Zateplování základových pasů

Ahoj všem, zateplovali jste někdo základové pasy tak, že by jste přímo XPS umístili při lití betonu do výkopu? Jakým způsobem jste XPS kotvili? Díky ;)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
za cca 14dní budu používat toto: http://www.stavomodul.cz/zaklady.php
Odpovědět
@ozzy77 Díky, ale to je vlastně místo ztracenek ... jak zateplujete pasy pod ztracenkama?
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 pasy - nijak
Odpovědět
@ozzy77 ok, díky, tomu já se právě chci vyhnout ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 a ty máš zateplené základové pasy v projektu? Já teda ne. Detail viz screen z pdf.
Odpovědět
@ozzy77 jj
Odpovědět
@ozzy77 Jinak jen pro vysvětlenou, i když málokdo pasy zatepluje, tak je to správný postup, eliminujete tepelný most, základy by obecně měly být zatepleny cca 1 m pod zem.
Odpovědět
@1karel1 Já teda nejsem technik, ale řešili jsme něco podobného a bylo nám řečeno, že je to složité, musíte vylít, odkopat, zateplit, zahrnou.
Odpovědět
@1karel1 Vy stavíte pasivní dům?
Odpovědět
Zdravím, xps našíř nahradí 2 řady bedňáků, tady je pak cenové navýšení pár jednotisíců. Pracnost a navymýšlet jak na to, je hold vyšší.
Odpovědět
http://www.svepomoci.cz/stavba-domu/z...
Odpovědět
@1karel1 A nedalo by se to vyšalovat celé? Sousedům vykopali díru, pak ji zalili betonem.....no a už půl roku přemýšlejí, jak to zateplit-protože dávat XPS na křivý povrch je celkem zbytečné....
Odpovědět
Článek se načítá
@bamak Jo tohle je ten složitější způsob, který dělat nechci. Nikdy nevylijete pasy bez bednění rovně tak, aby šly efektivně zateplit. Jde rovnou vyložit výkop xps a zalít. Existuje víc způsobů (co jsem našel) na kotvení toho xps: 1. udělat bednění a k němu xps přichytit talířovýma hmoždinkama, xps lepit k sobě pěnou-složité 2. xps lepit pěnou k sobě a zadní stěnou k výkopu-nejde moc efektivně přiložit nopovku z venkovní strany pasu 3. xps lepit pěnou k sobě a uložit do betonového lože-přijde mi jako nejlepší způsob 4. xps lepit pěnou k sobě a přichytit "L" z roxorů do okolní zeminy-vziknou tepelné mosty Chtěl jsem zjistit, jestli někdo použil ještě nějaký jiný/lepší způsob. Mě osobně napadlo, do vykopané základové spáry vyhloubit "díru" na tloušťku xps, hlubokou cca 10 cm, uložit do této "díry" xps do betonového lože a ještě ukotvit roxorama-je to v podstatě mimo základový pas, takže mi nevznikne tepelný most. Jinak nestavíme pasiv, ale to s tím nemá vlastně moc společného. Tímto si eliminuju tepelné mosty na patě domu (nebude mi v domě kondenzovat vlhkost a tvořit se plísně v tomto místě), nemusím řešit nějaké speciální cihly s velkým R na první šáru a navíc můžu míň zateplit podlahu.
Odpovědět
@martin_fio Zdravím, moc jsem z příspěvku nepochopil ...
Odpovědět
@bamak Jj přesně tak, jak nemáte vyšalováno, jste prakticky v pr..., ale existuje něco jako izolační křídla nebo tak nějak se to jmenuje, neřešil jsem to, ale mohlo by to být řešení pro vaše sousedy.
Odpovědět
@ozzy77 Zdravím, neznám místní poměry, ale je lépe mít hydroizolační spáru nad okolním terénem, hold voda je mocná a má čas. Osobně mám fasádní izolaci níže pod podkladní beton cca šár a odspodu přiléhající odskočené xps.
