Kdo jste stavěli z Ytongu, prosím o radu

Z jakého Ytongu a o jaké tloušťce jste stavěli a čím a o jaké tloušťce jste zateplovali? Děkuji
Odpovědět
1
2
@sagitka Tloušťka se bude dost odvíjet od typu a rozměru domu. Nejde postavit přízemní domek stejně jako patrový. Ideál je co nejmenší tloušťka, kterou statik povolí a pak na to největší zateplení. Ale Ytong není zrovna vhodný materiál pro zateplení, z důvodu jeho velké počáteční vlhkosti, kterou si pak uzavřeš ve stavbě a trvá pak několik let, než se vlhkost dostane ven. Viz zkušenosti stavebníků na tzb portálu.
Odpovědět
Nám projektantka doporučuje Ytong šířku 25 plus 15cm zateplení.
Odpovědět
@lady_giraffe A jaké zateplení? :-)
Odpovědět
máme 25 cm ytong plus 20 cm fasádního polystyrenu (bílý)
Odpovědět
@sagitka polystyren
Odpovědět
Mi totiž projektant napsal toto: "Zateplení novostavby EPS bych doporučil pustit úplně z hlavy – jedná se o difúzně uzavřený systém – tzn. že dům nedýchá – funguje to stejně, jako kdyby jste si oblékla pláštěnku. Pokud zateplovat, tak minerální vatou, obecně u TI zdiva jako je ytong lambda stačí 10cm." Takže jsem s polystyrenem trochu znejistěla...
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka promiň že to tak musím řict, ale je to debil.... postavte si z Ytongu, zateplete si polystyrenem, a buďte spokojeni tak jako my... (máme 30cm+10cm šedý eps)
Odpovědět
Proč nezateplujete Multiporem 16 cm jako já?
Odpovědět
@sagitka Já musím tedy s projektantem souhlasit. Máme Ytong Theta 500, takže my už nezateplovali, původně bylo navrženo Ytong lambda 300 + 200 polystyren. Nikdy bych to nedala. Stačilo uzavřít v podstatě dle nás vyschlý dům perlinkou a okamžitě se objevila plíseň všude, opravdu pár dnů... hrůza. Ale byla to naštěstí jen jakoby pokojová - povrchová, nikoli z nějaké zdi nebo tak. Stačilo větrat, ošetřit povrch, ložnici teda přemalovat, ale je pokoj. Neumím si představit, co by udělalo zateplení polystyrenem, veškerá nasáknutá vlhkost by šla přímo dovnitř, fakt neodoporučuji. Je i systém ytong zateplení, podívejte se na to a jestli máte možnost, doporučuji thetu nebo tu lambdu, nehodí se tedy všude, je jako bublinková čokoláda :) je spíše pro bungalowy, ne pro patrové domy, ale je to paráda. Když jsme měli hrubou stavbu, bylo poznat, že ani tak nenasákává, tím, jak je provzdušněná, vyschla téměř hned oproti vnitřním příčkám, když třeba pršelo a neměli jsme ještě střechu, tak to bylo krásně vidět. Přeju hodně štěstí při výběru. :)
Odpovědět
Profilova fotka
My stavíme z Ytongu - máme 30 cm zdivo a budeme zateplovat 20 cm šedým polystyrenem. Když jsme tam měli nezávazně statika k něčemu jinému, který dělá taky projektanta, tak ten řikal, že to takhle budeme mít dobře na rosný bod. :-)
Odpovědět
My budeme stavět z Ytongu 30 cm + 20 cm EPS. Při této kombinaci bude rosný bod v izolantu. @sagitka - jak už bylo mnohokráte řečeno "dům dýchat nemůže - nemá plíce". Kombinace TI zdiva typu Lambda s dodatečnou izolací je zbytečně drahý nesmysl, který navíc při síle izolantu 10 cm nemůže správně fungovat a bude posouvat rosný bod do zdiva. Pak je skutečně zaděláno na problém.
Odpovědět
@xsona Jaký je v tom prosím rozdíl - šedý a bílý polystyren? Děkuji
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@sagitka my jsme stavěli z Ytongu Lambda tl. 37,5cm a zateplovat nebudeme vůbec. Manžel je z oboru, chodí i na různá školení a má na zateplení ytongu polystyrenem stejný názor jako tvůj projektant.
