Je vhodná kombinace zdivo 30 cm + 10 cm polystyren?

Profilova fotka
Ahojky, tato otázka je zde určitě probíraná, mě však zajímá konkrétně tato kombinace. Asi optimální je 30+15, jen by mě zajímalo, zda někdo máte 30+10 (případně 30+8) a máte vlastní zkušenost nebo zda je tu někdo z oboru, kdo by mi byl schopný říct, zda tato kombinace je vhodná, díky moc za vaše rady
Odpovědět
No, my máme třeba zdivo 15cm. Jak má znít odpověď ? Bez znalosti materiálu nikdo polohu rosného bodu nespočítá, odpor také ne... Trochu tedy nerozumím otázce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zdivo má být Heluz plus, zastavěná plocha 60 m - dům na patro, vytápění plynovým kondenzačním kotlem :-)
Odpovědět
@monicka_m doporucuji radeji zateplit ve vasem pripade vic...Nerozumím tomu, když už někdo zatepluje, proč zatepluje 8cm a ne 15. Kdybych se já rozhodl zateplovat, tak dám aspoň 15cm, zvláště, pokud budu vytápět plynem. Pokud dáte méně, riskujete v budoucnu zbytečně velké náklady na vytápění a spoustu problémů.
Odpovědět
Klidně dejte i cihlu 250 mm (tu musí posoudit statik s ohledem na váš dům) a k tomu i 150-200-250 mm polystyrenu.
Odpovědět
Tady na těchto stránkách jsou návrhy izolace pro různé typy zdiva http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v... je to trochu zastaralé, používají se již jiné cihly, nicméně najděte si součinitel prostupu tepla pro svůj materiál a z toho v tabulce vycházejte, lehce zjistíte, jaké zateplení by bylo ideální. Dnes bych už asi nešla u součinitele prostupu tepla nad 0,15.
Odpovědět
ještě dodám, jsem laik, ale dle mne je třeba tohle všechno řešit komplexně... dobře zateplené zdivo je základ, ale je třeba k tomu řešit i zateplení podlahy, stropu, soklu, kvalitní okna s dobrou instalací, max. eliminace tepelných mostů a pak je otázka, když to takhle dobře utěsníte, jestli v domě o zastavěné ploše 60m2 nebude nutností rekuperace.. a od toho se pak odvíjí rovněž vytápění, zda tyto investice do zateplení, když dáte stejně plynový kotel (také vyšší počáteční investice) nebudou navíc.. měl by vám poradit minimálně projektant, který by měl rovněž řešit u zateplení zdí otázku rosného bodu, který by u vámi navrhovaného zdiva 30+8 zateplení mohl být problém...
Odpovědět
Profilova fotka
@kamilape Mockrát děkuji. Dům nám staví firma na klíč, takže s nimi právě řešíme, jaké jsou možnosti a co jak bude. Proto jsem potřebovala znát Vaše názory a tipy. Jste moc hodná, díky :-)
Odpovědět
@monicka_m Celek si můžete zkusit nasimulovat sami, pěkně online výpočtem na http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Odkaz je dobrý. Mohl by jste mi někdo vysvětlit jak v tom grafu vyčtu rosný bod? Při jaké teplotě a kde se tvoří?
Odpovědět
Profilova fotka
@honzamarek z toho grafu ho nevyctes. Rosny bod je zavisly na vnitrni teplote a vlhkosti. koukni napriklad sem http://www.noves.sk/sk/odborne-porade.... podivej se na teplotu, na jakou chcete vytapet, vlhkost, kterou chcete v byte drzet (napr. 22°C, 55%) a vyjde ti teplota rosneho bodu. v grafu z TZB pak uvidis, kde se ten rosny bod pravdepodobne nahcazi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?