Dodatečné zateplení základové desky. Máte zkušenost?

Profilova fotka
Zdravím všechny ! Dnes jsem si nechala termokamerou zjistit tepelné úniky na naší (4 roky "staré" novostavbě) a "hrůzou" jsem zjistila, že nám uniká teplo díky nezateplené základové desce z boku. Technik navrhnul do 60 cm obložit základy extrudovaným polystyrenem. Dělal jste někdo podobnou záležitost? Jaké máte zkušenosti, pomohlo to? kolik to stálo ?díky za všechny informace a postřehy.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
jen doplním, že důvodem objednání termokamery byl můj pocit tepelné nepohody v ložnici. V noci jsem se vzbudila zimou, místnost snadno vychladne, přestože se v ní prakticky pořád topilo. Bála jsem se, že únik bude okny, stropem (máme přízemní bungalow se sádrokartonovými stropy+minerální vata), ale vše je v pořádku, těsní dobře, tam problém není, termokamera to potvrdila. Aspoň to je pozitivní :-p.
Odpovědět
Profilova fotka
@blueapple ano základová deska by se měla zateplit polystyrenem, do jaké hloubky netuším, teprv násto čeká, cena by mělo být + - 20tis včetně práce záleží na velikosti domu, a pomct by to mělo určitě ;-)
Odpovědět
@blueapple - máme takto zatepleno, nevím jak moc to pomáhá nebo ne, ale podlaha je samozřejmě studenější než např. v patře u patrového domu (máme přízemní). Obecně je lkepší asi větší izolace pod podlahu, ale ta se zpětně dodělat nedá :-) Pokud chcete ušetřit, tak ta izolace není žádná věda - prostě se nalepí specielní polystyren na desku. S.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 @standa777 díky za info, jsem naštavaná na stavební firmu, já tomu nerozumím, ale čekala bych, že mi něco podobného navrhnou ještě před realizací. Je mi jasné, že chtějí, aby nabídka vypadala co nejlevněji, ale můžou říci, je to nadstandard, ale je to dobré, zvažte to....atd. A ne to neudělat a my pak po pár letech vidíme a řešíme důsledky nekvalitně odvedené práce. Takže nás čeká rozkopat trávník a betony okapového chodníčku okolo domku ? A výkopové práce... technik říkal, že to jde dobře svépomocí...pak nalepit polystyren na ty základy...
Odpovědět
Profilova fotka
@blueapple tak já myslím, že to je standart než nadstansdart.... ale to je věc názoru. Každopádně bude muset odhalit základy a ně nalepit ten polystyren a přestěrkovat aby to k něčemu vypadalo...
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 také si myslím, že to mělo být uděláno automaticky...jojo, stavba na klíč a špatný stavební dozor...naše chyba ! ale snad to napravíme ! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@blueapple jo zrovna toto je ještě řešitelný problém ;-) Tak taky budeme mít stavbu na klíč, firma to nedělá, jelikož to bude dřevostavba, aly byli jsme upozorněni, že se to musí dodědělat právě z důvodu uniku tepla...
Odpovědět
co to znamená ----firma to nedělá,je to dřevostavba :-D
Odpovědět
:-) máme zatepleno jako první :-) viz mé album ;-) chceme dělat na jaře terenní úpravy a půjde to už zasypat.Celkem nás to stálo celkem 5 tisíc :-)
Odpovědět
:-) máme zatepleno jako první :-) viz mé album ;-) chceme dělat na jaře terenní úpravy a půjde to už zasypat.Celkem nás to stálo 5 tisíc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@koc99 to znamená, že dělá jen horní stavbu, ne základovou desku....
Odpovědět
Profilova fotka
@andulena to je přesně to, co potřebujeme, my máme prakticky obnaženou desku ! hrůza ! díky ! akorát nás to asi bude stát mnohem víc - výkopové práce, atd.....
Odpovědět
Článek se načítá
@blueapple jj no to už bude stát víc :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@blueapple Zatím máme jen hrubou stavbu a vymrzáme, ale zateplení základů nás čeká na jaře. V projektu máme 10 cm polystyrenu, ale prý se standardně dává 5 cm.
Odpovědět
Profilova fotka
@ykram a kolik tam nakonec dáte, tu pětku ?
Odpovědět
Profilova fotka
@andulena jakou tloušťku polystyrenu jste dali ?
