Změna kari sítě

Chci znát názor na změnu mám v desce domu psanou kari sit dvojitou oko 10x10x6mm ale chtěl bych dát 10x10x5mm bude velký rozdíl ve statice desky? jdemi o usporu rozdíl ceny jedný kari je 650kč
Odpovědět
Rozdíl ve statice samozřejmě bude. Proč to nekonzultuješ s projektantem? Ten ti řekne, jestli je tam ještě rezerva, nebo jestli je to dimenzované úplně přesně.
Odpovědět
To vypadá na pravou základovou desku. Jak ji máš silnou - 250 mm?
Odpovědět
@martin_s silná 150mm
Odpovědět
Tak my máme v projektu kari síť 6, ale z důvodu lepší statiky a kvůli tomu že RD bude ve svažitém pozemku, dáme 15 x 15 tl. 8. Stojí jednou tolik co 6tka, ale statiku desky to vylepší. Určitě bych nešel cestou Vašeho rozhodnutí ze 6tky do 5tky, jedině že by jste navýšil kvalitu betonu o třídu výš. Když jsem zjišťoval finančí rozdíl mezi např. betonem C15/20 a C 20/25, dostal jsem se na částku něco přes 100,-Kč, takže jak na pasy, tak do ZB, tak teď i na desku půjde kvalitnější beton. Víte - to co je nad zemí se někdy dá tak nějak opravit, ale to co máte v zemi, to už většinou je napořád a těžko se to pak opravuje.
Odpovědět
@franti_p Tady se ale nehraje "pro jistotu". Pokud máte spočítanou třeba "5" tak "6" je vzdycky navíc a zbytečný protože 5 stačí takže OPRAVDU stačí. Takhle to řešíte u výztuže u betonu u dřeva, instalaci,... no a na baráku to udělá třeba dovcu. Projektant by měl navrhovat dostatečně, ale zároveň nejekonomicteji. Vždycky se říkalo že ocel v krovu je selhání statika.
Odpovědět
@panlorenc Teď jsem třeba řešil komín Schiedel - projektant navrhl průměr 200, konzultoval jsem to přímo se zastoupením Schiedelu a bylo mi sděleno, že je to předimenzované - že na malá krbová kamna by postačil i průměr 16, ale ideálně bude 18. Takže ne vše co navrhne projektant - byť je to odborník je - nebo musí být v pořádku. Kolikrát se neshodnou ani dva odborníci a je vždy lepší slyšet klidně i názor třetího ... Nám také byl navržen beton do základů určité kvality - pevnosti, ale jak jsem zjistil, takovýto beton se dává na základy v rovinatém pozemku s ideálním podložím. Ano - projektant řekne stačí, stačí to i dle statického výpočtu. Ale pak zjistíte že rozdíl mezi třídami betonů je v řádech stokorun a rozdíl v pevnosti betonu - např. u těch základů se navyšuje o desítky procent. Je na každém aby zvážil co je pro něj prioritou, zda do toho - či onoho má cenu investovat a pod.. To je i u výztuží jak roxorů, tak i zmíněných kari sítí. Ano a máte pravdu, rozdílu ve výsledku mohou činit klidně i pěknou zahraniční dovolenou.
Odpovědět
@franti_p Jestli se vam pod ty zmeny dozor podepise, neni co resit.
Odpovědět
@puhelin Tak to nejsou změny směrem něco ošidit - ubrat, ale spíše naopak - přidat, vylepšit, takže nevidím důvod proč by měl být nějaký problém.
Odpovědět
@franti_p Jsou to zmeny v projektove dokumentaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkajn nechte si to přepočítat statikem a třeba z toho bude 5/200/200....za tenhle jednoduchý výpočet nezaplatite víc než 2k bez Babiše max 2 hod...pokud už to máte od statika, tak rozhodně nesnižujte vyztužení
Odpovědět
@franti_p Ale praxe je přesně opačná,projektant navrhne prum160 a výrobce říká min. 180 a nejlépe 200 že? 🙂 Jistě splést se může každý, projektant, doktor, prodavačka,.... na zpochybnovani máte právo vždy, otázka je ale proč byste to dělal, kdyz jste si zaplatil člověka co do toho dá vědomosti, záruku zodpovědnost, jméno.. .
Odpovědět
@panlorenc Tak taky to není úplně vždy. Zrovna včera jsem řešil se zástupcem firmy Schiedel komíny - v projektu máme komín Schiedel s průduchem 200 mm jak navrhl projektant. Zjištěno, že projektant zbytečně naddimenzoval komín - dle zástupce firmy bohatě postačí průměr 180 ( stačila by i 160, ale to už by bylo na hraně ). Jinak co se týče nadzemní části stavby - tam se většinou vždy dá něco opravit, ale v zemní části stavby - zejména ty základy, tam už se těžko opravuje - napravuje. Dělali jsme nedávno opěrnou zeď - docela bytelný základ, v projektu kari síť 6 mm, na kterou se navazovaly zahnuté roxory. Na tu šestku se se dost blbě rozměřovalo a navazovalo ve výkopu, protože jak se na ní vstupovalo tak se dost prohýbala a výsledek byl ten, že někde ty roxory prostě šly jinam než měly. A to jsme dělali výkop dost široký i s ohledem na možnost pohybu v něm. Kdyby se použila kari síť 8 mm, tak by tento problém nenastal a navíc by i co se týče statiky byla zeď ještě více dimenzována. Ve výsledku je to tak, že stavbu si platí stavebník a pokud je stavebník ochoten si připlatit za lepší materiál, lepší beton a pod., tak bych řekl že je to jeho věc. Provedení stavby se tím nešidí, spíše naopak. To samé máte například i u vozidel - může koupit ten který díl - buď originál, nebo jej můžete koupit od různých značek s rozdílnou cenou. Je jen na Vás který si vyberete a není to vždy jen o ceně toho kterého náhradního dílu. I zde razím heslo - vyplatí se za kvalitu připlatit.
Odpovědět
Článek se načítá
@franti_p Tohle fakt není normální....Projektant spočítá, že tam má být 6mm (pro některý lidi: 5 je málo a 7moc). A neřeší, jestli se vám to bude "pěkně" pokládat, nebo snad dokonce, že si ji máte tak podepřít, aby bylo zajištěno min. krytí! Tohle dokonce ani neřeší lecjaká prováděčka. Jistě konec konců to platíte vy...ale dvakrát. Jednou projektanta a podruhý dalšího projektanta, který ty vaše malý, ale přesto stále ZBYTEČNÝ změny znova zautorizuje. To je sen tyhleti zákazníci....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?