Jaký je váš názor na zdění po týdnu od zalití desky?

Zdravím, jaký je váš názor na zdění po týdnu od zalití desky ? Dočetl jsem se, že už po 3-4 dnech je tvrdost betonu 70 % . Vychází nám přesně týden od zalití k založení první řady zdiva (je objednaný mistr od wienerbergeru). A co navážení palet s cihlami na desku ? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 týden po zalití uplně v pohodě...
Odpovědět
@petrsv1000 A co rozložení palet po desce ? Středem domu mi vedou nosné zdi tedy i základy pod nimi s největším rozponem mezi nimi 4,4 m tudíš nebude docházet ani k tak velkému namáhání že ? A nevíš jak nejlépe naskládat palety tak, aby potom nepřekážely při zakládání zdiva ? Aby to nevadilo nějaké měřící technice nebo při přeměřování uhlopříček ?
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 s tím ti neporadím, já mám dřevostavbu ;-) ale beton je pochozí již druhý den, takže po týdnu můžeš rozmisťovatz palety, nejlépe k sobě do prostřed budoucích místností, podle plánu si nakreslíš zdi aby si věděl kam je složit :-)
Odpovědět
@petrsv1000 OK s tím nakreslením nosných zdí stejně počítám jelikož je to podmínka před zakládáním.
Odpovědět
Zatížení základové desky po 1 týdnu zrání je podle mě brzy.
Odpovědět
Profilova fotka
@svitilnasvititva máš k tomu nějaký argument, ne jen podle tebe ? =-)
Odpovědět
@petrsv1000 Přeci jen tam dochází k různým chemickým procesům, ale lépe by ti odpověděl určitě @stavar2015 , kolikrát je k vidění, že k zatížení desky dojde i po těch 3- 4 dnech, ale každý jak musí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@svitilnasvititva ano k chemickým procesům tam dochází, ale co to má společného se zatížením ?
Odpovědět
@petrsv1000 ... já bych spíš chtěl slyšet ten argument, proč je to v pohodě už po týdnu? Asi bych se spíše opíral o tvrzení výrobců betonových směsí. Cemex jasně uvádí, že pro beton třídy C20/25, v běžné tloušťce podkladového betonu (15 - 20cm) - základů zakládaných na betonových pasech, je při ideálních podmínkách zatížitelných zdivem na paletách alespoň po uplynutí 14 dní. Celková doba zrání - opět při ideálních podmínkách, je těch všude omílaných 28 dní. 70% pevnosti, respektive náběhu 2/3 pevnosti beton dosahuje po uplynutí 1/3 doby celkového zrání. Zatížením před dobou určenou, kdy stále dochází k chemickému procesu cementu, zrání betonové směsi, dochází v místech zatížení k jinému tlaku a s tím související změny teploty, rovnoměrnému přísunu vzduchu, světla, a vlhkosti. To má za následek nerovnoměrné zrání, tedy že pevnost podkladového betonu je nerovnoměrně rozložená... Vzhledem k dnešnímu standardu zakládání staveb, je tenhle fakt pro běžné rodinné domy patrně zanedbatelný. to lze ale říci až v případě, kdy statik posoudí únosnost rostlého terénu a základové spáry, tak aby mohl určit, zda je základ schopen rovnoměrně přenášet působení stavby na terén, a zejména terénu na základ.... Vzhledem k tomu, že neznám složení základové spáry, hydrogeologický posudek, tlakovou zkoušku únosnosti ani samotný projekt stavby, je konstatování o tom "kdy je v pohodě" desku zatížit, obyčejné střílení od boku, které se opírá zejména o tvrzení a praxi českých stavebních dělníků a realizačních firem, které na stavbách honí čas... Založit obvodové zdivo můžete třeba po 4 dnech (to je doba, kterou bych nechal beton bez zakrytí penetrací a hydroizolací), ale palety bych na ni naházel až tehdy, kdy uvádí zhotovitel směsi, a ne Google. I když je fakt, že v ČR rodinné domy moc nepadají, takže to může být v pohodě. Za svoje peníze bych ale chtěl víc, než jen tvrzení ... Stavba se v čase protáhne o víc, než jen pár dní, a ušetřit ty první hned na základech, nevím, nevím ...
