Izolace místo posledního překladu

Ahoj, protože budeme mít venkovní žaluzie a máme 30 cihlu, tak jsme se rozhodli kvůli tepelným mostům vynechat poslední překlad z venkovní strany a místo něj budeme vkládat izolant.(takže izolant bude nad oknem) Nyní mě zajímá, jestli tento izolant stačí EPS nebo by to měl být XPS? Jedná se mi pak i např. o kotvení oken a podomítkových boxů. Co jste zvolili vy?
Odpovědět
Profilova fotka
EPS a XPS mají podobné vlastnosti co se týče tepelné vodivosti, ale XPS je pevnější. Mám ale obavu, že u kotvení podomítkových boxů pro žaluzie to bude trochu jinak než si představujete. Montážník vám vyřeže v tom XPS díru pro kotvu, kterou dá do překladu a pak tuto díru (např. 5x5cm) zapěnuje. Zkuste se poptat montážní firmy na postup montáže. Pokud jdete po lepší tepelné vodivosti, tak se dá použít PIR deska nebo Fenolická pěna.
Odpovědět
@slamer takže defakto pokud jde o pevnost, tak ta by zde neměla mít vliv, protože se do izolace nic kotvit nebude že? PIR desku plánuji pak použít v nějaké tenčí formě ještě pod ten kastlík. Nyní mi jde spíš o cenu, protože máme hodně oken a XPS je 3x dražší...
Odpovědět
No a jak vám to navrhl projektant, se kterým jste určitě tento detail musel probrat? Jelikož si nějak nechci ani připouštět, že tuhle statickou záležitost nemáte posvěcenou autorem díla.. Žádné kotvení do xps moc nemá cenu, to by to musel být nějaký systémový prvek jako se dělají např. na okapy a přínos tohoto řešení je diskutabilní. Ono už stavět z třicítky cihly a pak se strachovat o tepelné mosty je tak trochu chucpe. Takže nejlepší je buď použít nějaký systémový detail výrobce, anebo držet se původního projektu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?