Odpovědět
Profilova fotka
@blueapple Budeme tam dávat ten 10cm. MM je takový technixký maximalista:-)
Odpovědět
Profilova fotka
také budem dávat ale asi 10cm
Odpovědět
@blueapple máme 6cm
Odpovědět
@blueapple ahoj máme zateplené základy do 60 cm hloubky extrutrudovaným polystyrenem 8 cm, cena byla před 3 lety cca 8 tis. Výkopové páce jsem v té době neřešila, protože to byla obnažená deska. Nicméně dá se na to najmout malý bagřík za cca 2 hodiny to musí mít hotové, to položení je velmí jednoguché napatláš lepidlem, strčíš k základovce, dávali jsme i talířové hmožděnky. Jestli to pomáhá nevím nicméně doufám že jo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Přesně stejný problém se zjištěním termokamery jsem řešil min. rok 2011. Mám dům postavený v r. 1998 a v té době ještě nikdo pořádně základy nezateploval. Dnes už je to asi samozřejmost, každopádně v porovnání tepelné pohody v rohových pokojích je to 1000 a 1. Kolem základů jsem nalepil 10 perimetr a šel jsem do hloubky tak jak mi to dovoloval rovný základ, od 50 do 80cm. V místech, kde byly vylité základové spáry přímo do vykopané rýhy se nis zateplovat nedá, ale tam jsem na základě rady odborníků udělal z perimetru tzv. " křídla". Porovnám li zateplení základů s investicí do zateplení stěn nebo stropů, tak se jedná o tu nejmenší investici s nejpřekvapivějším výsledkem. Jen pro ilustraci, když mi technik s termokamerou fotil můj dům, tak kačírek ve vzdálenosti 50cm od domu vykazoval teplotu +3 st. C, když venkovní teplota byla -7 st. C. a to mám všude v podlahách od 10 do 12cm polystyrénu. Takže já jednoznačně doporučuju všem. Realizoval jsem zateplení základů v srpnu 2011 a termokameru jsem už ani nepřizval k vyhodnocení opatření, protože mi stačilo, že v zimě se kolem základů držel sníh možná déle než jinde na zahradě:) kdo neviděl, neuvěří
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@tomason35 jak moc toto dozateplování zasáhlo bezprostřední okolí domu ? myslím trávník, kačírek, zabetonovaný obrubník...musel jste dělat velké "výkopové práce", zničily něco nebo jste to dělal "ručně", opatrně? A jak dlouho vám to trvalo ? díky za info.
Odpovědět
Ráda bych se vás zeptala, my jsme teda zateplili základy polystyrénem, ale tedˇnevíme jak to celé jakoby ukončit. Někteří nám radí dát na polystyrén"bomboniéru", kolem ní ještě nějakou drenážní sut´či co.Jak jste to řešili vy?Nám se zdá zbytečná ta drenážní suť a taky, nepůjde zbytečně voda pod základy? díky za jakékoli info a rady:-) :-(
Odpovědět
Profilova fotka
základovou desku je nutné zateplit extrudovaným polystyrenem nebo např. perimetrem do cca 800-1000mm, ale pomůže samozřejmě i 500-800mm, jsou i další způsoby zateplení desky (např. vodorovné, ale ty se používají méně) záleží ale jak máte udělaný přechod stěny (včetně skladby konstrukce) - základ (tvar) doporučuji detail zkreslit a konzultovat tento tepelný most s odborníkem. Častým problémem je únik tepla ve spodní části fr. oken nebo vchodových dveří
Odpovědět
Máme skoro již dokončený domek- dřevostavbu.Než uděláme terenní úpravy kolem domku, bylo nám doporučeno dát kolem základů domku folii,ale nevím jakou.Poradíte?Díky
Odpovědět
@yvonahk asi bylo myšleno nopovku. Základy máte zatepleny XPS?
Odpovědět
@tomcat35 Zatepleny máme, jo už to vím je to nopovka. Díky.
Odpovědět
objednáno :10 cm XPS , deska po 211,- :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
tak troška rady prosím... nalepí se EPS, dobře a nopovka se jak k tomu napojí? ta se jen ohne pod EPS a přichytí do něj nebo jak jste to řešili? at vím jak na to až na to přijde u nás...:)
Odpovědět
@marwen67 no zateplený základy máme.nopovku těmi čudlíky se dali k základům, manžel přisypal k tomu štěrk, pak nato dáme na jaře bílé kamínky.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?