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka šedý polystyren je s přísadou grafitu a je více tepelnější
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka Přesně tak, jak píše magdina01 - šedý má lepší tepelné vlastnosti než bílý. :-)
Odpovědět
@sagitka Jaký názor má váš projektant, na to, že se dá vata a na ní silikonová omítka? Tím se podle mne zase vata uzavře.
Odpovědět
@1pepino On by volil vápennou omítku.
Odpovědět
My stavěli z Heluzu. Podle mne, když jde něco do zdi, tak to jde do cihel, ty jsou děrované, takže to jde nahoru a přes vatu ven. Vše přece stoupá, že? ;-) U Ytongu je to složitější. Naopak to funguje, že přes polystyren se dovnitř nic nedostane, což je podle mne dobře. Když chceme vzduch, musíme otevřít okna, nemáme rekuperaci. :-(
Odpovědět
@xsona @magdina01 Díky holky :-)
Odpovědět
@sagitka Tak to je dobře. :-) Je vidět, že zná. Jenže tato omítka je složitá na údržbu. :-(
Odpovědět
@sagitka Co se týče tepelných vlastností šedého polystyrenu, tak je to asi, že 12 cm šedého je asi 14 cm bílého (myslím tím tep.odpor.)
Odpovědět
@1pepino Asi stejně bude polystyren, budeme muset škudlit každou kačku...
Odpovědět
@sagitka jj, je to hlavně o ceně. Proto to také tak máme. Můj názor je, že zateplovat je lepší duté cihly, nežli plné. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme ytong lambda 37, 5 cm a nemáme v plánu zateplovat obvodové zdi ;-)
Odpovědět
@effka84 To je dobře. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 tak radši nedělejte fasádu, ať ji pak nemusíte dělat znova až budete zateplovat ;-)
Odpovědět
Já budu stavět z ytongu p6-650 200mm + eps šedý 200mm a kupodivu můj architekt k tomu neměl žádné výhrady :-)
Odpovědět
No já jsem úplně v pasti. Vím, že můj projektant je proti EPS a já si to před ním neumím ani pořádně obhájit :-( Cena pro něho není argument. Říká, že náklady provozní jsou hlavní oproti nákladům realizačním, prý protože peníze, které se ušetří na začátku, se časem prodraží...
Odpovědět
@sagitka projektant vaše účty za topení platit nebude. A jestli zateplení EPS srovnává s oblečení pláštěnky, tak je trochu mimo. I přes eps se vodní páry odpařují. Tohle je hrozná mystifikace. Bydlel jsem 2 roky v domě z ytongu 375mm + 150mm eps a za celou dobu nebyl jediný problém. Akorát po zateplení se snížila spotřeba el. na vytápění ;-).
Odpovědět
No. Každá věc má své. Jak už tu někdo psal - zateplíte si vatou a na to dáte silikonovou omítku a uvnitř lepidlo s perlinkou, protože jinak to snad na ytong ani nejde... Zkoušel jste někdo namočit zeď nataženou perlinkou a lepidlem? Srovnejte si to s vápenocementovou omítkou. Takže tolik k difuzním vlastnostem. Pak tu také někdo zmínil rosný bod. Rosný bod vzniká za nějakých podmínek a podle toho lze určit poloha. Čím více se zateplí, tím větší vzniká spád v izolantu a tím je vyšší povrchová teplota zateplované zdi. Správně jste tu poznamenali, že rosný bod je v izolantu. Takže pokud je izolantem vata, tak se rosný bod nachází ve vatě. Co se děje s vatou a jak izoluje vlhká vata? Problém je spíš v tom ytongu, který vysychá tři roky. Jako materiál má spoustu výhod. Například je lehký, přesný, jednoduše a rychle se z něj staví, dobře se řeže. Ale z těch výhod vychází i spousta nevýhod a osobně bych si nikdy nezvolil ytong jako stavební materiál. Maximálně pro obestavbu wc. Každopádně u nezatepleného ytongu (stejně jako každého jiného materiálu) bych se bál tepelných mostů.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?