Odpovědět
@pepa89 jinak k tomu rozložení palet - zaměřuje se úhlopříčka v každém obdélníku, nebo čtverci, který obvodové zdivo tvoří. Takže úplně nejlepší praxe je, když se z každého rohu desky natáhne provázek k rohu protilehlému, a tenhle provázek se obstříkne barvou ve spreji. Palety se potom skládají tak, aby nestály na téhle značce, respektive aby na sebe bylo z každého rohu vidět, mohlo se natáhnout pásmo a ušetří to také čas při výškovém měření. I když rotační laser jde vysunout myslím až do 3m ... Každopádně poskládat tak, aby každej roh viděl svůj protějšek a aby se dalo k obvodové zdi v pohodě ohnout, to znamená cca 1m od kraje - pokud nestavíte z 50cm tvárnic ...
Odpovědět
Profilova fotka
@stavar2015 protože výrobce se jen chrání kdyby pak něco... Beton je pochozí již druhý den, to že se "zatíží " po týdnu paletami, ( není přímý kontakt s betonem a může tak větrat ) nemá žádný vliv na cemický proces zrání, který je ano cca 28dní při dobrých klimatických podmínkáck. Ale to, že na desku narovná pár palet a začne následně zdít jako 90%procent stavitelů mu desku nezničí a jak sám píšete dům mu nespadne...
Odpovědět
@petrsv1000 ... a "kdyby něco" tak potom co? Zbourat a podruhé a lépe? Nebo se smířit s tím, že mám najednou desky dvě? Jinak ano, v ČR staví hodně stavitelů v rozporu s technickým doporučením výrobce .. třeba taková hala v České Třebové, nebo Holešovická Prague Marina, utopení podzemní garáže Václaváku spodní vodou .. všude 100% chyba stavitele, nedodržení technologických postupů, v České Třebové podle mě také projektu. Ocelové lano unese také dvojnásobnou zátěž, než na jaké je určeno, ale jezdit ve výtahu, kam dali jenom poloviční, asi nikdo nechce... Rozhodně nikoho nenutím, aby se těch postupů od lidí, kteří do toho investují miliony, vymyslí to, odzkouší to, nechají si otestovat a podobně, aby to dělalo co má, aby se jich investor držel. Někomu prostě tvrzení, že to tak dělá každý, stačí :-) ..
Odpovědět
Článek se načítá
@petrsv1000 Z příspěvků to na mě působí, že už jsi stejně rozhodnutý. Ať tak či tak přeji hodně zdaru :-)
Odpovědět
Zdravím, osobně bych spíš viděl problém s vysokou vlhkost betonu a penetrací asfaltovou penetraci a natavování izolace pod zdivo.
Odpovědět
@svitilnasvititva Ten dotaz jsem tady napsál já :-) a rozhodnutý rozhodně nejsem proto jsem byl zvědavý na reakce ostatních stavebníků.
Odpovědět
Profilova fotka
@stavar2015 tak nic... bavíme se o zatížení desky po týdnu, ne o pochybách na jiných stavbách... Co se může stát do budoucna s deskou když na ni položí palety s cihlami ? @martin_fio ano to může být částečný problé, ale deska stále může dýchat do stran a zrát uvnitř desky do té doby než se celá zavře izolací... @svitilnasvititva já už mám postaveno ;-) @pepa89 stejně bude nakonec rozhodnutí na tobě ;-) A co na to mistr z wienerbergeru ?
Odpovědět
No a ještě jsem si spletla Pepu a Petra, no nic, už aby byl pátek :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?