Ztracené bednění vylít první řadu - ano nebo ne?

Profilova fotka
Stavíme svépomocí a rozchází se názory nás, zedníka a stavby-vedoucího. Zajímá mě, jak jste to dělali vy, kteří jste stavěli sami. Máme hotové základové pasy, nyní jsme položili první řadu bednění a měli jsme v plánu položit další řady a pak až to vylít společně se základovou deskou...bohužel jsme nikdy nestavěli, takže zkušenosti žádné a každý radí něco jiného....další věc, zda se vůbec dá do bednění použít beton pro desku nebo musí být "hrubší - drť" . Poraďte, třeba se některé názory sejdou :-). Díky předem.
Odpovědět
Profilova fotka
@koffen kolik máte řad ? my měli tři a betonoval sem je najednou, míchal sem beton sám, takže jemnej, desku až pak... koukni: http://www.modrastrecha.cz/blog/petrs...
Odpovědět
@koffen Máte první řadu a chystáte se položit další řady, takže budete mít asi nejméně 3. Do bednění pak budete vozit asi ještě nějakou zeminu, pak štěrk, vše se musí hutnit, takže to bědnění v takové výšce by mělo vydržet nějaký tlak. Určitě bych ho nejrpve zalil betonem. Ne před deskou, ale ještě před tím navážením zeminy a štěrku.
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně tak, vylít ztracené bednění- všechno, pak navozit kameny, štěrk, co tam budete dávat a pak teprve vrchní beton na desku.
Odpovědět
Profilova fotka
@koffen nejdříve jsme vylili základy, pak se položilo ztracené bednění, to se zalilo, pak se navezla a udusala zemina, pak se naskládali kari sítě a nakonec dse zalila celá deska (šalování jsme tedy nedělali, udělala se jedna řada ztraceného bednění navíc, v kterém se vyřezali díry, aby zůstal pásek jen po obvodu, celá naše stavba základů a základové desky , viz: http://www.modrastrecha.cz/blog/sabca...
Odpovědět
Tady je, jak jsme to dělali my: http://www.domeceksnu.cz/Zakladova_de... Nejdřív jsme dělali pasy, pak se udělalo ztracené bednění a to se vylilo. A pak se dělala deska. Všude jsem dával B20, do základů, do bednění, do desky.
Odpovědět
Profilova fotka
určitě prvne zalít bednění a pak až betonovat desku to by vám moc dobře nešlo deska je fofr a tam by nebyl čas štouchat beton do bednění a taky by vám mohlo uhnout,děaly jsme hrubší beton se štěrkem a v pásech jsou navrtaný a zatlučený roxory na kterých je to bednění navlečený pro větší pevnost
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ja vylival celkem 6 rad naraz a v pohode.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Zdravím,chci se zeptat,pokud jste někdo dělal suterén ze ztraceného bednění,tak první řadu na desce jste založili na suchý beton nebo na maltu pro beton?
Odpovědět
Profilova fotka
@jarda87 na betonový potěr
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 A nějaký přesný typ?Je jich docela dost..
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 typ ti nepovím, protože už si to nepamatuji, ale byl to "obyčejný" pytel dostupný ve všech stavebninách (i v malých). typ ti poradí každý zedník. tam jde myslím o tu zrnitost nebo hrubost nebo vrstvu. já jsem laik, takže tě nechci uvést v omyl. já jsem jenom míchal a podával bednění :-D na lepidlo to náš "pan Lorenc" dávat nechtěl, protože by mu to plavalo a nemohl by si pořádně dorovnat výšky. víc o tom bohužel nevím.
Odpovědět
@jarda87 já to zakládal na Wienerberger POROTHERM Profi AM - zakládací malta 25 kg
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
mam dvě řady - zvažuji jestli - vylévat ručne namíchaním nebo nechat dovést z betonárky ? výhody nevýhody ? děkuji za rady
Odpovědět
@wario Zkuste sehnat "zbytek" betonu z nějaké větší zakázky v okolí. Mohl byste tak spojit výhody obou možností-cena+čas. U nás takto betonují všichni :-)....kromě nás-my na takové shánění neměli talent :-( .
Odpovědět
@wario Dvě řady v jaké délce? Nezáleží na řadách, ale na kubících betonu. Jestli máš přístup k levnému písku, štěrku, cementu a dopravě těchto hmot a levnou pracovní sílu a dostatek míchaček můžeš uvažovat o ručním míchání, ale beton nikdy nebude mít tak jednotnou kvalitu jako z betonárky a nadřeš se, pokud přiložíš ruku k dílu. Jinak pokud máš pozemek, kt. je přístupnej pro pumpu, bral bych tohle, za hoďku, podle délky bednění máš vylito, zvibruješ a už jen čekáš než to ztuhne, abys to zakryl. Cenové propočty si musíš udělat sám, nikdo nebude znát tvoje možnosti ;)
Odpovědět
Profilova fotka
dům rozměry - 11,7 x 13,2 m
Odpovědět
@wario rozměr domu ti nic neřeší,jak mame vedet šířku ztracenek,pocet pásů?spocitej si kubíky a pak uvidis
Odpovědět
Profilova fotka
celková délka po obvodu 50m , dvě řady , šířka ztracenek 40cm
Odpovědět
@wario No nevím, co vlastně čekáš za odpověď, ale pokud si neumíš spočítat kubíky, tak se do svépomoci nepouštěj a nejen betonování.
Odpovědět
Snad každý výrobce uvádí v technickém listu spotřebu betonu k naplnění jedné tvárnice. Takže orientačně třeba pro tvárnice CS beton ZB 40 by to bylo - na 50 metrů a dvě řady je cca 200 ks tvárnic. Objem jedné tvárnice je 0,0347 m3. Takže objem betonu do bednění bude cca 7 m3. To platí při plném zaplnění tvárnic, někdy se ale nechává část poslední řady zalít až při betonování desky - záleží na způsobu realizace. Ale jinak souhlas s 1karel1 - tohle je fakt jednoduchá matematika. Co budete dělat až budete potřebovat počítat něco složitějšího?
Odpovědět
@dzus Přesně tak,plus je samozřejmě třeba počítat s tím, že někde ZB podsypáváš, pokud nemáš úplně rovné pasy a o to máš vyšší spotřebu betonu. Mě se taky vyplatilo přeměřit si ztracenky sám a nevěřit TL, rozdíl mi dělal skoro půl kubíku.
Odpovědět
Profilova fotka
zdravím nešlo mi o matematiku spíše co zvolit , už je to jedno nakonec se to udělalo s míchačkou , plné zaplnění tvárnic. jinak co počítáme tak raději připočítáváme 10%, pro desku to bude stejné
Odpovědět
@wario Rozdíl mezi mixem a míchačkou jsem napsal, co zvolit si musíte vybrat sám, jak jsem už psal nikdo nezná vaše možnosti sehnat lidi a materiál a vše se odvíjí od množství. Počítat 10 % navíc je zbytečné, první mix vemte celý a druhý doobjednejte napřesno, co budete dělat se zbytkem? Taky je třeba počítat, že půl kubíku zůstane v pumpě.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?