Zvýšení stavebního pozemku navezením hlíny. Stačí to?

Profilova fotka
Zboourali jsme starý dům a tím nám vznikla plocha pro stavbu nového domu, která je ale pod urovní silnice ( pod břehem), myslíte, že stačí navést hlínu na základy, tím zvýšit pozemek a na tom stavět nový dům??? Máme možnost si nechat od souseda, co právě začíná stavět navézt nějakou hlínu od něho ze stavby. Děkuji za všechny typy, rady a připomínky!
Odpovědět
Profilova fotka
Zaklady musis zalozit do stavajiciho podkladu a pak to cele zavozit a tim zvysit pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
jak říká hhranolka, musíš dát základy do stávajícího terénu a pak ztraceným bedněním základovou desku zvýšit nad úroveň silnice. rozhodně doporučuji, pokud máš místo na pozemku, tu hlínu si nech navézt a pak až bude vše hotové, tak to dáš okolo základovky a tím si zvýšíš terén. Do navezené hlíny dávat základy nemůžeš, není to pevný podklad (deska by mohla ujíždět) - to ti ani žádný stavbař nedoporučí.
Odpovědět
Profilova fotka
Nebo to můžeš zavézt, ale základy budeš muset stejně dělat až do původního podkladu, nám sice jeden "stavař" říkal, že se to dá zavézt, zhutnit a základy dělat rovnou do toho nového, ale ostatní řekli, že je to nesmysl. Ale určitě bych to udělala (a udělám) tak, jak říkají holky. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě bych dodala, že to můžeš hutnit jak chceš a stejně si to bude dlouhé roky sedat, tak pozor na okolní konstrukce (např. terasa). Mluvím ze zkušenosti od rodičů, kteří stavěli před nějakými 25 lety podsklepený dům a hlínu vykopanou ze základů navršili jakoby okolo domu (stavěli tehdy svépomocí, co nejlaciněji, a nechtěli platit za odvoz tolika zeminy), dusali to a hutnili vším možným a stejně terasa popraskala ještě po asi 15 letech, jak si to sedalo. Jako ono je to nepatrně, max cenťák, ale když je tam pak vydlážděná plocha, tak to je znát, jak se ty dlažky rozskočí od sebe :-|
Odpovědět
Postavte dům, udělejte okolo domu chodníky, vše už předem dejte do úrovně silnice (nebo podle potřeby výš - záleží na vás) a pak teprve začněte navážet hlínu a zvyšovat pozemek. Jinak vám bude všechno sedat přesně jak říkala @romcovaklarka.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ahoj, mám něco podobného, budu stavět na svahu a největší převýšení spodní a horní strany desky bude cca 1,4 m na vzdálenosti 14 m. Projektant doporučil spodní (nižší) stranu zavést 50-75 cm zeminy a zhutnit, na horní straně by se tedy nemuselo bagrovat tak hluboko. Co jsem se tak dočetl, většina zase doporučuje víc bagrovar a pak dát více řad ztraceného bednění (u mně šířka 50 cm). To by snamenalo dát všude min. 2 řady bednění a na největším spádu cca 8 řad bednění. Máte to někdo tolik?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Dobry den, mohla bych poprosit o radu. Mame pozemek v rovine, ale pod urovni cesty, bude potreba zvyseni pozemku cca o 1 metr. Mame dve moznosti jak to resit. Myslite, ze je vhodne odstranit skryvku ( cca 20-30cm), pak navezt hlinu az do urovne cesty, zhutnit valcem a pote do zhutnene navazky vykovat zakladove pasy az do hloubky 1.6m, a vylit betonem? Nebo radeji udelat zakladove pasy vylite betonem ve stavajici vysce a dale vystavit do vysky ztracenym bednenim a dosypat hlinu nebo recyklat az pak? Dekuji za odpovedi
Odpovědět
No, já bych spíš zvážil, jestli pozemek vůbec zvedat. Dle dotazu soudím, že jej chcete zvedat celý, nevím jak je velký, ale zvednout jej o 1m je fakt dost. Teoreticky, pokud má pozemek 500 m2, tak při zvednutí o 1m potřebujete 500 m3 zeminy. Udává se, že zemina má hustotu cca 1,8-2,6 tuny na m3. To je minimálně 900 tun, maximálně pak 1 300 tun. To bych odhadnul tak na skoro 100 plně naložených tatrovek. Je otázka kde se vám podaří zeminu sehnat a z jaké dálky vám to budou navážet, ale pokud nenarazíte na někoho, kdo se jí vyloženě bude chtít zbavit, ... máte představu kolik peněz tahle sranda bude stát?
Odpovědět
Profilova fotka
Máme taky pozemek pod úrovní, zvedat nebudeme, jen srovnávat..nezdá se to, ale opravdu je to dost materiálu...navážet hlínu si budu akorát tam, kde budu chtít mít zahrádku (nemáme to moc úrodné)
Odpovědět
My měli na 15 metrech převýšení asi 1,2 a projektant říkal, že to nikdy nezhutníme tak aby to pořádně drželo a na baráku se neobjevovali praskliny... takže jsme půl baráku podsklepili a budeme mít klídek..... :D
Odpovědět
@ejviska ztracené bednění a dosypat
Odpovědět
Dobrý den, ráda bych se také zeptala k tématu. Jde mi o to, že projektant navrhl základovou spáru vylitou betonem v hloubce 55 cm v nejnižším místě a 65 v nevýše položeném místě (vylití cca 50cm betonem) a pak navýšení dvěma řadami ztraceného bednění a deska. Cca 60 cm nad stávajícím terénem, s tím že se okolní terén bude zvyšovat a hutnit o cca 30-40 cm (pak by byly základy 80-90 pod novým terénem). Je to pro nezámrznou hloubku dostačující? Nebo se nezámrzná hloubka zohledňuje k terénu stávájícímu a ne k tomu který bude po zhutnění? Díky za odpověď. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
http://cs.wikipedia.org/wiki/Nezámrzn...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?