Je třeba nějak zazimovat základovou desku?

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jestli je třeba nějak zazimovat ZD. Pomůže, když ji třeba natřeme asfaltovou penetrací teď na zimu a dáme na plastové odpadní trubky polystyren, nebo ji máme celoplošně zakrýt, nebo se s ní nemusí nic dělat? Máte prosím nějaké rady? Děkuji.
Odpovědět
Ideální by asi bylo otvory zadělat polystyrenem a desku celou zakrýt plachtou, ale jestli je to nutnost netušim, otvory bych zadělal určitě, mráz padá dolů, tak aby se ty trubky za 10 let nerozpadly, nevím jak moc jsou mrazuvzdorný, když se maj zakopávat do nezámrzný hloubky.. :-D
Odpovědět
Určitě bych zakryl celou desku. Nejde tak ani o to plastové potrubí, ale spíše by se mohlo stát že by do nějaké dutiny (hlavně u krajů) mohla natéci voda a pak při rychlém silném ochlazení by mráz mohl beton roztrhat. To se může velmi pravděpodobně stát u ztraceného bednění. Úplně ideální by bylo pokračovat ve stavbě dále a dát ji pod střechu :)
Odpovědět
Nic bych nezazimovával... zima stejně bude jen pár dní a po zbytek můžete klidně stavět. Jak je stará ta deska a proč nechcete pokračovat rovnou? na desce se dá bez problémů stavět po 10ti dnech. Jinak když opravdu chcete pauzu, tak bohatě stačí ucpat trubky aby do nich nanapadal bordel a nic víc řešit nemusíte. Přeci jen je deska z betonu a tomu nějaká voda/sníh nevadí. Pak na jaře zametete a pokračujete.
Odpovědět
@requied My to děláme na pohodu a podle financí, takže teď přes zimu budu poptávat zdivo (porobeton), střechu, stropy, okna atd.. Plán na přísští rok je uzavřená hrubá stavba. Děláme vše svépomocí a taky už jsme starší ročník, tak abychom se nestrhli a nový domeček si užili. Takže teď nás čeká spíše ta papírová práce a na jaře do toho.
Odpovědět
@jejeku Kolikrát je ta "papírová práce" náročnější než cokoli manuálního :) Takže ať se daří a o desku se nebojte..
Odpovědět
Jak píše reguied, stačí ucpat trubky a nechat to být jak to je, pro jistotu bych tam klidně naskládat materiál na hrubou stavbu, kdybych nevěděl jaké je to pod deskou (např. že deska je přímo na holé zemi a chybí udusané kamenivo, tak v extrémních případech může mráz vlhkou půdu zvednout.) plaintruth: zakopává se do nezámrzné hloubky z důvodů toho, aby tam proudící splašky nezamrzly a neucpaly trubku, která by se mimo jiné pak potrhala. Samotné trubce mráz nevadí.
Odpovědět
@rimmer kurnik, to mě nikdy nenapadlo, že je to kvůli sra**** a ne kvůli materiálu.. :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?