Odpovědět
@kofejn Díky za odkaz, již ho mám projitý ... je to ten způso, kdy si xps propíchaj ... je to řešení, ale ne úplně ideální, lze-li to řešit jinak ;)
Odpovědět
@1karel1 Teda, to takhle řešíš každý detail, to bude pěkně vymazlený domeček :-). To tvoje řešení mi upřímně příjde jako nejlogičtější a nejbezpečnější vzhledem k posunu XPS při betonování-já bych se bála, že to někde sklouzne a bude to na nic, nebo to podteče....ale když to takto zakotvíš, tak to asi fungovat bude....jen teda to kopání nikomu nezávidím-to asi bude ručně,co ?
Odpovědět
@1karel1 Xps nemusí být propíchané, stačí je ukotvit kameny, prekližkou apod, co je.
Odpovědět
@bamak No dělám si takové návody na každou fázi stavby. A zrovna základy nechci oje*** :) Ale nevím, jestli to řeším správně ... jsem laik, sice se na stavbách pohybující, ale laik, a tak hledám info a snažím se používat selský rozum. Našel jsem si několik termomapek i mapek s postupem vlhkosti při zateplených a nezateplených základech a je to fakt strašný rozdíl, při nákladech cca 14 tisíc. Pasy bude kopat bagr, tu drážku (pokud se pro ni rozhodnem), tak to růčo, ale máme hlinito-písčitou půdu, tak to nebude tak hrozný. To je právě to co řeším, aby mi ten polyš síla betonu nevyházela ven, aby se mi to nerozjelo, aby mi beton nepodtekl pod beton, abych tam mohl dát i nopovku a taky abych to nedělal věčnost :D
Odpovědět
@martin_fio Jako že vymezím prostor mezi výkopem a xps rozpěrkou? Jako normálně u bednění? Nebo že xps zapřu kameny? Takhle je to myšleno? Dělal si něco podobného?
Odpovědět
@1karel1 .....abych se z toho nezblázni :-D :-D :-D . Promiň, nechci si z tebe utahovat, ale takto mi to naskočilo. Já mám hlavu jak kopačák z toho všeho kolem stavby a rozhodně do takových detailu nezasahuju. Držím palce, ať to vymyslíš a funguje ti to. Mimochodem, nemáš už návody na vodo-topo-elektro, podlahy....???Koupím ;-)
Odpovědět
@bamak @bamak tohle už je pohoda :) nejhorší bylo vymyslet půdorys a vyřídit všechny papíry, tohle už je zábava a sranda, s návodem pak na place není třeba tolik na vše myslet a eliminují se chyby ... ale klidně se mi posměj :D, jsem zvyklý dělat věci jinak, než ostatní a že na to všichni čučí :D Jinak tyhle návody fakt ještě nemám :D dělám základy :D
Odpovědět
@1karel1 To vážně nebylo posmívání. Zrovna u stavby je to fajn přístup.....
Odpovědět
@1karel1 Tak uz rozumim te cene za projekt.....drzim palce!!! :-D Mooooc pekny detail.
Odpovědět
@1karel1 Tak je potom nezapomeň vydat knižně, myslím, že by to byl trhák.... ;-)
Odpovědět
@martii1 Opět přínosný, konkrétní komentář :)
Odpovědět
@1karel1 Dělal před sedmi lety, ve výrobně ztracených bednĕni jsem si vzal šrot bednění šíře 10 cm a porůznu poschytal zatížil a mixem a mixem s čerpadlem vylil. Použil jsem co nejhustší beton co šlo na čerpadlo a vylil a opatrně zvibroval. Pak se vyškrabovaly mezery od betonu a dopěňovaly. Záleží na místních podmínkách. xps jse měl ve výkopu podepřen dalšími odřezky xps. Odřezky jsem bral od bazénáře.
Odpovědět
@martii1 Takže od Vás se pravděpodobně opět nedočkám rozumné reakce, jen výsměchu. Jde Vám předpokládám o excentrické uložení ztracenek, tak tedy pro ostatní, pokud je to spočítáno statikem, je možné ztracenky uložit i takto mimostředně, statika jsem o to nežádal, navrhnul mi to sám. Občas je to vidět i na jiných řezech domů. Pokud Vám nejde o toto, nechápu, co je zde vtipného.
Odpovědět
@martin_fio Supr, je fajn slyšet od někoho, kdo to fakt dělal, že to jde ;) díky
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?