, bez štěrku. Budu rád za jakoukoliv radu popřípadě k jaké variantě se mám přiklonit a proč? Děkuji
Odpovědět
@dejvj trochu mě mrzí, že to tak je, ale bohužel odbornějších rad se člověk dočká spíše na slovenské MS. Tady možná tak barvu kuchyně :) . Samozřejmě čest výjimkám. Kouknul bych tam a hledal názory uživatele jan45. Když jsem to hledal já, přiklonil jsem se k názoru, že bez štěrku.
Odpovědět
Ok, děkuji
Odpovědět
Nerikam, ze ode me prichazi odborna rada...ale u nas se zacinalo loni..zima neprala..aj v polabi byl snih(no poprasek, ale byyl:) ) a ze zacatku byly dost prodlevy..i tri tydn prave kuli mokru...protoze nejdriv to schlo po obleve..pak zas po destich...nicmene pro uklidneni...od vanoc bydlime;)
Odpovědět
Profilova fotka
Ja delal pasy v lete, ale krasne nam sprchlo, takze marast nejvetsi. Doporucuji jeden den vykopat a druhy hned zalit. Osobne bez sterku
Odpovědět
@dejvj za mě bych volil taky bez šterku. Pokud se Vám podaří jeden den vykopat, druhý den zalít bude to asi ideální stav, ale klidně se to nechá i nějaký den na přípravu mezi. Důležité je, aby ve výkopu nestála voda při zalití ale zase taky pozor na větší mráz. Chce to trošku vychytat počasí a suchý týden - ono když to bude fest mokré, tak se to ani nebude moc dobře kopat
Odpovědět
Sterk je drenaz a viaze na seba vodu, takze bez. Nicmene, co hovori projekt? Bol robeny IHG prieskum?
Odpovědět
Já koukal na počasí na Nory. Od 8 května hlásili déšť, po té doby sucho., Tak jsem 4. vykopal a 5. měl ráno v osm přijet první mix. V noci šílená průtrž mračen, normálně jsem brečel. Beton jsem odvolal a čerpal vodu. Co jsem vyčetl, tak nejdůležitější je čistá a pevná základová spára a beton tvrdne ve vodě. Když bude trochu vody, tak je podle mě horší do výkopu vstupovat a "rozmatlat, rozbahnit" ho, než to nalít do trošky vody.
Odpovědět
Musíš snížit hladinu spodní vody např. jímkou kterou budeš odčerpávat, to se běžně dělá. Ale na tohle by měl být přesně posudek a návrh, ne to konzultovat tady.
Odpovědět
Taky jsme měli vodu v pasech, štěrk jsme nedávali. Odčerpali jsme to čerpadlem a zalili betonem (XC2 - pro konstrukce trvale ponořené do vody) dle projektu.
Odpovědět
@dejvj Přesně dle iveta_89 při problematickém podloží je nutný hydrogeologický průzkum.Něco viz můj profil a www.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi, v projektu mám podloží 150 mm štěrkopísku, ale právě se mi to taky moc nechce takhle udělat z důvodů, které píšete. Žádný průzkum nebyl proveden (kromě povinného radonu). Nejraději bych také jeden den vykopal a pak druhý nebo třetí den zalít a štěrk nedávat. Přikládám řez. Navíc hlásí mrazy, takže raději pár dní počkám.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?