Foukaná izolace-celuloza (Climatizer Plus) nebo minerální vata (Supafil Loft)

Může mi někdo prosím poradit,který z těchto dvou materiálů použít na zateplení stropu u bungalovu?Nebo popř. nějakou jinou variantu ? Díky za jakoukoliv radu nebo i popř. vlastní zkušenost........
Odpovědět
Nikdo žádná zkušenost...?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Zdravím všechny stavebníky. Abych nezakládala nové vlákno, oživuji starší. Ráda bych se touto cestou zeptala, zda jste neřešili materiál foukané izolace. Nadkrokevní izolaci jsme bohužel prošvihli. Jde o pultovou střechu bungalovu. Počítá se s provětrávanou mezerou nad izolací a sádrokartonovým stropem (s parozábranou). Jako nejvhodnější mi přijdou celuloza nebo Supafil Loft. Řeším teď hlavně užitné vlastnosti při stejné výšce vrstvy zateplení (35cm) - bude pro mě jako uživatele nějaký markantní rozdíl v použití té nebo té izolace? Jaká je životnost? Prosím máte nějaké zkušenosti, rozhodovali jste se podobně, proč jste se nakonec rozhodli pro tu konkrétní variantu? Předem děkuji moc za vaše názory a pomoc s rozhodováním.
Odpovědět
@fazer1000 Jiná varianta superfoil.
Odpovědět
@happy_barbucha z hlediska tepelně izolačních parametrů a životnosti je jedno, zda použijete nějakou foukanou izolaci nebo izolaci v rolích. Rozdíl je jen cenách
Odpovědět
@zubr487 Děkuji za Váš příspěvek. Izolaci v rolích zde není možné instalovat, vazníkový strop je příliš členitý. Vyhrává tedy foukaná izolace, teď jde pouze o to, jaký materiál. Asi to je ve finále jedno, jen si musíme upřesnit, které z vlastností izolace preferujeme nejvíce (fázový posun, nehořlavost, atd.)
Odpovědět
@happy_barbucha osobně si myslím, že fázový posun je jen marketing. Rozdíly měrné kapacity a součinitele tepelné kapacity jsou při porovnání celulozy nebo minerální izolace tak malé, že to nemá cenu řešit.
Odpovědět
@happy_barbucha nechci dělat reklamu ale nechte si udělat nabídku na supafill loft od jedné firmy z polné. Dostal jsem se před 2 lety na podobnou cenu jako kdybych dával vatu v rolích. Ale zde to bylo samozřejmě bez práce.
Odpovědět
Koukněte se také na drcený polystyren, nebo recyklovanou vatu... Pár korun a funguje velmi dobře.
Odpovědět
Dekuji moc vsem za prispevky. Jeste stale to resime. Ted hlavne z pozice ceny. Clovek se opravdu musi zkusit odprostit od vsudypritomneho marketingu😅
Odpovědět
Profilova fotka
Drcený polystyrén má velmi slabý útlum zvuku => nebrat.
Odpovědět
@pyramis samotný možná, ale a jakmile je v konstrukci, tak tlumí dostatečně. Mám jím izolovaný celý dům a rozhodně tu nic slyšet není.
Odpovědět
My prave moc konstrukce nemame. Foukana izolace bude na sdk stropu a nad izolaci bude uz jen provetravana mezera a pak osb pultova strecha. Takze ten utlum hluku je u nas zrovna dost podstatne kriterium.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 10 měsících
@happy_barbucha mohu se zeptat, co jste nakonec vybrali? Řeším aktuálně podobnou otázku. Máme hrubou stavbu bungalovu s vazníkovou střechou a půda bude pouze jako úložný prostor. Uvažovaná izolace bude nafoukána mezi a na vazníky (výška izolace cca 38cm). Rozhoduji se mezi celulózou (Ciur, alt. rakouský Thermofloc) vs. vata - panenské vlákno (Knauf Supafil Loft). Rozhodujícími parametry pro mě jsou: výsledná lambda (rozdíly mezi materiály jsou zanedbatelné), tepelný odpor (mírně lepší parametry u celulózy, ikdyž mě poslední prodejce překvapil tím, že v létě v noci, kdy klesne venkovní teplota, toto funguje naopak a ohřívá se tím obytný prostor), zvukový útlum (což předpokládám, že díky 2x vyšší objemové váze má lepší opět celulóza), sesedání materiálu do budoucna (zde výrazně lepší hodnoty pro Knauf, u celulózy se kompenzuje vyšším vrstvou izolace), odpor vůči hlodavcům (předpokládám, že bude velmi podobné - pokud se tam myš dostane, bude se ji líbit v obojím), reakce na oheň (zde vítězí také Knauf, ikdyž moje teorie je taková, že pokud bude hořet střecha, pod kterou je SDK strop, dům bude při použití obou izolací znehodnocený). No a na závěr je určitě důležitá cena. V našem případě Knauf = 103 000 Kč , Thermofloc = 125 000 Kč, Climatizer Plus = 148 000 Kč. Máme postavený dům v malé vesnici u pole, tzn. doprava téměř 0. Zvukový útlum mě zajímá především při dešti, nerad bych při usínání poslouchal, jak déšť buší do pálené tašky. Dále se snažím problémům předcházet, než-li řešit jejich důsledky a proto preferuji vyšší tepelný odpor, abych v létě nemusel řešit klimatizaci (rozumím, že zde hraje roli plno dalších faktorů - obálka domu, okna, zastínění apod). A také bych nerad za např. 10 let řešil, že izolace degradovala a je nutné ji aplikovat znovu. Pokud má někdo podobné zkušenosti, budu rád za jakékoliv informace. Nyní především řeším, zda bude výhodné připlatit např. 45 000 Kč za Climatizer Plus, nebo zda i např. Knauf splní mé požadavky a výsledné rozdíly mezi materiály budou v mém případě zanedbatelné.. Předem díky za reakci.
Odpovědět
@hazarder Dobry den, my vybrali nakonec Knauf supafil, bydlime 4mesice a zatim spokojenost. Mame sdk strop, pak nafoukano mezi 43-50cm izolace, pak cca 10cm mezera a pak strecha z osb a na ni tpo folie. Dest ani nic jineho rozhodne slyset neni. Vzali jsme knauf kvuli cene a take kvuli tomu, ze izolaci pripadne neposkodi pripadna vlhkost. A taky se nam libilo, ze kdybysme chteli v budoucnu cokoliv v prostoru strechy delat, tak se da izolace nasat do pytlu a pak znovu pouzit. Ale stejne to vsechno ukaze az cas. A s tim tepelnym odporem je to stejne tak, ze na prehrivani domu v lete ma vliv spoustu faktoru a clovek se musi spis naucit v dome zit tak, aby bylo vse ok a take musi byt dum dobre navrzeny-ono tepelne zisky v zime z velkych oken na jih jsou fajn, ale v lete to je pak peklo, kdyz musite mit porad zatazeno a nemate ani kudy poradne jit ven na terasu. A hodne udela i barva strechy, mozna i vice nez tepelny odpor izolace. Preji stastnou ruku pri vyberu!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?