Základová deska - pasy - nesejmutá ornice, je to normální?

Ahoj, zajímá mě to spíš ze zvědavosti, sám nejsem stavitel, ale už druhý dům v okolí začíná desku tak, že nestáhnou ornici, udělají výkop a zalejou pasy. A dál pokračují s deskou. Je to normální? Já měl za to, že se vždy musí ornice stáhnout a příjde mi divné, že se tam prostě nechá tráva atp.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius ne normální to určitě není, firma chce jen ušetřit.... :-x jednak té ornice je škoda, měla by se odstranit z důvodu, že se nemusí pak kupovat, či shánět a pak na ornice postaví desku jen blázen... ta hlína je organická, tzn při zatížení si bude sedat ať ji zhutní sebelíp....
Odpovědět
@petrsv1000 mi to přišlo taky divné, navíc jak říkám, tam zůstala normálně tráva...ale zase nejsem stavař, tak mě zajímalo, jestli to není nějaký nový postup nebo něco, co prostě neznám :)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius No třeba u nás se prodávali zasíťované pozemky, kde ornice už byla kdysi sejmutá, teď už je tam zase tráva, takže taky už rovnou dělají výkopy;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius @jahooodka tak to se pak musí posoudit na daném pozemku, jaká to je hlína, zda je dobré ji sejmout nebo na ní stavět... Taky nejsem stavař, jen používám selský rozum ;-)
Odpovědět
nesejmout ornici znamená koledovat si o pokutu. Sejmout ornici je povinnost.
Odpovědět
Profilova fotka
My třeba v projektu máme jasně napsané, že se sejme ornice. Takže předpokládám, že se to udělat musí
Odpovědět
Jo, však mi to přišlo taky logické, ale když už se tu dělá takhle druhý dům a od jiné firmy, tak mě to zaujalo....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Každý rozumný projektant do technické zprávy uvede, že pod budoucím objektem a zpevněnými plochami má být sejmuta ornice. Je to cenný materiál, přirozeným způsobem se vytváří hodně dlouho, pro nakládání s ornicí bývají i zvláštní pravidla (když pominu to, že sejmutou ornici je možné především použít na ohumusování pozemku). Pod chalupou je na nic a ještě je to zemina nevhodná pro stavební účely. Pochybuji o tom, že by v projektu sejmutí ornice nebylo uvedeno, spíš si stavitel zjednodušuje a zlevňuje svoji práci, stavebníka připraví o cenný materiál a kvalitu spodní stavby (pochopitelně taky o peníze, pokud si sejmutí ornice nechá zaplatit a neprovede je, i kdyby si je zaplatit nenechal a dal stavebníkovi "slevu", je to prostě špatně). Spodní stavba je v takovém případě realizována relativně rychleji (to by mohla být jistá výhoda, ale tím to končí). Celkově je takové řešení špatné, takto to rozumný člověk nemůže udělat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?