Základová deska v zimě - ano či ne?

Máme možnost si nechat postavit základovou desku pod dřevostavbu včetně přípojek v lednu nebo únoru. Zajímá mě, jestli byste do toho šli a na co si případně dát pozor? Kromě toho aby tedy nemrzlo .. :-)
Odpovědět
Měl jsem nedávno podobný dotaz, protože jsem nechtěl čekat na jaro. Promluvil jsem s několika stavebními dozory, společnostmi, které domy staví a ani jedna osoba mi nedoporučila výstavbu základové desky v zimě. Být vámi, sleduji dlouhodobé předpovědi počasí a pokud bude alespoň týden nebo spíše čtrnáct dní v kuse relativně teplo (dle všeho se doporučuje od 10°C nahoru), tak můžete začít. Jinak to prý nemá vůbec cenu a riskujete zbytečně své nervy, čas a peníze. :)
Odpovědět
Profilova fotka
rozhodne bych to nechal na jaro, minimalne brezen, kdyz uz nehrozi mrazy ve srovnani s lednem/unorem. jasneze Te do toho firma tlaci - potrebuje vytizit kapacitu, ale budes tam bydlet Ty a Tvoje rodina a u desky se cokoliv blbe opravuje...
Odpovědět
Pokud bude stále pod 0 (což se dá v lednu čekat) tak bych do toho nešel. My jsme betonovali na podzim a přes den bylo 4-8° a v noci -2° a měl jsem bobky (ale dobře to dopadlo deska drží). Přece jenom je to základ. :-) Když bude hezky nad 5° tak dělej desku a já půjdu dělat hrubou :-D
Odpovědět
@lpilar Tak za mě tohle rozhodnul SÚ a dřív jak na jaře nekopnu. Ale nevím jestli to je úplně výhoda. :(. Nicméně, četl jsem dlouhodobou předpověď počasí a prý jaro začne v únoru. Věřit s jim nedá, ale protože zima začala takhle brzo, tak šance je. Já bych počkal i kdyby obštrukce SÚ nebyly.
Odpovědět
Profilova fotka
tak desku máte během pár dní hotovou, pokud obří převýšení jako jsem měl já a sklep tak během 2 - 3 týdnů nechal bych to na jaro, k čemu deska v zimě a stejně se nebude se stavbou pokračovat
Odpovědět
@hbboy tak možná jedinou výhodou může při suchym podzimu být, že když udělám desku v zimě tak se na jaře, v případě zimy s větším množstvím sněhu, nemusím bořit v bahně.
Odpovědět
Firmě by se zimní práce určitě hodila, ale betonáž v zimě není dobrý nápad. Nechte na březen nebo duben, základy jsou rychle hotové.
Odpovědět
Profilova fotka
@patiperra přesně tak, souhlasím
Odpovědět
Napíšu dotaz sem protože je to podobné téma. Co stavba plotu - betonáž sloupků pro pletivový plot? Ráno zalít když je na 0, aby bylo co největší časová prodleva k noci když je pod 0 Ano či ne?
Odpovědět
Profilova fotka
Také mě to zajímá, příští týden se u nás začne konečně kopat, tak by mě zajímalo, jestli je reálné stihnout desku do Vánoc... :-o 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nitro plati stejne- chtelo by to alespon +5 a poradne zakryt. Beton si trosku zatopi, ale velke mrazy mu dobre neudelaji
Odpovědět
@zumari stihnout se deska da do vanoc, ta je za tyden, ale s tim jake je pocasi a jaka teplota, tak bych s tim vubec nezacinala... protoze v takove zime betonovat je o hubu... to plati o pro noc, v noci proste teplota nesmi klesnout
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mitote Uvidíme jak se firma rozhodne, příští týden začne geodet a pak se uvidí... třeba se počasí umoudří :-)
Odpovědět
@zumari Firma se rozhodne stavět, oni tam bydlet nebudou... :-D
Odpovědět
@zumari firme je to jedno, je pak popraskana a spatna deska trapit nebude, ale vam na ni bude stat barak...
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote @lopp Děkuji za rady, na to bych sama nepřišla :-) Uvidíme, předpověď dopředu nikdo neví.... že byli mrazy teď, neznamená, že budou do Vánoc...
Odpovědět
@zumari Tak pardon :-) Ani já tam bydlet nebudu, takže vám budu fandit, ať se firma rozhodne stavět, jak jste sama napsala, předpověď nikdo neví a to že bude pár dní hezky neznamená, že nezačne mrznout další týden, ona ta deska taky pár týdnů jaksi musí schnout... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp v pohodě, uvidíme jak to dopadne, já firmě věřím, tak i věřím, že když to nepůjde, tak se to nechá na jaro...
Odpovědět
@zumari z vlastni zkusenosti - zadne firme ani remeslnikovi neverit a vse si proverovat a kontrolovat...
