Zasazení domu ve svahu - řešení opěrné zdi

Máme pozemek do mírného svahu, projekt počítal s mírným "zakopáním" základové desky domu. Nakonec nám vylezla 160 cm v zadní části,kde bude obývák s terasou a vychází nám víc jak 170 cm převýšení. Tudíž vychází ohromná budoucí "opěrná zíďka". Řešil jste někdo něco podobného a máte fotky? Přemýšlíme, že bychom nechali ještě alespoň o jedno ztracené bednění desku zvýšit...
Odpovědět
@ddany mame dum ve svahu, prizemi mame ve svahu zakopano a neni to spatne... mrkni ke mne do fotoblogu. Vstup mame resen do mezipatra.
Odpovědět
@ddany desku jich byjinak nezvedala ale pokud mate takove prevyseni, radeji bych to resila zapracovanim domu do svahu
Odpovědět
Profilova fotka
koukni ke mně, vedle domu po cele jeho delce operna zed 1,55m od desky
Odpovědět
Profilova fotka
As domem mame dve operne zdi
Odpovědět
My máme dům ve svau. Celý pod úrovni terénu, tedy 2,5 m z cesty jde vidět jen střecha. Jde o bungalov, bez sklepu. V severní části, tedy té, co drží svah, vudeme mít opěrnou zeď ze ZB, celkem 20m dlouhou, stejně jako dům. Finančně dost náročné, technicky rovněž. Ale dům bude neotřelý a originál.
Odpovědět
Profilova fotka
Nás stala cca 180 tisic
Odpovědět
Profilova fotka
Mame celej pozemek ve svahu,byli jsme limitovani i skalou v podlozi a vedenim VN pres pozwmek,takze nakonec vznikl jediny mozny kompromis pred domem asi 1m operna zed a spodek domu bych musela zmerit,kolik vycniva ZD ze svahu...odhaduju 1,4m,pak plynule pokracuje svah az k plotu dolu,ciste jen kopec s travou...nabizelo se castecne podsklepeni,to vychazelo od 500tis,stejne jako dalsi mozne zidky a upravy terenu,coz pro nas nebylo financne akceptovatelne...zidka je ze strany vchodu do domu,kde je WC a koupelna + 1 pokoj,takze mi to az tak nevadi,z obyvaku by to prijatelne nebylo..i proto jsme volili dum s orientaci proti vsem svet.stranam,neporizovala jsem si dum,abych z hlavni obytne mistnosti koukala do zdi,jak to puvodne vychazelo..
Odpovědět
Profilova fotka
@ddany jestli tomu rozumím správně tak stavíte do kopce. Tedy od silnice nahoru ? A základovou desku máte hotovou ? Jestli je to tak, tak bych to raději vyřešil několika úrovněmi. Tedy několik menších zdí za sebou. Pokud budou nižší tak nemusíš řešit tolik statiku.Tu nejblíže k domu bych opticky napojil na terasu, aby to mělo šmrnc. Ty ostatní spíše aby plnili funkci. Třeba i z gabionu, pak vyspádovat + geotrek mříže atd. Celé je to o čase a penězích. Když máš čas a vyřešíš bagrovaní a odvoz zeminy tak to ostatní jde zvládnout celkem snadno.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi. Máme základovou desku na dům s garáží a stáním na auto. Nakonec to nejspíš vyřešíme tak, že zvedneme jen základ domu, do kterého půjdeme po třech schodech. Tím získáme cca 35 cm a vzadu to vyřešíme několika úrovněmi. Bohužel právě, kde vychází největší "zákop", tam máme východ z obýváku s terasou.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nikive je možné se podívat na fotky vaší realizace? :) děkuji
Odpovědět
Stavíme až na jaře.
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsme měli v plánu bungalov,ale vůči svahu,kde bychom byli nad silnicí 130cm a vzadu ještě 100cm zakopaný,padla varianta na dům zasazeny do svahu a dvoupatrový,s tím,že obytná část je pouze ta vrchní..žádný prudký nájezd ani zakopaný v zemi..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
vy už máte desku nebo jen projekt? My máme pozemek ve svahu a stavíme na vrutech, kdyžtak jukněte do mého fotoblogu. Deska pro nás byla neakceptovatelná- opravdu hodně by se nám prodražila takže jsme se rozhodli pro alternativní řešení, na jedné straně je dům mírně zaseknutý do svahu a na druhé straně máme podlahu ve dvou metrech :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kocicak123 Zatim jen projekt,vse vypukne az na jare..my mame svah ale spis naopak,smerem nahoru od silnice a prevyseni je cca na 20m 2,5m coz uz je pomerne dost..Mate to moc pekne rozjety :-) ..takhle to jde ale jen u drevostavby,nebo i u zdeneho domu? Na zahradu pak budete mit schody,nebo tam,kde jste 2m nad terenem uz nic nebude?
