Základová deska na staveništi III. a IV. skupiny

Zdravím všechny. Máme před podepsáním smlouvy na koupi pozemku. V ruce držím papíry ohledně pozemků a dočetla jsem se tam: " Projekty pro další stupeň řízení budou respektovat zatřídění staveniště dle ČSN - Navrhování objektů na poddolovaném území. Staveniště je zařazeno do III. a IV. skupiny stavenišť.......". Bude se muset dělat ZD nějak speciálně? Prodraží se to? Díky za veškeré informace.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Na poddolovanem území ? A sakra. Kde to je ? :-| TeĎ koukám, Tábor ?? Tak se ještě mrkni, co se tam těžilo. Laicky řečeno, bude se muset udělat hodně pevná, na podddolovaném území může docházet k sedání půdy, poklesům a podobně. Tedy minimálně praskat ta deska může, z toho plynou trhnliny ve zdech atd. V krajním případě může dojít i k poruchám na inženýrských sítítch. Rozohodně bych naklusal nejdříve za statikem a zjistil co a jak. A pak teprve kupoval. Jo bude to dražší. Šel bych taky do té lokality se podívat na to, co už tam stojí a jak to vypadá a poptal bych se domorodců, co a jak. Tady se dá najít mapa poddolovaných území a věcí s tím souvisejících: http://www.geofond.cz/mapsphere/MapWi...
Odpovědět
@am760 No, rozhodne se ZD prodrazi, protoze tam musi jit specialni vence (?), na zpevneni ZD. Jak pise @honzajs, jedna se o poddolovane uzemi. Takze pro stavebni povoleni budete potrebovat i souhlas Banskeho uradu. Meli jsme neco podobneho, pak jsme od podpisu odstoupili, nejak nas nelakalo bydlet na poddolovanm uzemi, clovek nikdy nevi. Ale znam lidi, co tak bydli a v poradku. Ale rozhodne pocitej s tim, ze stavba se prodrazi... Urcite doporucuji podivat se na domy v okoli (popraskane zdi nebo prisli novych fasad - to by znamenalo, ze puda pracuje a bude to cekat i vas).
Odpovědět
@honzajs Jedná se o pozemek v Kladně (Švermov :-) Nejhorší je, že nás žene čas - jak jinak. Jsou tam poslední 2 volné pozemky (ze 49), staví se tam normálně, staví tam i majitelka pozemků.
Odpovědět
@linee Zatím jsem našla toto: máme celkem skupinu I. - V. dle výše uvedené ČSN, přičemž staveniště zařazené do skupiny V. nemá žádné nároky na založení stavby, od IV. skupiny zatřídění je třeba dle normy provést železobetonové základové pasy, dále v případě zlomu, což se týká ve větší míře stavenišť ve skupině III. je třeba provést dilatační spáry v základových pasech i budově, dle zlomu se odvíjí samotný návrh stavby Ale vůbec netuším,co to znamená v penězích :-(
Odpovědět
@am760 napisu ti do IP
Odpovědět
@am760 A to, ze tam stavi majitelka pozemku nemusi nic znamenat. Ale rozhodne pocitej s dvojnasobkem ceny za ZD.
Odpovědět
Profilova fotka
@am760 nejjednodušší řešeni je najít v Kladně statika a domluvit si konzultaci. On bude v obraze a řekne vám co a jak.
Odpovědět
@honzajs Díky za reakci. No, už jsme k tomuto názoru také dospěli. Doufám, že nám ten pozemek neprodají. Teď přes Vánoce nikoho neseženeme, takže až v novém roce. Jen mě spíše zajímalo, o kolik se to tak prodraží. Jestli opravdu o 50%,.... No, nechám se v novém roce překvapit.
Odpovědět
Profilova fotka
Já sice nemám barák na poddolovaném území, ale mám barák na jílech a to nemá moc dobrý základy. Takže praská. Kromě toho něco málo o hornictví vím, takže doporučuji, nešetřit. Uvidí se okolo, po pár letech, komu to praská a komu ne . Ale místní Statik je sázka na jistotu. Veselé vánoce.
Odpovědět
@am760 Pokud muzete, zajdete i na Bansky v Kladne, maji tam podrobne mapy a budete vedet, zda presne vasim pozemkem neprochazi primo sachta a jak moc hrozi zlom...
Odpovědět
Profilova fotka
Šachta je svislé důlní dílo, čili díra do země. Tady spíš vodorovné díla, chodby, překopy a dobývky. V podstatě se pod zemí vytěžil prostor, ve kterém bylo uhlí a ten se pak buď zasypal nebo nechal zřítit. Podle toho, jak je to hluboko se to projeví na povrchu vytvořením poklesové kotliny. Čili poklesne a popraská určitá část území. Taky záleží na době, kdy se tam těžilo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
@am760 Zdravím. jak to dopadlo? Bydlíte spokojeně? O kolik se navýšila cena ZD? Na Kladensku chceme kupovat také podobný pozemek, který je zařazený do 3. skupiny stavenišť.. Prosím o Váš názor.. Děkuji.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Pokusím se to tu oživit, bohužel jsem se dnes taky dozvěděl že parcela o které uvažujeme spadá do třetí skupiny poddolovani, dokáže tu někdo prosím vysvětlit co to tedy obnáší? Nebo jestli se vyjádří ti co už to řešili, díky moc.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Tak jsme do toho šli a parcelu koupili, dneska přišlo naceneni základové desky od firmy která nám bude stavět dům a je to plus mínus jednou tolik oproti standartu tak pozor na to :-(
Odpovědět
My do toho taky sli. Priplatek cca 70tis. Kc :-/
Odpovědět
70 000 se nechá, měli jsme rezervu 100 000 ale dnes v rozpočtu přišlo 230 000 navíc, to mi padla brada. Vypadá to že budeme mít nejdražší desku v ČR jestli na to kyvneme a to máme mini baracek 11x8 jen přízemní ale moc možností nemáme, smlouvy i hypo jsou už davno podepsany :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@vosel A na kolik ta deska teda vyjde? A neni v takovych podminkach lepsi plovouci deska, nez bezne zakladove pasy?
