Základová deska, použití pásu na desku C 20/25

Projektant nám navrhl beton do pasu i na desku C 20 / 25, můžeme použít i něco jiného, levnějšího?
Odpovědět
My měli do pasu C15 a pak na desku C20.
Odpovědět
na pasy jsme dali o třídu nižší ale na desku to samé
Odpovědět
Profilova fotka
mi davali všude B25
Odpovědět
Děkuji všem za radu
Odpovědět
Mozete, ale zbytocne riskujete. Projektant to snad z nejakeho dovodu navrhol, preto nechapem tuto polemiku. Tato otazka by snad mala smerovat prave na projektanta/statika, ktory pozna vas dom a zakladove pomery.
Odpovědět
Profilova fotka
šetřete raději na něčem, co v případě poruch, můžete vyměnit - takže na základech a spodní stavbě určitě ne
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Profilova fotka
Dobrý den, budeme mít typový projekt a podkladech od firmy jsou napsané tyto standardy: Základová deska: Skrývka ornice a uložení zeminy na pozemku Výkopové práce nepažených základových pasů, těžitelnost zeminy do F3 Zemnící pásek Instalace průchodek pro přípojky inženýrských sítí Základové pasy C12/15, do šíře 500 mm, únosnost základové spáry 150- 170 kPa 1 řada nadzákladového bednění pro zděný dům, šíře 300 mm, nezámrzná hloubka. 1 řada nadzákladového bednění pro dřevostavbu, šíře 250 mm, nezámrzná hloubka. Hutněný štěrkový zásyp frakce 0/63 Protiradonové odvětrání základové spáry Výztuž základové desky KARI 6x 150x 150 Beton základové desky C16/20 Kompletní výška základové desky je do max. 40 cm na terén Podlaha: Izolace proti zemní vlhkosti a radonu Podlahový polystyren EPS EPS 70Z 140 mm AL. reflexní folie pro podlahové vytápění Rozvody teplovodního podlahového vytápění Betonový potěr se skelným vláknem 60 mm Parotěsná folie Kročejová izolace Plovoucí laminátová podlaha Je to ok, nebo tam je něco, co by bylo lepší jinak?
Odpovědět
EPS 70 v podlaze se bude pod tou betonovou zálivkou topení nejspíš časem sesedat.
Odpovědět
@molanmolab Pokud už máte vybraný projekt, pak nerozumím, proč je v základech varianta pro zděný i varianta pro dřevostavbu? A ta poznámka tamtéž o nezámrzné hloubce a 1 řadě nadzákladového bednění je taky nesmysl. Odvětrání radonu je odvislé od výsledku průzkumu, možná je zbytečné. Když už tam vyjmenovávají průchodky pro sítě, tak mi tam chybí ležatá kanalizace a externí přívod vzduchu ke krbu (tedy pokud je v plánu). Když jsou kari síta, pak mi chybí roxory do betonu. Je fakt, že EPS70Z není Mercedes, ale myslím, že by měl stačit a klidně bych dal i jen 100mm tloušťku, stejně tak bych betonu místo 60 dal míň. Ale to už jsou detaily. V zásadě váš seznam je takový normální, bez nějakých zásadních vad. Vždy se dá vylepšit, ale je otázka jestli to stojí za navýšení ceny stavby.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 Ok děkuji. To s dřevostavbou je omyl. My budeme stavět zděný . Bral jsem to z jejich stránek a tam to mají ve společné sekci.
Odpovědět
@molanmolab A ještě mě napadá, že bych vedle zemnícího pásku dal pod základy i zemnící tyče pro budoucí hromosvod.
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 Když to podle Vás bude sesedat, znamená to, že byste to EPS do podlahy dal tlustší?
Odpovědět
Článek se načítá
@molanmolab ne, dal bych tam minimálně EPS100. EPS 70 je tak na fasády. Už jsem u dvou lidí viděl mezeru mezi soklem a podlahou. Ten jeden to měl min. 5 mm.
Odpovědět
Profilova fotka
Jěště se zeptám ohledně betonu. V té specifikaci je na základové pásy použit slabší beton 12/15, na desku pak 16/20. To se tak dělá běžně, nebo to je snaha ušetřit?
Odpovědět
@molanmolab Dělá se to tak běžně se snahou ušetřit. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?