Odpovědět
Profilova fotka
@jarda87 tak to máte podle mě lepší, můžete si pod barák dát garáž :D my to máme přesně naopak no. To je slušný kopec, být váma zvážim založení jinak než na desku, myslím, že se dělají i zděné domy, ale určitě na nějakých betonových pilonech, tohle co máme my by asi zděný dům neudrželo, ale nevím, nejsem stavař. Okolo domu bude dost velkorysá terasa, část bude mít nějaké zábradlí (ta část která je nejvíc ve vzduchu) a část bude otevřená a bude pár schůdků (ta část blíž k zemi).
Odpovědět
Profilova fotka
@kocicak123 Ano presne tak to i mame,dole garaz,tech.mistnost,sklady a dalsi ulozne prostory..Na desku to bude a bude zasazeny do svahu (suterenu) ,tim padem deska bude normalne na rovine...taky si myslim,ze na zdeny,by musely byt nejake pevnejsi pilony..Ale mate to moc pekny,vypada to pekne :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jarda87 aha takže vlastně jako podsklepený že? No držim palce, svah není jednoduchý ukočírovat, ale zase je to pak mnohem zajímavější bydlení než na placce :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kocicak123 Ano,částečně podsklepený,zasazena zadní část do svahu,z druhého patra už vstup na zahradu po rovině...Děkuji.Přesně jak říkáte,o to je to zajímavější :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jarda87 doufám, že budete přidávat nějaké fotky, na to jsem hodně zvědavá, u nás v okolí je několik takových pozemků, tak se zvědavostí sleduju, jak si s tím kdo poradil, ale většina to řeší tak jako vy. Ale tý hlíny co z toho zbývá, no hrůza! :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@kocicak123 Neco urcite hodim,uz se na to docela tesim :-) Tech hezkych pozemku pomalu ubyva,nebo je to o jiny cenovy kategorii..Hliny bude dost,nastesti nejakou cast mam kam odvest..jen pro predstavu je to neco takoveho:
Odpovědět
@ddany dobrý den máte už nějak vyřešeny projekt máme takový stejný problém..
Odpovědět
Máme pozemek s prevysenim 2,5metru..v plánu máme bungalov na horní část a tím pádem to vychází min půl domu by bylo na pilotech a opěrné zdi..máte někdo foto nebo cca cenu jak to komu vychází?
Odpovědět
Ve svahu se přímo nabízí dvoupodlažní dům se zanořeným spodkem jak to má třeba @jarda87. Bungalov se hodí spíš do roviny.
Odpovědět
@michal155 My už stavíme, základová deska je z části "zakopaná", už jsme měli projekt i stavební povolení, nešlo to jinak . Uděláme opěrnou zeď.
Odpovědět
Profilova fotka
my máme suterén ve svahu a dům je také až na druhé úrovni, kde jsme vytvořili rovinu, za domem budeme už svahovat a osadíme vegetací, která to podrží @michal155
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Profilova fotka
@jarda87 dobrý den,taky řešíme něco podobného,kde jste prosím stáhl tulel fotku?děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@michaelaon Zdravím,už si ani nepamatuju kde jsem ji stáhl,ale hledal sem na webu dům zasazený do svahu pro inspiraci budoucího domu a na tuhle fotku jsem narazil..
Odpovědět
@ddany Ahoj, my jsme to řešili ztraceným bedněním po celé délce zapuštění do svahu. Plus 15m opěrné zdi pro příjezd k domu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@jarda87 dobry den prosim mohl by jste mi poskytnout vice podkladu k tomu to domu moc se mi libi a nějaky podobny budu taky stavět, předem diky
Odpovědět
Na chatě, která se stavěla kolem r. 1970 je zeď zakopaná přes 2 metry zadní a drží to cca 30cm široká zeď z placatých kamenů a z boku ve svahu taky 30cm z kamenů na maltu, takže pro představu to tam stojí přes 50 let v pohodě a je to akorát kamen a malta.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?