Odpovědět
460 000 bez DPH. Přijde mi to hodně prestrelene, o plovoucí desce nic nevím, takhle nám to dnes spočítal obchoďák po tom co dostal podklady od projektanta a geologa. Smlouvu máme podepsanou na stavbu na klíč i s deskou takže s tím už nejspíš nic neuděláme.
Odpovědět
Profilova fotka
@vosel Popravdě by mi ta deska přišla drahá i bez těch 230tis navíc. Součástí smlouvy na výstavbu by měla být i cena, ne? Zároveň veškeré vícepráce by měly být fakturované pouze na základě Vašeho písemného souhlasu. Takže cesta z toho asi ještě nějaká bude. Ale všechno je o domluvě.
Odpovědět
Profilova fotka
@vosel to je drsna cena neni to zalozene na pilotach :)
Odpovědět
Na pilotech to není, je tam navíc jen pokladní beton asi 17 kubíků, nějaké to železo do pasů a asi 80 tun štěrku
Odpovědět
Na pilotech to není, je tam navíc jen pokladní beton asi 17 kubíků, nějaké to železo do pasů a asi 80 tun štěrku.. Jinak ve smlouvě je psáno že deska bude řešena dodatkem dle výsledků geologického průzkumu. Nejde mi sem z mobilu vložit screen tak aspon takhle http://fii.cz/evnhaze
Odpovědět
Profilova fotka
@vosel nektere ceny mne prijdou dost prestrelene, ale nevim zda je to jen material a nebo je v tom i prace vykop 700 Kc za kubik - pokud nejde o skalu tak 700 je bezna cena za hodinu traktorbagru a za hodinu vykope rozhodne vice - samozrejme zase zalezi zda je v tom napr. odvoz zeminy apod. chtelo by to nejakou konkurencni nabidku, pokud to ale mate v ramci smlouvy na klic pujde to tezko - leda couvnout od cele smlouvy
Odpovědět
@vosel Proč stojí ten beton 3600? Před 14 dny jsem lil ZP a beton stál 1900,- m3 i s dopravou 30km.
Odpovědět
Vím, že ty ceny jsou prestrelene, pravděpodobně to je i s prací, dopravou a vším tím. I tak je to ale hodně. A ano je to komplet dům na klíč takže buďto to zaplatit nebo to celé odpiskat což taky nebude zadarmo. Zřejmě vědí moc dobře že na výběr nemáme ]-( uvidím co se podaří vykomunikovat a případně sem ještě napíšu. Určitě ale prispeju do vlákna kde se tato stavební firma řeší ať si někdo další nenabehne jako my.
Odpovědět
Profilova fotka
@vosel minimalne bych pozadoval rozpocet prace a zvlast material
Odpovědět
@vosel Ty ceny jsou opravdu hodně přestřelené. Záleží na vás, ale já bych nechtěla stavět s firmou, které se je mě jako k zákazníkovi chová takto. Může se vám to ve výsledku prodražit mnohem více, než o těch 230tisíc. Protože jestli si začnou účtovat takto nehorázné příplatky za všechny vícepráce a věřte tomu, že nějaké budou, tak se můžete dostat do hodně špatné situace. Minimálně bych si nechala někým zkušeným překontrolovat jejich rozpočet na zbytek stavby (jestli tam schválně není něco podhodnocené, vynechané).Investovala bych pár tisíc do stav. dozoru a právníka.
Odpovědět
Profilova fotka
@vosel A co je to vlastně za společnost?
Odpovědět
Profilova fotka
@vosel přestřelené ceny ? =-) to jsou nesmyslné ceny ]-( to ten beton vezou ze zahraničí ne ? A že to je i a prací ? To myslej ty dvy lidi co stojí u mixu a pak urovnaj beton v pasech ? =-) Kamaráde tady tě pěkně natáhli a to nemusím ani vidět nabídku základní desky v základu... to je hnus ]-( Od té firmy bych si nenechal postavit ani sloupek na poštovní schránku....
Odpovědět
Dobrý den, já měl taky dělat desku v rámci, že by se u nás mohlodo budoucna těžit, takže základové pásy by měly obsahovat armovací věnec, zalít betonem nic víc, pak do ztrac. bednění taky pruty, ale ty se dávají všude. Nehledat v tom vědu. Já nakonec neudělal nic, těžit se zatím 20 let nebude, protože by to stát vyšlo hodně draho :-). Tak jsem nedával žádné pruty. Zatím vše ok bez problémů.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?