Čím nejlépe zateplit rodinný dům?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím nejlépe zateplit a kolikátkou šedý ytong Porfix - obvodové zdi 40cm a máme eurookna. A zda vubec zateplovat? děkuji za rady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli vůbec zateplovat, je otázka - už jsem někde četla, že to není dobré. Nevím o tom ale nic konkrétního, takže neporadím. Co se týká tloušťky zateplení, je třeba si nechat něco navrhnout projektantem - ten zná materiály a pak si nechat udělat tzv. průkaz energetické náročnosti pro navržené zateplení. Pokud se totiž zatepluje, má být výsledná hodnota spotřeby energie domu "C" - "A", což jsou "vyhovující", "úsporné" a "velmi úsporné" domy, protože nemá cenu zateplovat na hodnotu "nevyhovující". Jsem toho názoru, že je lépe dát větší tloušťku, nešetřit na pár centimetrech, protože největší pálku zaplatíš za omítku a pár centimetrů zateplení navíc ti rozpočet až tak moc nenavýší (v porovnání s cenou zateplení menší tloušťky). Můj bývalý kolega, specialista na techniku prostředí, říkal, že v našich podmínkách (na Valašských horách) je třeba dát alespoň 18 cm bílého polystyrenu a že Němci běžně zateplují 20-25 cm. Jak je to ale u šedého nevím, to je opravdu otázka na projektanta, ne na nás tady na MS.
Odpovědět
doporucujem precitat toto- http://jakzateplitytong.cz/
Odpovědět
@buje stejnych diskusi je vsude mraky. Je to v podstate filozoficka otazka. Bud zateplit nechcete a pak musite dat sirsi cihlu/tvarnici. Nebo chcete a pak je nesmysl platit za sirsi zdivo, takze dat co nejtenci a zateplit. A kolik ceho vam spocita projektant. Maji na to program kde vidis jak se snizi TZ pro pridani izolace na vas konkretni dum. A pak uz je to na tobe abys nasla idealni pomer cena/vykon.
Odpovědět
Díky za rady..... už jsme hrubou stavbu koupili, takže jsme si bohužel tvárnici nemohli vybrat. takže musíme nakládat s tím, co už je hotové. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
400mm porfix je ideální zateplit paropropustnou izolací, která Vám neuzavře stavbu a nebude se nikde tvořit ve stěně kondenzát. na takovou tloušťku by stačila 5-6cm polyuretanová deska. systém New therm: http://www.new-therm.cz/ Na Českém trhu v momentálni době není nic lepšího. PUR desky jsou paropropustné a zároveň nejsou nasákavé a maji nejlepší izolační vlastnosti, λD≤0,022. takže Vám stačí poloviční tloušťka oproti polystyrenu.
Odpovědět
Děkuji za radu, ještě se vás zeptam, bylo by to stejné i u tlošťky 36,5 - 37cm porfix? máme totiž nepřesné tvárnice :-( a ještě jeden dotaz, nenaruší se tepelnost porfixu, pokud je už trochu popraskaný? dům jsme koupili už před 5 lety nezateplený a hrubá stavba stála dlouho a porfix trpěl vzhledem k vetru, dešti a slunci. Máme obavy že porfix, ještě více narušíme:-( co říkáte na hrabicové pletivo a omítku tedy nezaptelovat?????děkuji moc za zpětnou vazbu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?