Jak jste řešili déšť při kopání základu?

Prosím jak jste řešili problém deště při kopání základů a časem než se zalijí cementem ? Myslím u staveb rozsahu rodinných domků. Vzhledem k tomu, že u nás v Čechách hodně prší zdá se mi nereálné stihnout to bez toho aby zmokly. V minulosti kdy se ještě kopaly ručně se to také muselo nějak řešit a v jednom fotoblogu tady si základy také kopali ručně tak to těžko mohli stihnout bez deště. A do zamokřených základů se betonovat nesmí. Nechávají se vyschnout ? Ale co když než vyschnou znova zmoknou ? Krásný den Beáta Králová
Odpovědět
@beatakralova my jsme delali na podzim a zvladlo se to bez deste... Urcite na dno dat sterkovou vrstvu. Ale jinak to chce proste trpelivost... Taky jsme delali ted hydroizolaci s nemohli jsme skrz pocasi... Tak to proste je
Odpovědět
@mitote wtf Proč dát určitě na dno štěrkovou vrstvu? Může tady někdo fundovaný vysvětlit, proč se taštěrková vrstva dává? Dává ji tam hodně lidí, ale málo kdo ví jaký má tato štěrková vrstva účel. štěrková vrstva má sloužit jako drenážní a podkladní vrstva u nesoudržných zemin a v místech kde, dá předpokládát hladina podzemní vody a v souběhu s položením drenáží se základová spára odvodní. Do jílovitých zemi se štěrková vrstva dávat nesmí. Dochází tak ke zvýšené konsolidaci v místě základové spáry. Štěrková vrstva pojímá vodu, a jílové podloží ji nepustí dále. Následkem je fakt, že v jílovém podloží je spára trvale zavodněna, štěrk je zatlačován do rozmělněného jílu a dochází k sedání základů. Nějaký geolog by to měl vysvětlit lépe. @beatakralova Základová spára se má chránit před rozmělněním. Není nic výjimečného, že základová spára zmokne. Stane se to i při stavbě silnic apod. Dojde-li k tomu, je třeba práce do doby vyschnutí přerušit a případně provést opatření na získání opětovných parametruů základové spáry jako před zmoknutím. tj. odčerpat vodu, seškrábnout rozmělněnou, zeminu ze základové spáry, přehutnit základovou spáru, a pod. Často se stává, že dochází k přítoku podpovrchové vody do základové spáry, a postupuje se obdobně. Nic to nemění na tom, že nejvýhodnější je zabránit zmoknutí základové spáry, nebo jeden den vykopat, druhý den zabetonovat.
Odpovědět
Profilova fotka
tak bagr zaklady vykopal za jeden den,mi měli problém ten že se nám naplavilo bahno na beton v pásech tak to jsme pak pracně čistili ale jinak pohoda.
Odpovědět
Profilova fotka
@beatakralova jeden den jsme vybagrovali, druhý den jsem připravil uzemnění a výšky a třetí den se betonovalo, když vychytáš počasí tak bych se toho nebál, třeba v loni nepršelo třeba měsíc v kuse...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jestli si to nebude realizovat sami, tak to jde i za jeden den. Nám začal bagrista dělat základové pásy v osm a v jednu jsme zalívali. :-)
Odpovědět
@beatakralova Déšť není žádný problém.Prostě se odčerpá voda,vyhází se naplavená a nesoudržná hlína a základy se vybetonují.Rozhodně nemusí být vyschlé do sucha.Naopak - pokud v se v létě dělá deska a je vedro se sluníčkem,musí se základová deska kropit.Tak žádný problém v dešti nehledejte.... ;-) :-)
Odpovědět
Ahoj souhlasím s poslední odpovědí my měli podzemní vodu do druhého dne do půl zakladů. Vodu jsme odčerpali, bahno vyházeli, naskládali kamení, zemnící pásek a o dva dny déle betonovali. jeden den propršelo tak znova vysát vodu a pak beton..
Odpovědět
@zeedee Dík za odpověď ! Prosím jakým čerpadlem se ta voda odčerpává ?
Odpovědět
@beatakralova http://www.zbozi.cz/hledani/?q=%C4%8D... Stačí vám na to do 1000,-Kč nekupujte nic drahýho a nebo zkuste půjčovnu stavebního nářadí(nebo sousedy)... ;-) :-)
Odpovědět
zdravím musí to být nejlépe kalové čerpadlo.Podívejte se po půjčovnách nářadí nevyplatí se kupovat pokud nevyužijete.... :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?