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote to je jasné ;-) ;-) Ale dřevostavby se staví po celý rok, tak si myslím, že to snad vyjde :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zumari Dřevostavby se staví celý rok, ale ty základové desky už mají lidi připravený od léta nebo max. od podzimu ;-)
Odpovědět
Tak já věřím, že naše deska do Vánoc bude. Dneska vylili pasy - u nás je celý den a má být i v noci nad nulou, příští týden ke konci se má oteplit, takže dáme i desku. A jak už jsem tu psala, naprosto v tomhle důvěřujem našemu dozoru a staviteli.
Odpovědět
@lindikova Tak on je za to ten dozor za a) placený a za b) zodpovědný. Pokud to nebude v pořádku, dá se vysoudit i poslední kousek prádla, které má zrovna na sobě. :-D
Odpovědět
Poučku s 28 dny zná bych řekla asi každý...ano pevnost betonu je vcelku dost vysoká už po týdnu. Mě to může být vcelku jedno, jsou to vaše peníze, betonujte si klidně v lednu, ale pak prosím nepokládejte otázky "Popraskala nám základová deska" eventuelně "drolí se nám základy" apod.. a nebo časem...."objevují se nám trhliny v nosných zdech, asi sedají základy". Což se může projevit až časem - firma dá záruku 36-60 měsíců, a až vám za deset let bude praskat barák tak už se budou smát a peníze jim budou cinkat v kapse. Co tím spěchem ušetříte? pár korun protože má firma v lednu čas? A kolik bdue stát potom náprava? Komu není rady, tomu není pomoci .-)
Odpovědět
@sabejn a že je máma manžela právnička, tohle je docela ošéfovaný:)
Odpovědět
@patiperra tak snad nikdo nikoho nenavádí, aby se choval jako blázen. Já jsem stavárnu nestudovala... ale bylo nám řečeno, že se v zimě v současnosti nestaví asi tak 14 dní v roce, kdy krutě mrzne. Stavíme u Prahy, u Muzea tři cenťáky jsou kalamita, jak zpívá Nohavica... na horách je to jiný, to je mi jasný. Naši mají na Vysočině závěje, my po sněhu ani památky.
Odpovědět
Díky za příspěvky. Nabídku jsem s díky odmítl a základová deska se bude dělat v dubnu :-)
Odpovědět
@lindikova Tak ono právě jde o to, že se dnes staví neustále, jelikož firmám je to buřt a potřebují zakázky. Dneska je běžné, že firmy staví u baráků na kšeft třeba týden po vylití desky, prodlevy se nehodí, dělat se musí :-) Je spoustu prací, které se dají dělat v zimě, ideálně vnitřky, ale začínat na sněhu s deskou je minimálně sporné. Potkávám spoustu různých stavitelů a věřte, že v dnešní době vám málokdo řekne, že je to riziko, teď to dělat nebudeme, vrhneme se na to v březnu... A ikdyž u nás moc nesněží (taky jsem od Prahy), tak tu mrzne taky :-) Btw. představa, že dozor bude zodpovědný za problémy s deskou, které se ukážou později je úplně mimo, v praxi nedoženete k odpovědnosti dozor téměř u ničeho, natož u desky. Ale klidně se můžete jít zkusit soudit, ještě jsem se nesetkal s tím, že by někdo v něčem podobném uspěl.
Odpovědět
@lopp já doufám, že se s nikým soudit nebudem, protože bát se dopředu, to bych celej život seděla v koutě a kousala si nehty. Kdybych natolik pochybovala o dozorovi a staviteli, tak jim zakázku za x milionů, kterou budem dost dlouho splácet, nedám. Když dozor říká, že do toho jdem, tak jdem. Naštěstí mám ještě tátu, kterej už postavil pár domů a vystudoval to, bohužel nám dělat dozora nemůže, protože bydlí daleko. Ale po telefonu nám všechno konzultuje. Prostě tak nějak rozumně.
Odpovědět
@lindikova Dobrý den, nenechte se odradit. Hrubé zednické práce jdou u nás doopravdy dělat téměř celoročně. A jak tu někdo napadá výše že někdo staví tři týdny po vylití desky tak v tom není už žádný problém. Dá se klidně začít stavět druhej nebo třetí den. Není na tom nic špatného!!! Takto si někdo špatně vykládá "poučku" o zrání betonu 28 dní. A dělat základy není do -5 téměř žádný problém. Pak možná mezi -5 a -10 je potřeba trochu lepší opatření, ale to už pak spíše bývá problém že betonárka má "zavřeno". Ale kolik dní je u nás (když nepočítám hory) více jak -5 ?! Vždy tak několik dní až týden a párkrát za zimu. Něco jinýho je třeba fasáda (stěrka-lepidlo a finálka) kde je potřeba už si dát pozor na teplotu. Stavíme celoročně a se základy a vyzdívkami nemáme problém. Vždy stačí udělat nějaké menší opatření a staví se. Jenom na fasády vždy čekáme na nějaké teplejší "okénko" a nebo v nouzi zaplachtujeme a topíme :)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?